Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Thursday, December 4, 2014

...Ubi vs Kedondong...

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua~ 
Salam Hari Khamis.
Senyumlah.. senyum itukan sedekah yang paling Mudah..:)

Haini nak tempek gambar makanan. hehehe.
makanan dari kampung.
sedapppp.

Ubi keledek rebus.
makanan musim hujan!
kat Terengganu n belah pantai timur kan musim bah sekarang nih.
memang banyak gerai2 yang jual ubi. bukan ubi keledek jer tau.. macam2 jenis ubi ade.
memang layan sungguh kalo musim hujan nih dapat makan ubi rebus panas2.

Ubi keledek nih i amik My Ma punye.. anak bertuah sangat kan. hahahaha
alaaaa.. i amik separuh jer. nak beli sendirik kan banyak pulak*alasan.
balik keje semalam i rebus keledek nih.
pastu makan panas2 sambil tengok TV.. layannnn. hahahaha

masa duk kopek kulit tuh.. i terbayang2 dah kuih cekmek molek kegemaran i. hahaha
tapi cam nak makan ubi rebus.. urmmm.. sudahnyeee.. i makan camtuh jer.
weken nih nak suh Cinta beli keledek lah kat pasar malam. nak wat kuih cek mek molek. sedapnyeeeeee..*tetiba.

kalo jadik kuih cek mek molek i, i kasi tunjuk k.. biar semua orang terliur.
muahahahahahaha.

jeng jeng jenggggggggg!
buah kedondong yang penuh makna. hahahahahaha
pemberian kakak ipar i.
banyak jugak lah dapat. boleh lah kami laki bini layan tekak.
hahahahahaha.
anak2 x makan.. masam katanye.

kedondong nih kalo yang muda memang sedap. sebab biji nye belom bersabut lagi.
cuba kalo dah bersabut biji nye.. memang spoil sket nak memakannye.. ade aje bende yang mengacau.

Amacam??? yang mana korang terliur nak makan?

Sekian.. 


 Terima Kasih Pada Yang Sudi Klik.

19 comments:

SalbiahM said...

keledek!kalau saya pun sama, tak sempat jadi cek mek molek, dah habis..hehe.

norhidana miswan said...

dua2 akak suke... ubi keledek bkn org tganu panggil ubi steler ke heheh

Fiza Rahman said...

Zuraaaaa...sedapnya keledek ngan kedondong tu. Hari ni ada pasar malam. Nak cari lah ☺

Masya said...

kedondonglah ssh nak jumpa kikiki .. tp keledek pun sedap jgk haha.. mulalah tamak tu.. klu sejuk² sedap makan keledek rebus..

Kakzakie said...

Kalau kakak suka keledek rebus tu cecah dgn kelapa parut Zura. Kedondong pulak kakak tak kisah yg tua ke muda sedap aje. Yg tua kalau buang kulit potong-potong jgn kena sabut dlm tu pun sedap:)

Kakak org Johor tapi selalu buat cekmek molek tau Zura.

umi alya said...

Zura mengidam erkkkk???

siti alfakhishah aman said...

terliur la kak.. kedondong tu kalau buat air letak asam boi.. peh sedap..

keledek tu yg oren kan kak.. memang sedap makan gitu jek..

lieyalatif said...

hai zura...lame lieya tak dtg sini...byk plak yg lieya tetinggal...takpe2 lieya khatam satu2 key....nanti jgn lupe tgk komen kat entry bawah2 tau eheheheeheh...tu la lieya ni dah malas update blog...nak kene lempang ni kan heheheeeh

ishhh zura ni...lieya puase ni...tgk2 ade pic ubi plak...teliur betul nieh...ubi ni manis kan zura...sedap mkn gitu jek kan....cecah ngan gula pun sedap...tapi lieya org johor biase laa suke pedas harus cecah sambal heehehehehe....betul tu zura...sedap buat cekmek molek ke keria ke...perghhh..teliur ni oi!!

kedondong ni zura lieya mmg tak reti mkn...kat umah emak kat kg ade tanam...mmg menjadi buahnye...melayut2..selalunye lieya kalo balik mmg bawak balik sini bagi kawan2 yg pandai mkn ...suke dieorg sbb dpt kendondong gemok....tapi kalo dah jadi jerok lieya leh jugak mkn....

mawar_berduri said...

dua-dua pun kegilaan ni ..hahahah keledek tu makan panas-panas pergh sedap ..kedondong tu pun sy suke !

Nur Inani said...

sedapnyaa kedondong. boleh buat asam :D

LYAfrina said...

dapnyer ubi keledek tu,, mkn panas2...

Mama Myja said...

Sedapnya makan ubi tu. Tp mamamyja xlh makan. Sblm makn ubi kna isi perut dlu. Klu x. Berangin 1 badan.. huhu

NzA said...

keledek feveret akak...rebus pn dh sedap....

kalau kedondong yg jeruk akak suka tapi yg fresh mcm tu xlayan....he3x.

Najib Ariyan said...

baru semalam pekan keledek rebus sengsorang ciah ngan sambal belacan... sekilo tu... pelbagai warna... kat pasar KK ni ubi keledek dah siap2 di kupas...jadi balik terus cuci terus rebus... murah pun murah

TeacherAzimah said...

Seriously kita suka dua2! I ni org kampung.. both kedondong dan ubi keledek ni kan mknn org kg hahaha

Aine Ainun said...

Kalo utara panggil buah amra.
Kalo buat ayaq shedapnyaaaaa

hainom OKje said...

Okje dua dua tak terliur Zura haha....
Tp mmg sedap kalau makan keledek rebus hujan hujan kan Zura

Myra Jay said...

Kedondong lebih berminat..
Tp ubi tu lepas direbus sedap gak tu :D

Fifi Nadhrah said...

nak 2 2 aci tak?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...