Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Wednesday, November 23, 2011

...Delisha Dah Mula Makan Nestum...

salam semua.. hari nih cuaca mendung ajerkan.. mood ai pon mendung jek hari nih..kikiki.. harap2 kembali bersinarlah mood ai hari nih..

Delisha sekarang dah 6 bulan lebih dah.. masa cucuk 5 bulan ari tuh.. dokter ade bagi cadangan suh ai bagi delisha makan.. tapi cuba jugak tangguhkan dulu bagi delisha makan.. memang ade nampak delisha macam berminat dengan makanan bila ai suakan makanan kt mulut dia..

lepas jek dokter bagi nasihat cam tu.. ai pon pelan2 carik info pasal makanan pertama bayi.. rata2 bagi cadangan bagi bubur kosong dulu.. pastu baru pelan2 perkenalkan makanan lain.

lepas dah fikir2.. so ai amik keputusan beli jek nestum beras kosong nih.. My anis dulu pon pakai nestum nih jugak.. beberapa tahun jugak lah ai bagi my anis makan nestum nih.. tapi bancuh siap2 dalam botol susu dia.. nestum lain my anis memang x nak.. yang kosong nih jugak lah dia nak..

nih lah gambar pertama kali My Delisha makan nestum.. memula ai bancuh pekat sikit.. tapi delisha macam tak tau nak telan nestum tuh.. di luahkan balik.. pastu ai tambah air kasi dia cair sikit.. haaaa... licin 1 sudu ko!!! elok jek dia telan nestum tuh.. pastu ai suapkan dia air masak pakai sudu.. pon pandai jugak dia minum..

alhamdulillah... pandai anak mama.. lepas nih Delisha boleh makan macam2 k..
lega rasanye bila anak dh boleh makan.. x de lah bergantung harap pada susu saje.. ade lah makanan tambahan untuk diakan..

okeh.. kat sini ai nak mintak pendapat dan tips dari korang..
apa lagi makanan yang sesuai untuk baby 6 bulan yang baru nak belajar makan ni?
korang ade x resipi2 untuk masak makanan bb nih??

harap korang leh kongsikan kat sini yer.. untuk panduan ai dan kawan2 lain jugak.. mekasih! :)

sekian..

p/s: sangat mengharapkan ade resipi2 atau menu2 yang simple tapi berkhasiat.. hehehehe


15 comments:

MRS. K said...

eh, skejab je die dah leh makan solid food.. cepatnya masa...

- GC - said...

sy pun tak sabar nak bagi emran solid food.. sy tgk kt fb, diorang guna puree buah, mcm carrot dgn kurma..

Nens Collection said...

olololo..kejap je ase 6 bulan kan..
wat bubur nasik pastu blender kalo mama ye ajin r..hehe

e.l.i.s.s.m.i.e said...

buat laa puree ker tapi kak eliss lenyek2 ajer nasi atau blend :p dasar femalas :p tapi anak debab jugak :p

Atia Adina said...

kak ad plak masa atia dulu bagi nestum....tapi adam ni lain...sekali pun tak pernah bagi nestum....kak ad masakkan bubur nasi...adam start makan masa dia 5 bulan...sampai skg masih makan bubur nasi....cuma telah diperbagaikan jer lauk pauknya

::NureeN:: said...

gd girl.. membesar bagaikan juara :)
bila delisha dh bleh mkn nasi zura jgn lupa msk skali ngan sayur nanti bila besar mcm ellesya mmg suka mkn sayur.. ;)

eB ezrin said...

zura, kalo leh jgn la bagi nestum yer...
u blend jerk syr2 aper pn, wat puree... bagi mkn setiap satu setiap kali.

Salina@IbuAqil said...

Aqil dulu x suka nestum.. X tau nape.. Jenuh!!

ibu nabil syahmi said...

dulu saye buat bubur nasi letak ayam ngan carrot... pastu belender dulu bari bg kt die...

maszmadi said...

betul sume cadangan kat atas.. bg puree buah n sayur carrot, brokoli, kurma, campur ngan nasi pehtu blender..
selang seli ngan nestum... ok gak

Papa Mifz said...

biaso wife buek bubur mesti letak kurma & carrot..:)

ct rahani said...

aqeef kejap je mkn nestum.. dia lg berminat ngan bubur..

Myra Jay said...

Wahhh!! dah besaq ni Delisha dah mula makan Nestum.. :-)
Baru kenyang kan :-)

wahida said...

buat bubur nasik pas tu blend sekali ngan carrot...hehe..

bintangku said...

Masa najmi dulu, bagi dia mkn beskot meri. Rendam ngan air suam + susu. Bancuh cam bagi nestum tu jgk lar... abis dia mkn 3 kpg skali.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...