Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Thursday, January 8, 2015

...10 Minggu Sudah | Tips Kawal BP...

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua~
Salam Hari Khamis.
Senyumlah.. senyum itukan sedekah yang paling mudah. :)

kesah semalam.. MC sebab badan x cukup sihat untuk bekerja.
selsema dan sakit2 badan.
alang2 Cinta Kuar sekejap dr kerja dia sbb nak bawa bini dia pi klinik.
terus settlekan beberapa bende. termasuklah pi scan.
cadangnye untuk standby bukak buku pink nanti.
memula i cakap kat cinta nak gi cek peknen bulan2 kat klinik gomen jer.
tapi bangun pagi2 tadi cam berubah pikiran pulak. ahaks!
mungkin check up bulan2 kat klinik swasta jugak kali nih. hehehehe

sudah 10minggu. Alhamdulillah.
Semoga bb di beri kesihatan dan kesempurnaan.. Amin~

Gambar atas tuh gambar denyut jantung baby. mcm x caya dh boleh dengar bunyi denyut jantung. padahal baru 10minggu. hebatnye Kuasa Allah.
Cinta yang request nak dengar denyut jantung bb. kalo harapkan bini dia mmg x request, sbb bini dia ingat belom ade bunyi lagi.. kahkahkahkah.

Hasil dari scan ini..
Usia kandungan: 10 minggu
Due date: 4hb 8 2015

kalo ikut tarikh due date tuh dah lepas raya.
harap2 bb mau lah keluar lepas raya. jangan kuar masa bulan puasa yer sayang.
jenuh mama nak ganti puasa nanti.. hehehe
kalo ikut kakak2 dia semua keluar awal. 36minggu dah kena induce dah.
sebab masalah tekanan darah tinggi.
harap2 kali ini berjaya lah i mengawal BP. InsyaAllah.

Bagaimana nak kawal BP???

selain dr jaga makan, terutamanye bende2 masin, sos & kicap.
i ade amik supplement. ini kawan i yang cadangkan.
dia dulu pon ade problem darah tinggi gak masa peknen.
lepas amik supplement Shaklee dia ckp tekanan darah dia normal.
so, i pon cuba lah amik jugak supplement Shaklee tu.
Alhamdulillah.. setakat nih BP masih normal.
*i bukan Agent Shaklee yer. :P

tips mengawal BP yang nih paling havoc!
tips nih i pakai logik akal i jer sebenarnye.. hahahahaha
kalo tanya i, kenapa BP naik bila cek tekanan BP kat klinik.
sebabnye i nebes!! berdebo2 sampai nak tercabut jantung.
asik pikir takut BP naik. tu yang bila dokter cek BP. bacaan jadik tinggi.
jadiknyeeee.. untuk mengurangkan rasa nebes itu.
i pon beli ini..

Tadaaaaa.. hahahahaha.
sehari boleh test 18kali kalo nak.
bila jumpe dokter x de lah nebes sgt kan! hahahahahaha
logik x? logik x? hahahahha

setakat pagi nih, bacaan BP i dlm lingkungan ini lah.
gambar nih bukan haini punye bacaan. 1hb 1 punye bacaan.
x kuasa pulak nak snap gambar setiap kali amik bacaan BP.
selalunye i amik bacaan BP awal pagi. sbb masa tuh badan i sgt fresh.. baru lah result cantek.. hahahaha.. aci kan gittu??

Terima kasih lah buat Cinta sebab belanja bini dia beli BP monitor nih.
i beli kat lazada jer pon. kebetulan ade sale hujung tahun haitu. terus sambar.

itu jer lah nak citer haini.. sekian.

P/S: OOohhh.. ade satu lagi tips yang i amalkan utk kawal BP.
amalkan bacaan ayat2 Quran dan doa.. nanti i share k~







 Terima Kasih Pada Yang Sudi Klik.

23 comments:

Lynn Hamzah said...

insyaallah dengan pemakanan yang betul dan supplement shaklee tu boleh kawal BP dengan jayanya preggy kali nie...good luck dear...

Cik Puan Eka said...

semoga semuanya dipermudahkan kak. Debar juga ni nak bersalin ehehehe

GREENJADE said...

all the best sis..moga semua baik2 belaka..In sha Allah :)

bagus gak ade bp monitor tu...x terpikir pulak teman.. nk grab satu lah.heeee

Eliss Mie said...

