Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Monday, January 18, 2010

...Tips Penggunaan Internet Untuk kanak-kanak...


gambar kredit to En google.

hari ini adalah sangat bz!! dari pagi sampai skrg.. x sempat lagi nak wat n3.. berita hari ni pon br jek publish.. maklum lah hari isnin!!

pagi tadi masa duk baca2 surat khabar berita harian.. aku ade terbaca satu tips dan terpanggil plak nak kongsikan ngan semua.. jom baca!!

"Tips Penggunaan Internet Untuk Kanak-kanak"

1. Letak komputer di tempat umum dan bukan dalam bilik agar kita senang mengawasi anak kita..

2. Tandakan (Bookmark) laman kegemaran anak kita agar senang kita melayari balik laman tersebut.

3. Kongsi akaun e-mail dengan anak kita agar kita senang untuk mengawasi mesej yang di terima.

4. Luangkan masa melayari internet bersama-sama anak untuk mengajar tabiat on9 yang betul.

5. Jangan sesekali membenarkan anak kita memasuki ruangan sembang peribadi. sekat dengan ciri2 keselamatan yang dilengkapkan oleh penyelia perkhidmatan internet atau guna perisian penapisan khusus.

6. Selalu mengawasi kad kredit dan bil telefon kita untuk menyemak bayaran akaun yang luar biasa.

7. Jangan buat tidak endah jika anak kita memberitahu ade pertukaran on9 yang tidak menyenangkan.

8. Panjangkan salinan mesej yang mengandungi unsur2 lucah atau yang mengandungi unsur ugutan kepada penyelia perkhidmatan internet.

sekian..





7 comments:

chugie said...

bagus gak tips ni.. dh lah skang ni budak2 lebih expert kn??

|| NaFiRaa || said...

chugie..
betol tuh.. sekurang2nye kita kena setanding ngan anak2 baru senang nak nasihat..

M O N I C A said...

thanks for sharing sis..:)

Sharinginfoz said...

bagus tips especially letak komputer kat tempat yang tak tersorok dan of course bookmark laman fav..

Afiqah, Apasal Nangis????

Jom Esso Card

|| NaFiRaa || said...

monica..
ur welcome..:)

|| NaFiRaa || said...

sharinginfoz..
haahkan... kena pantau anak2 dari awal.. takut2 salah guna plak nanti..

kulop ludin said...

nak tau ke mana anak kome berlayar internet..
kome check le kat cookies tuh...

kalau terkeluor gambor2 mengaum... huhu.. paham je lah...

melainkan kalau dema dah delete cookies tuh...

kebiasaan... orang tak gheti nak delete.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...