Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, September 10, 2013

...Fuhhh.. Cabaran Menjadi Mama...

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua~
Salam Hari Selesa.
Ceria2 selalu k~

Fuhhh.. Haini baru leh tulis n3. Semalam emergency leave. sebab bbsitter cuti. My Anis Demam dan My Delisha cirit birit. cabaran betol.
meh nak citer satu2. sebagai kenang2an untuk anak2 masa hadapan.

Kesah My Anis.. Hari Selasa & Rabu minggu lepas dia ade 2 pertandingan. Selasa ade pertandingan mengeja. Rabu ade pertandingan menari & menyanyi. 2 minggu sebelom pertandingan tuh dia kena balik sekolah pukul 4 petang sebab ade latihan 2 pertandingan tuh. Selalunye Pra sekolah dia balik pukul 12 jer. lepas jer habes pertandingan menari dan menyanyi hari Rabu petang tuh dia start demam. masa papa dia amik dia kat sekolah, badan dia dah panas. kesian.

So, Khamis n jumaat dia x gi sekolah sebab demam. 2 malam tuh tido meracau2 sebab suhu badan dia panas sgt. siap  ade satu malam tuh Kami semua tido depan TV bentang toto sebab dia demam. kalo tido asing susah nak handle dia malam2. dia tido dekat ngan ai. masa ngah syok2 tido tuh dia boleh bangun n bersilat ngan toto yg ai bentang untuk dia tido.. dia gi selak2 toto tuh sampai bergulung2 toto tuh. cuak gak ai. apelah yang dia meracau tuh.
last2 dia sambung tido atas toto dia yang bergulung2 tuh. sabar jer lah.

Jumaat petang bawa dia gi klinik sebab ubat dah abes stok. bagitau jugak kat doc yang demam dia dh masuk hari ke 2. takut denggi jer. doc cakap kalo Ahad demam dia tak ok jugak bawa dia ke klinik balik.

Sabtu Ahad ai duk monitor suhu badan dia dan bagi ubat ikut masa. Alhamdulillah Demam dia makin ok. cuma Ahad petang suhu dia naik balik. ai bagi tempoh sampai isnin jer. kalo demam lagi mmg kena hantar gi klinik. My Anis x nak gi sebab takut kena amik darah. hehehehe.

kebetulan semalam ai kena cuti. so, semalam memang duk monitor suhu badan dia jer lah. Alhamdulillah.. haini dia dah sihat.

My Delisha plak. budak ini kannnn. kalo dapat minum air solivite memang x hengat nak minum sikit2. kalo ade 5 botol, kalo boleh dia nak minum sampai habes. sudahnye dia cirit birit. nasib x de sakit perut.. cuma kejap2 dia berak.. sampai merah2 dah vontot dia. yang paling parahnye pempes dia dah kempis dah.. kejap2 tukar baru. tak boleh jadik nih.
 tetiba idea datang.. ting! ting! kuar mentol.

Tadaaaaaaa.. mama dia pakaikan CD kakak dia dulu.. cuma alaskan kain lampin senang nak tukar kalo dia berak. tapi lepas pakai CD x de plak dia berak.. hahahahaha.

untuk mengawal keadaan menjadi bertambah parah.. ai sembunyikan semua air2 solivite n calciyum budak2 nih. abes ai bungkus masuk plastik hitam sembunyik dlm tempat sayur2 dlm peti air. tak boleh letak camtuh jer.. kalo nampak kat mata dia memang dia nak.
settle 1 masalah!
so, semalam ai duk bergadoh ngan budak2 nih lah kat rumah. hahahaha

Kesah bbsitter plak nak citer nih. aduhaiiiiii. sesak nafas jer rasa. Ahad petang. masa tuh ai kat giant. beli barang dapur. sekali bbsitter call. dia kata dia kena gi kursus 3 hari bermula esok. Isnin dah pergi yer. ai hangin gak dengar masa tuh.. tapi sabar jer banyak2.
ai tanya kenapa last minit baru cakap. cam ner nak apply cuti sampai 3 hari. dia kata dia last minit baru tau pasal kursus tuh. ai tak tanya lah kursus ape. sbb ngah bengang.

mana nak carik bbsitter ganti dlm masa 1 malam hoiiiiiiii. semak kepala jap.
depan rumah ai memang ade bbsitter. tapi kak idah tuh dia memang x de kat rumah time cuti. dia berniaga. cam ner nak bincang ngan dia kan. nak tak nak, terpaksa lah ai EL semalam. Petang My hubby balik keje dia gi jumpe kak idah mintak tumpang anak2 2 hari. Nasib lah kak idah kata OK. lega.

pagi2 tadiii.. kejut My Anis gi sekolah. siap kan susu2 delisha.. tulis note sikit kat kertas pasal susu, ubat My Anis dan tulis no telefon papa mama. masa nak hantar My Delisha kat rumah Kak idah pagi tadi ai dh x berani nak ikut dah. sebab ai tahu dia mesti melalak punye. dah salam2 cium2 pipi.. bagi kata2 nasihat barang seayat dua.. papa dia pon pergi hantar.. depan rumah jer pon. sekali dengar suara delisha melalak.. dia dah start dahhhh. ai pon kelam kabut nak cepat2 jalan gi keje.. sebab selagi dia nampak mama papa dia memang dia akan melalak. hahahaha.. haru wehhhh.. hati mama dia pon luluh jer dengar dia melalak.

dah gi hantar My Anis gi sekolah, drop ai kat KTM. sekali tgk hp abes bateri pulokkk. haih~ time nih lah nak abes bateri. risau kot2 anak tak berenti menangis je. nasib jugak ai tulis no hp papa dia sekali. lega sket.