Akak ko ni mnjag survey tp sampai sdh x beli2.. hihihi. Berapa tu??

norhidana miswan said...

nnti share tips lg ngn akak ek, kot2 nk peknen nnti blh gune kan tips tuh... akak nih dhla tkt klu ada drh tinggi masa peknen...

lieyalatif said...

salam zura makyong dedek heheeheheh....

alaa comel tgk pic scan tu...lieya dulu suke kumpul pic scan gak...same laa kite checkup kat private so rajin le doktor printkan pic scan hehheheeh.....

ooo zura ade prob bp ke...in sha Allah moga dipermudahkan.... yg penting zura jgn pikir risau2 nanti naik plak bp tu....kawan lieya ade sorang ni baru 5m preggy...bp tinggi...dah kene on ubat bp plak hah.... dok kene pi admit spital jek hah skrang....ni saat lieya taip komen ni pun die kat katil siptal lagi doc tak kasi balik....ape2 pun zura jaga diri ok...

Shah_Kina said...

Assalam.... Selalu baca jerk... Kali ni nak komen.....sebab.....kita pon pregnant.... After anak sulung 8y.... Saya x jauh ngan awak.. 8w.. EDD 16/8.... Semoga kita dapat menjalani tempoh mengandung ni dgn jayanya.... Tahniah ye....

Fizalinolie said...

Dah 10 minggu dah. Jaga diri tau Zura. Hehe... Tak sabar nak tunggu bln 8 nyer.

Kakzakie said...

Kita ni kerja swasta lebih senang check swasta jugalah Zura. Tak kena tunggu lama...

Kalau tengok reading BP tu ok lagi still under control dah harapnya sampai bersalinlah.

Zee Suhaini said...

salam jumaat zura..
kejap jer kan dah 10minggu..
check up kat mana2 pon takpe tapi nak kena make sure bukak buku pink..tu yang penting jangan lupa plak..
kalo swasta service cepat skit..hehee
tak sabar nak tahu gender baby..hope ape yang diimpikan lah yer..

Tihara said...

take care yea zura
dah lama akak tak snggah sini
moga semuanya dimudahkan
insha Allah :)

εïзmummyHazaεïз said...

Take care ye zura.. Moga dipermudahkan..

mawar_berduri said...

take care semoga semuanya sihat2..baby dan mummy :)

siti alfakhishah aman said...

cepatnye dah 10weeks.. take care kak.. mkn ubt ye..

CintaHati Lina said...

Alhamdulillah.. tahniah, Apapun jaga pemakanan adalah penting juga kak, dan insyaallah supplement tu sangat-sangat membantu juga...

semoga semuanya baik2.. baby boy pula lepas ni ;) amin

shark said...

perghhh hebat mung..siap bli mesin BP hahahha..terbaekk..

jaga makan naa..besala dah peknen ni mcm2 ingat nak mkn ;p

takecare :)

Najib Ariyan said...

semoga sihat seterusnya menjalani hidup selama masa mengandung dan melahirkan... selamat datang untuk seorang lagi umat Muhammad s.a.w...

ct cheery said...

Moga semua dipermudahkan sis.Jaga diri and baby k hihi

Myra Jay said...

Alhamdulillah dan mudah2an dipermudahkan urusan ye..

Yeaayy Zura terjebak dengan Shaklee, insyaaAllah boleh bantu Zura sepanjang kehamilan.. Nanti set2 tu pun boleh continue sehingga bersalin/menyusu tau

hainom OKje said...

Dulu okje masa peknen pun darah tinggi. Samalah tu, bila dah tau ada darah tinggi, time nak check jer mesti debor , tp syukurlah jugak tak sampai kena makan ubat....

Jadinya darah tinggi tu masa 4 bulan peknen sulung dibantainya makan ikan masin dgn sambal. Lepas tu check terus naik . Sampailah anak no 3...

Okje tak de ambik apa apa supplement pun masa tu....tak beranilah pulak

LYAfrina said...

semoga semuanya dipermudahkan ye zura
\take care

Fiza Rahman said...

Amboiii...siap beli blood pressure monitor tu...hehehe...Take care zura. Tak sabar plak nak tunggu baby kluar ☺

Fifi Nadhrah said...

kak.... lame tak singgah sini.. rupenye dan nak jadi mak beranak 3.. tahniah.. jage diri baik2 tau.. macam mane la boleh tercicir blog feberet ai ni kan!~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...