Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Friday, October 23, 2015

...Temujanji Perancangan Keluarga & Ujian Pap Smear...

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua~ 
Salam Hari Jumaat Yang Mulia.
Semoga kita semua mendapat keberkatan nya. Amin~

Hari ini i ada temujanji kat Klinik Kesihatan (KK) Seksyen 19.
temujanji haini berkaitan dengan kaedah perancang keluarga.
Lepas bersalinkan Amzar i memang check up kat KK.
sebab memang berpantang kat sini.

Kalo anak2 sebelom nih lepas pantang semua gi swasta jer.
kali nih semua buat kat KK.
x di nafikan, kat KK memang detail wat pemeriksaan.
dari hal pantau i punye BP dan wat ujian diabetis selepas bersalin.
semuanye sangat2 detail dan tak ade ape2 bayaran.
cuma perlukan pengorbanan dari segi MASA lah. :)

Klinik Ibu Dan Anak  KK Seksyen 19, Shah Alam.
Bacaan BP haini Alhamdulillah cantek~
berat NAIK uolss!! hahahahaha

setelah sekian lama menunggu.. nombor di panggil.
masuk jumpa nurse yang bertugas.. selepas bincang ngan nurse. kata sepakat berkenaan perancang keluarga telah di buat.
tetiba..

Nurse: Pap Smear belom buat lagi yer?

i: Belom.

Nurse : Kalo kita buat HARI INI bersedia tak??

tudiaaaaaaaaa!!!! tak kan i nak cakap x sedia kannnn~
setuju jer lahhhh. terpaksa kekdahnye.

Dalam hati toksah cakap.. berdebar mcm nak tercabut jantung.
dasar penakut kan! tu i belom survey lagi info pasal pap smear nih tau.
kalo i dah google n tengok alat yang di gunakan untuk buat Pap Smear, konfim menggelupor dalam bilik tuh.

Masa Nurse buat persiapan untuk wat ujian pap smear tuh i ternampak berus nih.
terus rasa ngeri. Nasib i tak nampak muncung itik tuh (Speculum)
kalo i nampak itu.. silap2 pengsang. kah kah kah kah.

Tapi hakikat nye.. semasa ujian PAP SMEAR ini di lakukan, TAK SAKIT PON!
serius!! korang ikut jer arahan Nurse. jangan angkat punggung dan Jangan stress (keraskan badan) relaks dan tarik napas panjang2.

Kalo i yang penakut nih kata x sakit.. korang yang gagah perkasa konfem macam kacang jer. TAK SAKIT! serius i bagitau nih!

Pada mereka yang berhajat untuk buat pap smear, jangan takut k!
teruskan niat baik anda. ujian nih sangat baik untuk kita.

Tips dari orang penakut kepada si penakut juga:P
Jangan carik info pasal alatan yang di gunakan. sebab ruper peralatan tuh memang menakutkan.. tapi penggunaan nye x de lah menyakitkan.

Sekiann.. 




 Terima Kasih Pada Yang Sudi Klik.

14 comments:

Fiza Rahman said...

Tak pernah buat pap smear lagi...huhuhu...Seram plak :-(

εïзmummyHazaεïз said...

Pernah 2x buat papsmera. Sekali kat PPUM mase preggy 5mon. Ajegiler macam nak terkeluar bby, kikiki

ps: Bebe rindu giler ai dgn u

norhidana miswan said...

akak percaya je ckp ko dik psl alat ujian tuh... kalu la aku bt sakit mmg aku cari ko dulu hehhehe....

Kakzakie said...

Kakak buat pep smear tiap tahun tau Zura apa lagi kakak dah tak beranak tapi sebab selagi masih belum menopos kena buat. Alaaa... manalah sakit. Tapi kalau klinik tempat kakak selalu pergi sebaiknya buat selepas bersih dari period seminggu, jgn buat intercourse dgn suami supaya dpt bacaan lebih tepat... itu dia kata.

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Tahun ni akak belum buat lagi pep smear.. ingat nak pergi november nanti.. kena boking dulu kat LPPKN tu..

Wa said...

Alamak..tak pernah buat.. Takutlaaaa...

hainom OKje said...

Kata kawan okje pun buat pemeriksaan kat KK mmg detail dan puashati tambahan lagi tak kena bayo. Mmg berbaloi baloi.

So apa kekdah perancang keluarga akhirnya?
Alamak....nasib ada kawan penakot kikiki...okje pun penakot Zura...tang nak tau result lagilah penakot hoho.....

Tak sakit ek...mcm kena gigit semut srpatah kata org tua tua hihi

ct cheery said...

Betoi lah..takut ja nengok alatan tu hahaha

ct cheery said...

Betoi lah..takut ja nengok alatan tu hahaha

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

umi alya said...

Alorrrrrrrrrrrr Zura dahpn wat ujian tu, x sempat le akak nak tolong buatkan ntuk Zura.

Jgn riso le, peralatannya tak menakutkan & prosedurnyapn tak rumit.

Paling mendebarkan saat2 nak tau result..

shark said...

wei, aku x penah pun buat ujian pap smear ni haha..pemalas kan aku huh :(
aku baru cabut gigi tp die punya takut mengalahkan nak beranak wei..;p
wakakkakaka ;p

Elya Roza said...

aah buat papsmear tak sakit pun klo kite btol2 bertenang ...

LYAfrina said...

pernah buat..mmg xsakit..asalkan kt rileks..jgn tahan or lawan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...