Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Thursday, May 19, 2011

...Jaundis a.k.a Kuning...


salam semua.. ngah kerja ke u all?? muehehe.. ai ngah bersantai riang gumbira kat kampung neh.. riak!!! muahaha.. sebenarnye x de lah riang gumbira sgt pon.. nama pon ngah pantang.. macam2 x boleh.. kena plak kat kampung ai nih ngah musim mangga ringan.. meleleh u!! tengok jek laaa orang makan.. kalo ikutkan nafsu serakah nih.. nak jek bedal barang sebijik 2..haih~ sabar jek laaaa...

petang nih ai nak kongsi citer pasal jaundis a.k.a kuning.. My Delisha tak terlepas jugak kena kuning.. merasa jugak tido kat wad hospital Dungun nih 3 malam u! tetiap malam nangis..manja opp.. bukan ape.. tingatkan My Anis kat umah nenek dia.. papa dia dah balik shah alam..padahal My anis ok jek.. mama dia jek yang lelebih..muehehehe.. ke rindu kat papa anis..muahahaha..

masa kami kena wad.. dokter ade bagitahu ai.. kalo ibu berdarah O.. anak memang senang kena jaundis..dan lambat hilang jaundis tuh.. aduhai.. tak pasal2 sebab darah ibu..anak kena kuning.. boleh dikatakan majoriti ibu2 yang kena wad mempunyai darah O.


nih lah rutin setiap masa kalo anak kena wad sebab kuning.. lepas bagi susu kena letak bb bawah cahaya lampu.. pastu kejut bb menyusu lagi.. My Delisha nih bukan senang nak bagi dia duduk bawah lampu neh.. berpeluh mama dia nak letak dia bawah lampu.. sebabnye.. dia tak nak pakai spek zorro warna hijo tuh.. aduhaiiii.. x cukup cun kot spek tuh.. cuba kasi ropol2 sket.. mungkin nak dia pakai..

asal ai nak ikat jek dia jaga.. pastu mula ah tangan dia berusaha sedaya upaya nak bukak spek tuh.. kadang2 rasa nak menangis jek bila dia x nak pakai spek tuh.. ye laaa.. elok org len leh kuar wad.. ai kena tahan lagi.. mana tahan woooo.. dah lah badan dah sakit2..sebab tak berurut.. mmg dugaan sungguh...

last2.. ai letak jek My Delisha bawah lampu pastu tutup mata dia pakai tangan.. agak2 dia dh lena.. baru pelan2 letak spek hijo dia.. masa nak letak spek tuh.. nak bernafas pon takut u!! takut dia jaga..

ni lah dia lampu untuk baby yang kena kuning.. time nih lampu ai dah tutup dah.. sebab..

kami dah boleh kuar wad!! yahuuuuuu~ lega sangat bila nurse cakap kami dah boleh balik.. rasa nak menangis pon ade.. masa nih kami ngah tunggu tok ki Delisha datang amik.. sementara menunggu ai santap lah makanan hospital yang sedap itu.. My Delisha ngah lena atas katil..

sekian.. citer pasal jaundis a.k.a kuning.

p/s: macam2 petua orang kasi untuk hilangkan kuning.. tapi ai try bagi Delisha makan anggur hitam jer.. semalam last check up dia kat klinik kesihatan.. alhamdulillah..kuning dia dah abes.. korang ade petua???




14 comments:

zaidah said...

klu zura BF minum susu kambing aje...

mamalieyna said...

tahniah! haih lambat lak tau dah selamat melahirkan new baby! selamat datang Delisha!

ooh tiba2 teringat masa anak kena joundis, dok bwh lampu gitu..sadis sungguh, mmg menangis pilu sungguh, eina dl, tmpt baby dok bwh lampu bilik lain, ibu bilik lain..sedih sungguh terpaksa tingglkan anak dlm keadaan mcm tu..hu~ eina dl,, 4 hari jugak baru balik umah rasanya..huu~ tp eina darah B ^_^

Fieza79 said...

owhh jaundis..mmg gerun...fieza berdarah o...huhuu mmg sadis masa melahir kan Anis dlu..punya la teruk terkena jaundis..sama la anak meraung kita pun ikut sama teresak2 kt spital...hehee

tp nasib la time Irfan kena jgk berulang gi check darah tp tak tk smpai kena tahan wad sebab dia lahir ckup berat 3.2 kg, kata doctor la...

siti nurkhijah said...

betul tu, ct pun darah o so anak kena gak kuning ni... 2 minggu di HKL pastu 3 ari plak di hospital langkawi... ct beli ubat di klinik homopati ubat jenis titis dalam mulut...

aNiS tHe BumbleBee said...

xde petua laa ra..Uyin dulu tak kena la pulak jaundis ni.tp ai pon darah O jugak.ke pasal cuaca panas kt SL ni yg kaya dgn matahari ni ke sebab Uyin xkena tah.hihihi.

apepn,alhamdulillah..dah boley kuar wad dah.alahaii sonoknye laa bb dah kuar..kite ni la pulak menghitung hari.duh!

- GC - said...

bagi baby makan anggur hitam? serius baru dgr petua ni...

kak nafira, sori yer. sy baru tau akak dh bersalin. tahniah yer, delisha nmpak sihat.

sy dgn anis the bumblebee sama2 tgh menghitung hari. hehe

mama qistina said...

tahniah ye zura sebab dah dapat baby...comel babynya...semoga semua sihat sihat belaka..amin...

Huda said...

tahniah kak sbb dh deliver :)
huda masa hari ke 4-5 hari tu lukman ada gak kene jaundis tp tak teruk, less than 10 je..alhamdulillah hari ke 6 dah ok..continue bf :)

Lady SharpShouter said...

bagusle dah kluar.moga akak dg bebi sehat2 je pasni :)

Sidratul Muntaha said...

susu kamnbing fresh dan rajin susukan dia.
klu dia kerap tido..
kejutkan dia...
dak ara aritu,sehari jer kena
lepas tu mak aku bg minum susu kambing yg fresh dari kandang sebelah rumah tu..
pastu mak aku kerap kejutkan dia tuk kopek.
alhamdulillah..
dia tak kena amik darah lansung!
syukur.

Zura said...

jemur kat cahaya matahari pagi...

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

kita darah B tapi balqis kena jaundis gak time tecik2 dulu, siankan tengok anak dok bawah cahaya lampu sambil matanya ditutp,

eB ezrin said...

alhamdulillah dh ok :), betoi, eB ngan shah pn o... sbb tuh dolo aerish sampai nk tukar drh ai aed laks, awal2 kami dh perah air anggur ijau dlm mmulut dier... alhamdulillah x perlu warded...

Atia Adina said...

anak kak ad...sepanjang duk dalam bekas tu dia nangis...sian sangat....dia sangat tak selesa...tak nak langsung duduk dalam tu....terpaksa keraskan hati....buat tak tau jer bila dia nangis....sbb bila kak ad asyik amik....doktor cakap...bila nak elok kalo awak tak letak dia bawah lampu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...