Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Saturday, August 24, 2013

...Resipi Cornflakes Coklat | Thanks Zee...

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua~  
Salam Hari Sabtu.

okeh.. n3 hari ini cam terlambat jer.. nak buat n3 resipi kuih raya.
hahahhahaha.. RAYA jugak khennnn.
sebenarnye ai sangaja nak tulis jugak Resipi kuih raya nih.. sebab untuk rujukan ai di masa hadapan. bukak jer blog kalo lupa camner nak buat kan~

Resipi nih ai amik dari blog Zee. Mekasih yer Zee atas resipi kuih raya yang sangat mudah nak buat dan sedap di makan ini. anak2 suka makan biskut raya nih.

Resipi Cornflakes Coklat

bahan utama sudah tentu2 lah cornflakes.
 pastu coklat masakan.. ai pakai coklat nih..

brand Nona.. okeh coklat dier.. sedap!

paper cup... jenuh mencarik nih.. sebab dh last2 minit br nak buat.. semua kedai dah abes stok.. hahahaha.

okeh.. memula masuk kan cornflakes dalam satu bekas.. sukatan yang ai buat haitu.. setengah kotak cornflake untuk setengah bekas coklat.
ramas2 sket cornflakes tuh kasi kecik2 sket.. kalo besar2 nanti susah nak isi dlm paper cup yang kecik molek tuh.

cairkan coklat masakan dengan cara double boil.
maaf lah yer, ai hentam jer cara ginnih.. x de cara lain yang lagi senonoh keluar dari kotak fikiran ai.. hahahaahha.. belasah lah..janji coklat cair.
cairkan sampai betol2 cair tau.. kata Zee kalo x cukup cair nanti x melekat plak ngan cornflakes. Pastu masukkan sesudu minyak masak untuk bagi dia berkilat.

dah betol2 cair coklat tuh, terus tuang dalam bekas yang kita isi cornflakes tuh. gaul hingga rata.

pastu terus masukkan dlm paper cup kita tadi.. isi lah semuat yang mampu.. hah lagi satu.. masa nak ngisi dalam paper cup tuh, elak duk bawah kipas.. nanti coklat tuh cepat mengeras dan susah lah nak isi dalam paper cup nanti. gigih ai buat keje tutup kipas. hahahha.

dah siap isi dlm paper cup, masukkan dalam pati ais sekejap. 
kasi coklat dia mengeras. dalam 5 minit gittu jer.

Okehhh.. Siap!
senangkan~ dapat gak 2 layer lebih susun dlm bekas nih.. 
bawak balik umah My Ma jer raya haitu.
budak2 mesti suka dengan kuih raya nih.

Selamat mencuba~

sekian.. Resipi kuih raya.


 Terima Kasih Pada Yang Sudi Klik.

9 comments:

Zee Suhaini said...

kannnn senang jer nak buat..pagi raya pertama dah licin zura..bebudak memang serbu ni dulu..

cara double boil zura tuh sama jer ngan zee..kahkahkah..

zarena heeney said...

mmg senang jea buatnya
tapi anak ena suka yg madu lg :)

Sura Mohd said...

akak pun pakai coklat masakan brand nona...sedap gak...nanti bolehla cuba buat cornflakes coklat ni.:).

ct cheery said...

simple tp nampak sedap sebab coklat kan..giler xsedap hahahaha

Masya said...

senangkan, tp x sempat buat.. nnt raya haji nak buatlah...

Tihara said...

uii sedap nih, senang tapi leceh kan zura :)

Fifi Nadhrah said...

kak.. kalau ade peanut butter tambah sikit.. sedap.. hihi.. selambe je ubah resepi orang.. maaf tuan punye resepi..

eyeyou said...

senang jerrr...tp tetap MALASSSS nak buat!!! :)

Izan Ishak said...

apa2 kuih raya yg ada cornflakes ni anak2 mmg suka. dah tu bercoklat tu... mmg syok je makan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...