 sampai opis menggelupor caj hp. nasib x de miss call dari kak idah. cepat2 tepon hubby tanya kot2 ade kak idah call. hubby kata x de. legaaaa.
pastu My hubby kata cikgu Anis call dia. cakap haini x sekolah u!!
Muahahahahahahahahahahaha.
My Anis kan cuti dari Khamis lepas lagi. so, tak tahu yang minggu nih cuti untuk UPSR. hahahahaha.. My hubby kata dia dh separuh jalan gi keje dah cikgu call cakap x sekolah.. so, dia patah balik gi amik anak dia kat sekolah. pastu gi hantar kat rumah kak idah.

lagi bertambah lega bila My hubby kata Delisha dah stop nangis masa dia hantar My Anis kat rumah kak Idah tuh. alahaiiiii anak, suka buat mama susah hati. syukur jugak x sekolah minggu nih. ade lah kawan Delisha kat rumah bbsitter baru dia.

Haaaaaa.. amacam?? panjang x luahan perahsaan pagi neh? hahahaha.
silalah melayan jer luahan ai nih.
macam2 hal berlaku. letih nak settle semua bende dalam masa yang singkat.

sekian.. Kesah Luahan perasaan



 Terima Kasih Pada Yang Sudi Klik.

18 comments:

Cho Zila said...

keluh kisah si ibu bekerjakan... mungkin kursus wajib untuk jaga baby kot...

Masya said...

dugaan betul² dugaan ni ....

musim x menentu hala asyik hujan ni.. budak senang demam.. kat tadika pulak .. amir ramai yg x sihat lps raya.. dia pun hampir² nak demam.. minggu ni minggu exam .. risau jugak.

kalau delisha cerit berit lg bg yakult terbaikk .. kalau budak sembelit pun okkkk... tp ni dah overdos ni hahahaha .. habis solivite dia minum.. mmg cuci perutlah yer.. kene cirit birit... hilang tembam dia.. amir pun pesen mcm tu dulu.. tp skrg dah besar tak heran sgt hahahaha ...

ibu bekerja kan.. mcm nilah.. nsb baiklah delisha ok.. dgn kak idah tu...

alamak!!!! sekali dapat komen.. panjang lebar pulak kikikiki .. jgn marah.. sbb selalu ssh nak dapat komen kan.

Atia Adina said...

mujur lah kak idah tu nak jaga .... kalo x terpaksa lah cuti yek

Zee Suhaini said...

panjang lebar nih zura..tapi betul la..kelam kabut skit kalo last minit inform..dulu zee pon pernah kena..pastu sound jer direct..susah la sebab kita pon kerja kan..last2 tukar lain..nasib yang ni tak suka cuti..

umi alya said...

ylh.. ibu bekerjayakan.. macam2 dugaan

azi said...

Nafira...
macam tulah ceritanya kalau dah jadi mama...][;/ena siap sedia selalu..akak dulu masa anak-anak kecik, selalu ambik cuti kecemasannn......

TeacherAzimah said...

...and it is call the wonderful of being a mother...kan zura? Hehehe. Mmg ada masa kita akan berhadapan dgn situasi kalut mcm ni. Bantuan hubby sgt2 diharapkan. Klu sy, hubby takde nak tlg sbb out station ke...sy nanges hehehe.

SYANI said...

Aku pun baru meluahkan perasaan pasal babysitter kat blog.

Adib pun sama kalau air solivite/vitagen/yakult ni.. Satu pek nak habiskan dalam satu masa.. Tu yang malas nak beli dah sekarang.

mamamyja said...

semoga menjadi ibu yang tabah menjalankan tugas2 seharian...

Kakzakie said...

Jadi mak-mak kena kreatif Zura. Daripada anak meragam baik sembunyikan tak kisahlah plastik hitam + sayur janji dia tak nampak kan:)

Kalau sekolah anak kakak hanya budak tahun 4 dan 5 aje ke sekolah masa UPSR. Tahun 1 hingga 3 dicutikan.

εïзmummyHazaεïз said...

cabaran seorang ibu kan.. heheh anak2 haza pon klu jumpa vitagen ke, solivite atau yogurt drink ni mmg tang2 tu pulun habis. Cepat2 sihat ya utk anak2 zura.. risau sgt2 kan.

Fifi Nadhrah said...

panjang kisah kak zura.. alhamdulillah.. semuenye berjaye selesai satu persatu kan..

- G C - said...

lama akak tak tulis panjang2 gini kan.. hahaha.. tp ok la, baca jugak sampai habis..

lizz said...

memang dugaan betul jadi ibu nikan kena banyak2 bertbah...delisha sama ngan sara kalo minum solicite ker vitagen ker selagu tu dia pulun minum...

nasib baik anis cuti boleh temankan adiknyer yer...

Aine Ainun said...

Kesiannya...
Dugaan betul ya...
Yg pengasuh x patut jgak last minit cmtu. Kalo dr awal ok juga ya...
Mudahan cepat sembuh demamnya

Aine Ainun said...

Kesiannya...
Dugaan betul ya...
Yg pengasuh x patut jgak last minit cmtu. Kalo dr awal ok juga ya...
Mudahan cepat sembuh demamnya

Daddy Ziyyad said...

Cultured drinks macam Yakult/Vitagen tu pun tak boleh di minum banyak banyak,confirmed cirit birit nanti.

hainom OKje said...

Nak membesarkan anak macam tulah Nafira.... kejap sakit, kejap mengigau.....tak termasuk hal kita lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...