Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Saturday, November 19, 2011

...Berkongsi Pengalaman Dan Ilmu | Urusan Pinjaman Perumahan...

okeh.. hari nih kita sambung citer pasal step2 nak beli rumah.. hari tu kita dah bincang pasal Pencarian rumah idaman, Deal Harga dan Booking.. hari ni ai nak sambung langkah seterusnye..


lepas dah bayar booking.. kita teruskan dengan urusan buat pinjaman perumahan dengan dengan bank. kalo beli guna ejen..slalunye dorang dah sediakan pakej untuk buat loan dan lawyer skali.. itu memudahkan kerja kita laaa..bagi kes ai.. semua ai kena uruskan sendirik kerana ai beli melalui owner..

bila dh bayar booking.. terus mintak geran rumah atau SNP lama rumah tuh..kitakan belom sign lagi SNP baru.. jadik kena mintak SNP lama dengan owner untuk urusan pinjaman..

kita jugak boleh sign SNP dulu baru apply loan.. TAPI.. SNP baru tuh hanya laku untuk 3 bulan sahaja.. kalo dah lebih 3 bulan.. tapi loan masih belom dapat/lulus.. kita akan di kenakan denda.. so.. untuk menyelamatkan diri dari kena denda.. kita apply loan dulu..

kat sini ai sertakan senarai dokumen yang diperlukan untuk apply loan.. tanpa sign SNP baru (kes ai)

1. salinan I/C

2. salinan 3 bulan slip gaji

3. Borang EA terkini

4. Surat Pengesahan Majikan

5. SNP lama/Geran/Resit Booking

6. 3 Bulan Penyata akaun Terkini (Bank Yang Korang bankin gaji)

7. Penyata KWSP


Dengan semua dokumen di atas.. korang boleh gi ke mana2 bank yang menawarkan pakej terbaik.. kalo ai.. ai pilih bank yang boleh bagi monthly installment seminimum boleh.. jangka masa loan yang semaksimum mungkin dan tanpa perlu ai keluarkan cash untuk MRTA(insurance) dan legal fee (semua masuk dalam loan..hehehe)

bila dah hantar borang dan dokumen sokongan.. tunggu jek la respon dr bank.. lagi bagus kalo korang rajin buat folo up.. kikiki..

okeh.. kita stop sini dulu.. bincang pasal loan jek hari nih.. kalo ade soklan nak tanya boleh tulis kat komen.. kalo ade cadangan atau nasihat dari pakar atau yg dh berpengalaman..lagi bagus.. kita kongsi kat sini.. moga boleh jadik panduan bersama..

bersambung..

P/S : Alhamdulillah.. Loan rumah kami telah di luluskan.. Terima kasih Ya Allah kerana KAU permudahkan Segala Urusan Kami...

P/S: terima kasih jugak atas doa kalian..

P/S: oleh kerana kami belom sign SNP baru lagi.. makanye ai kena call lawyer untuk cepatkan urusan sign SNP tu..

P/S: kalo ade sesiapa yang nak guna khidmat staff CIMB yang tolong ai buat loan.. inform ai k.. dia buat keje memang cepat!! tak sampai 1 minggu dah tau loan ai approved.. cekap kan!




5 comments:

::NureeN:: said...

thx.. ada gak plan nk beli umah wat umah sewa kan:)
mah sndri dh ada cuma nk besarkan je

Sharinginfoz said...

thanks sharing, penting ni

Myra Jay said...

Mcm Myra yang dok kat Penang ni boleh ke guna khidmat orang CIMB tu?? :)

|| NaFiRaa || said...

Myra..
nanti zura tolong tanyakan kt orang CIMB tuh.. mana tau dia pon ade kabel kt sana..:)

ct rahani said...

Alhamdulillah.. x lama lg leh masuk rumah baru la nih.. mesti x sabarkan..

klu kenal org bank lg cpt urusan loan.. sy dulu pun sama.. x smpai semngu dh leh tau loan approve ke x..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...