Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, September 24, 2013

...Menu Special Dari Special Request...

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua~ 
Salam Hari Selasa.
Ceriaaaaaaa sokmo! bigboss OS.Ahaks

Amacam Tajuk haini?? gempak ke tidokkk?? ahahaha
saje jer nak kasi gempak bila pandang tajuk n3 haini.
padahal citer pasal makanan jer pon.kikikiki.

masa gi tesco n3 Semalam, Adik lelaki ai request nak makan ikan siakap stim. Makanye tugas kakak2 dia lah masak kali nih. My Ma x biasa buat masak stim nih. 
dia beli 2 ekor ikan siakap. okeh gak tuh.. lagi pon belom tau lagi nak masak ape untuk lunch kami.

Selamat di siang oleh My Ma. Ai nih tak bape pakar nak siang ikan sisik2 nih. selalu kalo ai beli ikan bersisik mesti My hubby yang tolong siang. itu yang ai sayang sangat My hubby tuh.*tetiba!

bahagian ekor.

bahagian kepala.
masih dalam proses letak bahan2 stim.
My hubby yang tukang snap. ai sibuk jadik chef. hahaha.

sebenarnye ai mula masak yang ekor dulu.. dah siap letak semua bahan. ai stimkan dulu bahagian ekor tuh. 

dah letak bahagian ekor, terus sambung untuk masak bahagian kepala plak.
sebenarnye stimer ai tuh veri de kecik molek. tu yang kena kerat 2 ikan tuh.
masa beli stimer nih dulu x terpikir plak kena masak dalam kuantiti yang banyak. bila dah kumpul semua famili baru terasa semua periuk belanga ai kecik2.. huhuhu.
Bang~ jom gi Rantau panjang beli periuk besar! muahahaha

sedang mengukus~
pengukus nih boleh kukus 2 layer trus. tapi masa nih ngah siapkan bahan2 untuk bahagian kepala plak. tetiba nampak berkilat jer pengukus ai neh~ nampak sgt jarang guna. hahahaahha.

Tadaaaaaa... siakap stim limau siap~
adik2 ai kata sedaaaapppp.. tengok lah sapa chefnye. wehuuu!

Meja kecik! ini jer yang muat letak atas meja. makanan yang lain semua duk atas kabinet dulu. lepas makan baru kuarkan buah2 dan agar2 plak.
nasi 8 cup selamat Kami kerjakan~ tak baik membazir kan. yang lagi dasyat. My Anis makan sampai 2 kali tambah. sedap sungguh tuh mama masak. hahahaha.
*sendirik terliur..:P

Korang terliur dak???

Sekian.. N3 tunjuk2 ikan stim yang tersedap di alam semesta*puji diri sendirik. muahahahaha.





 Terima Kasih Pada Yang Sudi Klik.

21 comments:

Dhiaqiud said...

Sedapnye..lm x mkn ikan stim..

Zee Suhaini said...

sedapnya..mesti vangga kan orang puji ;p
zee pon tak pandai wat stim zura..kalo tingin mesti paksa laki masak..haha..dier lagi teror kot..

mamamyja said...

erm.... yummy dap nyer.. hihik

miazara ina said...

MENU WAJIB BG MIA

hainom OKje said...

selalu okje rebus je Zura heh malas nk berstim bagai....
apa yg dicampakkan dalam tu Zura?
Selalunya okje suruh siang sekali je...tak rajin nk menyiang sendiri!

Ain Noraini said...

tu menu kakain mlm semalam...lagi pun senang jer kan nak buatnya tu...

Hazmin Hamudin said...

Terus terliur tengok menu mcam ni. Lama tak makan.

azi said...

Zura...mesti sedap sangat masakan mama sampai Anis makan bertambah...he..he...:)

p/s akak masak ikan tu boleh tapi tak makan , Cik Abang akak memang suka kalau siakap di stim..

Kakzakie said...

Ikan siakap memang paling best kalau di stim. Tak kiralah stim apa pun.. kuah dia pun sedap..

lizz said...

mstilah terliur ni nengok ikan tu rasa lapo...kalo saya menambah 2 3 pinggan ni...sama cam anis tu...tambah kalo makan ramai2kan

Atia Adina said...

wah ... best2 ... kak ad x pernah masak ikan stim

Sura Mohd said...

wahh..bikin akak terliur je..:)

Izan Ishak said...

izan yg tgk pun dah terliur ni...

meh share resepi siakap stim yg sedap tu.

εïзmummyHazaεïз said...

Feveret ai dear. Sedappp. Sekarang dah leleh air lior. Klu haza beli haza suh org tu jek siangkan.. hehehhe

Tihara said...

akak tak pernah try buat stim ni,
kalau buat senggang sedap tak ey ?

mama lieyna said...

Jd btmbh sedap bila dimkn beramai 2x :-)

inazamri said...

nak jugak.Siakap stim kegemaran keluarga akak juga.Berbaloi2 kalau masak sendiri

TeacherAzimah said...

ikan masak stim..kita tak berapa suka plak huhu

GREENJADE said...

tak aci tayang2 jek...takmo ke hajak ai sekali join? uhuhuhu

Fifi Nadhrah said...

selamat da kenyang.. kalau tak melelh air liur..

Myra Jay said...

Siakap stim mmg sedap, nak buek tu malas-sbb nak kena keluarkan periuk ngukus bagai :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...