Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, November 15, 2011

...Berkongsi Pengalaman Dan Ilmu | Beli Rumah | Cari Rumah.. Deal Harga dan Cara Pembayaran.. Booking.....

hai semua.. hari nih ai nak share ngan semua pasal Cara Pembelian rumah.. bila ai mula tulis pasal pembelian rumah kami, ade beberapa pembaca yang tanya macam mana step nak beli rumah..

sebenarnya ai pon memang x de ilmu langsung pasal step2 nak beli rumah nih.. tapi nasib ai baik sebab boss kecik ai yang banyak bagi ilmu dan tunjuk ajar pada ai cam ner cara nak buat pembelian rumah seken(2nd hand).

so, hari ni ai kongsi lah mana ilmu yang ai tahu.. berdasarkan pengalaman yang ngah lalui sekarang nih.. ini citer beli rumah seken yakni rumah yang dah ade owner tau, bukan rumah baru nak bina yer.. dan kami suami isteri bekerja swasta.. kena apply loan ngan bank.. kalo nak tahu cara beli rumah untuk pekerja gomen..sila terjah ke blog ELISSMIE..


-CARIK RUMAH IDAMAN-
okeh.. memula kena carik dulu rumah idaman hati yang memenuhi bajet anda..tak kesah lah apartment ke, rumah teres ke bahkan banglow skali pon..muehehehe.. kalo tanya ai.. mana ai carik rumah nak beli tuh.. ai memang hanya bukak kat mudah.com jek.. ai suka cara mudah.com nih.. senang nak carik ape yang kita nak.. tapi rumah yang kami ngah berusaha nak beli nih ai tengok iklan yang di tampal kat rumah tu.. rumah yang kami nak beli nih betol2 depan rumah sewa kami sekarang nih.. hehehehe.. rezeki kami...

selain tuh kami memang selalu jugak pusing2 kat kawasan yang kami suka dan carik rumah2 yang ade tempek iklan untuk jual rumah..



-CALL UNTUK DEAL HARGA-

lepas dah jumpa rumah idaman tuh.. cuba call no yang anda dapat dan tanya berapa harga yang mereka tawarkan... jangan segan silu nak tawar menawar(nego) yer.. sebab harga rumah nih bukan murah tau.. so, negolah sehabis boleh!! yeah!!! kalo dapat beli rumah dari owner sendirik lagi bagus..sebab anda boleh nego sehabis boleh.. kalo anda deal dengan ejen.. x banyaklah boleh nego..muehehehe...

-TANYA CARA PEMBAYARAN YANG MEREKA NAK-

lepas dah setuju ngan harga yang di tawarkan.. tanya plak cara pembayaran yang mereka nak.. slalunye yang ai tanya.. dorang mesti nak kan 10% dari harga rumah sebelom sign SNP(dokumen perjanjian jual beli) . dan mereka mintak 2 atau 3% dulu sebagai booking.. dan lagi 7 atau 8% kena settlekan sebelom sign SNP tuh...

-BAYAR BOOKING-
bagi kes ai plak... ai beli dgn owner rumah..bukan deal dengan ejen.. dan owner rumah yang ai nak beli memang sangat2 senang nak deal.. dia x mintak 10% downpayment pon.. tapi ai dengan rela hati mintak nak bayar booking dulu..ini penting yer kawan2.. takut nanti owner tuh dapat harga lagi bagus dari buyer lain..dan dia jual pada buyer yang letak harga lagi tinggi dari harga kita deal ngan dia.. so, kita amik langkah berjaga2 lah yer kawan2..

