Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Saturday, August 3, 2013

...Projek Malam Tadi Bersama Cinta, Popia Nestum...

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua~
Salam hari Sabtu.

Ramai dah ke yang balik kampung?? 
ai belom lagi.. paling awal pon Isnin malam baru gerak balik.
Hati2 di jalan Raya yer semua~

Haini ai nak citer pasal projek besar malam tadi.. ahaks~ idok ler besor mana pon. buat popian nestum untuk pusingan ke 3. sebabnye beli 3 paket kulit popia, jadinye 3 round lah.. nak buat sekali harung sakit pinggang plak nanti.. hahaha.

malam tadi sedang elok anakda Delisha tido awal lepas makan ubat demam dan selsema.. masuk buai bagi susu terus lena.. senang keje mamanye.. tak yah nak berferang dengan dia masa menggulung. 

Owh.. selingan sket.. semalam petang ai halfday.. bbsitter tetiba call cakap ade kematian kat kg. so dia kena balik kampung.. kelam kabut jugak lah ai.. time keje cam  tuh kan.. tepon My hubby mintak dia datang amik ai kat opis jap. ai amik halfday semalam jaga anak2. sambil2 menjaga anak siap gak 2 balang lagi kuih semperit. cabaran gak buat kuih ngan Delisha nih.. ade jer dia nak cuit sana cuit sini. tapi selamat gak siap 2 balang bersamaan 2 adunan. hehehe

dalam proses..

Siap disusun cantek2 dalam balang.
1 untuk umah My Ma dan 1 untuk My Mak.

okeh.. haini nak tulis sket camner cara nak wat popia nestum nih. ini bukan resipi ai sebab ai pon guna resipi kat tenet gak. cuma ai ejas sket sukatan gula takmo bagi manis sangt.. hehehehe.

untuk nestumnye. 
1 cawan nestum + 3/4 cawan gula
blend sampai halus.

untuk popianya.
Kulit popia gulung. ai gulung kat chopstik gulung ringan2 jer.. jgn ketat sgt nanti bila goreng bahagian dlm pon cukup garing jugak + cantek.
last skali bahagian kulit popia letak air bagi dia melekat. dah elok melekat, tarik dari chopstik then potong serong2 segojes mampu.. muahhaha.

Tadaaaa.. siap di gulung. gojes ke tidak?? haha
bekerjasama erat dengan My hubby.. sekejap jer siap gulung n gunting~

Dah settle gulung n gunting, boleh teruskan ke step menggoreng.
goreng sampai warna keemasan.

angkat dan toskan minyaknye.
bagi sejuk sket.

bila dh sejuk sket. masukkan dalam 1 bekas dan taburkan nestum+gula yang dah siap bland. tabur lah agak2 anda sendirik puas hati.. hahaha

dah cukup salut dengan nestum, boleh lah transfer ke balang.
ai taburkan sket nestum dalam balang tuh.. kasi nampak cantek sket.. hehehe.

ini lah hasil dari 3 paket kulit popia.
dapat 2 balang besar + 1/2 balang kecik yang x salut nestum untuk anakda delisha. 
rasa nak buat lagi jer..hahahaha. 
sebenarnya ai bukan boleh makan pon, buat semata untuk anak2 jer.. diet ai mana boleh makan manis2 nih. tunggu raya nanti ai pecah diet. hahaha

sekian.. n3 pasal popia nestum

P/s: teringin nak buat cornflakes coklat resipi Zee yang simple tuh. tapi bahan x de lagi. tengok lah petang nih kalo rajin gi carik bahan2 sket. 


 Terima Kasih Pada Yang Sudi Klik.

17 comments:

izan mama mia said...

wah
mlm nnt nk try buat tau
tq tau

azi said...

Zura...
rajin zura buat kuih..akak, tahun ni, semua kuih tunjuk aja...:)

p/s Popia nestum tu, kalau ikut resepi kakak akak, dia letak susu tepung sikit bersama dengan gula dan nestum tu..macam2 carakan....:)

Papa Mifz said...

eh kuih tuh nampak sodap la...

mama lieyna said...

Kagumlah... akak je sampai skrg ni, malas beno nk try msk2 kuih ni..ngee..

Taktau la pasai pa..mls betul..huu..

Salam aidilfitri, selamat balik kg.. hati2 djalan raya..

ainnoraini said...

tahun ni kakain tak buat kuih pun..tahun sudah adalah jugak beberapa jenis buat sendiri...termasuklah popia nestum tu jugak..

lieyalatif said...

rajinnye zura...ade gak kuih homemade hah...baru bermakne raye kan...lieya ni konon nak buat biskut...awal2 jek berkobar, lame2 takde dah hahaahah...pemalas tul....kuih popia nestum tu mmg kuih in tuk tahun ni kan...ramai yg buat...

**selamat hari raye buat zura sekeluarga...mohon ampun maaf zahir dan batin...moga2 kite mendapat keberkatan di syawal yg mulia .....

hati2 pulang ke kg yeak...

Kakzakie said...

Popia nestum kakak pun buat juga zura. Kerah tiga-tiga anak dara tolong buat cepat sikit:)

Selamat Hari Raya, maaf zahir & bating dari kakak.

lizz said...

popia nestum bestnyer...teringin nak buat kuih homemade tapi tak menyempat huhu...selamat hari raya zura...nanti kirim salam kat nens k...

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

waahhh.. rajinnya zura.
sy sume kuih tunjuk2..
yg popia nestum buat, tp adik yg buat.. heheh

nk tunggu raya,
dh abis sebalang dh mkn sambil tgk tv
.. hehehe

LiYa HaNiF :: said...

amboi rajinnya buat kuih raya.... liya tunjuk2 je... tapi nampak gayenya kene buat gak sejenis... qalesya cbuk request nk buat kuih raya hihi

Daddy Ziyyad said...

Waaaahhhh..best tu..berbalang balang kuih buatan sendiri....Malam ni baru balik kampung eh?

Selamat hari raya ya..
Maaf zahir batin..

Cho Zila said...

syioknyer dapat bagi mak kuih raya buatan sendiri.. akakni semupun beli...
selamat hari raya dan mohon ampun maaf kiranya pernah buat komen yang menguriskan hati...

wahida said...

aku jugak kuih tunjuk2 nok...ekekek...

selamat hari raya dear...

ampun zahir batin sepanjang kita berkawan di dunia blog ni ye...

Fieza79 said...

Rajin nya...ssunguh nya sy smkin mls..lngsung xde kuih homemade spt slu thn ni...

Slmt hri rya bt zura skluarga....

maszmadi said...

teringin jugak buat kueh raya tapi lum ada kesempatan...

selamat hari raya kak ra n family...

Fifi Nadhrah said...

senangnye.. fifi tak pernah rase.. apetah lagi buat.. hahaha..

Masya said...

hohohoho buat popia nestum jugak ker?? sedappkannnn.....

puhh lap dahi .. baru dapat komen grrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...