TAPI!!! jangan main bayar gittu ajer yer kawan2.. mintak resit booking tuh.. kalo ade ape2 hal di kemudian hari.. senang kita nak fight..hehehhe.. bukti ade.. lagi bagus bayar booking depan lawyer.. dan resit booking tuh adalah salah satu dokumen yang diperlukan untuk apply loan.. ingat tu yer..PENTING!!!!

okeh.. kita stop sini dulu.. kang ai tulis skali harung.. korang FENEN plak.. ai pon dah naik juling dah nih... kekekeke... kita bincang pasal nih jek dulu.. kalo ada yang nak tanya pape.. boleh tanya kat komen... next n3 nanti ai sambung lagi next step yang ai dah lalui untuk beli rumah nih..

harap2 n3 nih dapat membantu kawan2 yang tengah berusaha untuk beli rumah.. n3 nih sekadar berkongsi ilmu dan pengalaman ai jek.. ai nih bukan pakar sangat dalam bab nih.. kalo ade sape2 nak tambah atau.. nak bagi tips pon boleh tulis kat komen..sgt2 di alukan.. untuk rujukan kita bersama..

bersambung...



21 comments:

wahida said...

urusan beli rumah dulu laki aku yg handle...aku tau sikit2 je...hehe...

MRS. K said...

kite beli umah baru, so semua ejen yang buat

Nens Collection said...

aku lg dok th..bile laki aku nk beli umah suter ke aku ni..hehe

e.l.i.s.s.m.i.e said...

selamat naik rumah baru :) taks abar dah nak naik ni..yeehaaa :) bagi loan gomen, nak tanya ai pun dialu2kan based on pengalaman jer laaa

|| NaFiRaa || said...

NENI...
insyaAllah.. ade rezeki tuh.. yang penting kena usaha ke arah itu..

Huda said...

wah bestnye dh ada umah sendiri..huda masih mencari..if can nak cari yg bawah 300k

Kancilbiru said...

KB ejen yang uruskan..sbb umah baru. sama macam mrs.K :)

|| NaFiRaa || said...

ELISSMIE...
tu yang Raa letak link blog kak eliss tuh.. biar dorang tanya kak eliss..muahahahaha

- GC - said...

eh, nak terjah blog kak eliss jap.. laki sy nak beli rumah gaks..

maszmadi said...

masz penah gn dua2 khidmat ejen n direct owner... coz umah yang di beli, 1 umah baru n 1 lg umah 2nd..

tp x tau nak kongsi tips camaner coz dua2 hubby yg uruskan... huhu sadiskan

Myra Jay said...

Tip yg baik nie..

TQ tau Zura kongsi, sebab tak semua orang tau cara nak beli rumah termasuk Myra ;)

Mummy Chubby said...

mummy tros bli ngan developer...huhuu...umah kat jb 2nd hand & baru lbh kurang je.

eB ezrin said...

x leh luper ms bli umah kami dolo, turun naik opis lawyer & bank. tapi cepat settle. alhamdulillah

Atia Adina said...

aka pun dalam proses beli umah...dah bayar 10% booking...tengah tunggu kelulusan pejabat tanah sbb umah leasehold.....lawyer kata 2 bulan

Salina@IbuAqil said...

Bestnya!! Dah ada umah sendiri.. Kami ni numpang lg.. :D

Papa Mifz said...

hari tuh pun 1st time deal beli2 rumah nih...tapi sonang sikit sobab rumah baru nak siap...

ct rahani said...

sy pun sblm beli rumah hari tu macam2 survey.. rumah 2nd n rumah baru.. macam2 cari info sblm decide nk beli rumah..

Suzie Thomas said...

Guaranteed payday loans and check advance companies are popping up all over the country in the past several years and they are enjoying a thriving business.

oya said...

bagus info nih..x reti sgt cari rumah pakai mudah

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

sy pun x gheti..
100% serah pd pemaju,
die yg kol suh mai sign itu ini..
x gheti nk deal ngan owner, lg pun yg seken pyh gak kan..
kena buat penilaian dulu..

Alhamdulillah, dh tunggu kunci ni..
lambatnyer.. ;-P

wan habibah said...

bagus tip ni.. me mmg tgh cari umah.. tp hubby sgt cerewet.. susah betul nak dpt yg dia berkenan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...