Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Friday, February 21, 2014

...Apa Ikhtiar Untuk Anakda Delisha Cepat Sembuh?...

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua~ 
Salam Hari Jumaat yang Mulia..
Semoga kita sama2 mendapat keberkatannya..Amin~

Maaf yer kawan2.. semalam x sempat nak update ape2 kat blog. bz betol kat opis sampai x de masa nak curik2 update blog. maklumlah.. baru lepas cuti panjang kan~

Hari nih i nak kongsi dengan korang semua..
apa usaha i nak sembuhkan Delisha dari penyakit Kaki Tangan dan mulut.
Memang kami ade bawa jumpe doctor dan doctor sah kan dia kena jangkita virus tuh.
doctor memang ade bagi ubat lah untuk My Delisha.

1. Ubat klinik.
ubat Deman merangkap ubat tahan sakit, Ubat antiviral dan ubat titik dalam mulut dia.
Ubat antiviral tuh utk bunuh virus tersebut. dan ubat titik tuh nak kasi kebas dlm mulut yg ade ulser. jadik kurang sket sakit nye.
Alhamdulillah, walaupon macam2 alasan Delisha bagi sbb x mo makan ubat.. tapi berjaya jugak pujuk dia supaya makan. huhuhu..*lappeluh.
Memang bagi makan ikut masa!

2. Bagi Makan ais kream.
Sama cam cadangan blogger doctor kita nih. memang berkesan.. ais kream nih bagi kebas kat tempat yang sakit(dalam mulut). Thanks Daddy Ziyyad. :)

3. Bagi Air Zam Zam.
Nasibbbbb kat rumah i memang ade stok air zam zam nih. adik i Nens yang suruh i bagi Delisha minum air zam zam.. katanye untuk cuci segala kuman dan virus.

4. Air Solat Hajat.
hehehehe.. ini usaha sendirik lah kiranyeeee. Anak kita kan.. kita usaha lah lebih sket. lagi pon.. Doa ibu tu kan tiada hijab dari Allah.. bangun tengah2 malam, buat solat hajat.. masa nak doa tuh letak air 1 bekas.. doa lah bersungguh2 pada Allah. InsyaAllah.. Allah tuh kan MAHA mendengar setiap doa2 hambaNYA. Air solat hajat tuh i sapu kat kaki n tangan dia. pastu kalo bancuh ape2 air untuk Delisha.. guna air tuh jugak.. pastikan guna air yang dah di masak lah yer..:)

5. Berdoa.
Jangan putus2 berdoa.. mintak Allah bagi kesembuhan untuk anak kita.
Yakin lah pada kuasa doa tu.

Alhamdulillah.. Dengan Izin Allah.. Hari Ke 4 Delisha di Kuarantinkan. i cek dlm mulut dia.. Ajaib!! bijik2 bahagian pipi dalam mulut dia semua dah kempis! tinggal yang dekat2 anak tekak jer sikit. pastu dia mula mintak nak makan tart nenas. habes sebijik.. pastu habeskan susu 5oz(selalu minum susu 8oz) Alhamdulillahhhhh.. legaaaa sgt2. bergenang air mata i neh bila dia dh start makan sikit2.. sebab sepanjang 3 hari dia di kuarantinkan.. dia mmg x makan langsung.. harapkan air milo n teh o jer.. huhuhuhu.

Terima kasih jugak buat semua kawan2 yang mendoakan kesembuhan Delisha.. i sangat2 hargai dan terharu. Terima Kasih sekali lagi. sayangggg korang!

harap2 tips2 nih dpt lah membantu mama2 yang menghadapi masalah yang sama cam i neh. Moga Anak2 kita sentiasa di lindungi dari penyakit2 yang merbahaya. Amin~

Sekian.. Kongsi tips haini..:) Moga bermanfaat.




 Terima Kasih Pada Yang Sudi Klik.

20 comments:

Fiza Rahman said...

Thanks for the tips. Anak saya dulu pernah kena oral ulcer. Paed suggest makan eskem perisa vanilla.

umi alya said...

alhamdulillah delisha dah sembuh

Tihara said...

besarnya kasih ibu buat anak,
alhamdulillah Delisha dah sembuh..
take care zura

Kakzakie said...

Berkat usaha dan doa akhirnya sembuh juga Zura. Syukur kira tak ambil masa lama...

Zee Suhaini said...

alhadulillah...delisha dah sembuh..

psssttt..sup sayur tu senang jerk zura..
tumbuk bwg merah,bawang putih pastu tumis..masuk sotong..bagi kuar air dier, baru masuk air sebanyak yang nak tuk kuah..pastu masuk la sayur..tunggu empuk baru letak ciken kiub.. pecah telur sebiji and last baru masuk suhun..rendam dulu suhun tu..

TeacherAzimah said...

Zura.. jaga2 kat kakak anis tu pulak ya. Sbb dulu masa anak i kena, doc kata dlm tempoh 2mggu blh berjangkit pd adik beradik lain. Btl pun...x lama lps tu berjangkit.

Nafira usof said...

TA..
Owhhh.. ye ke TA??
sudahhhh.. cuak dah!
harap2 kuat lah badan si kakak nak lawan virus tuh. risauuuunye!

Fizalinolie said...

O... 1st time dengar pasal aiskrim ni. Thanks Zura kerana berkongsi info. Berguna ni.

hainom OKje said...

la....lama tak datang sini sakit rupanya dak Delisya ni...moga cepat sembuh yeh....Anak anak Okje rasanya tak pernah kena, nak bagi tips pun tak tau....
Betullah Zura....dengan izinNya selain ubat doa ibu jugak mujarabkan...

Zasillah Ariffin said...

Alhamdulillah dah sembuh :)

Maria Firdz said...

Moga cepat smbuh....

Fifi Nadhrah said...

alhamdulillah kak.. semue usehe akak berhasil.. saye lambat tau delisha kene HMFD ni.. kalau tak saye pos homopati untuk HMFD ni.. kawan saye pakaikan untuk anak die.. 2 hari da baik.. ape pon.. alhamdulillah.. usehe akak pon berhasil..

Fifi Nadhrah said...

alhamdulillah kak.. semue usehe akak berhasil.. saye lambat tau delisha kene HMFD ni.. kalau tak saye pos homopati untuk HMFD ni.. kawan saye pakaikan untuk anak die.. 2 hari da baik.. ape pon.. alhamdulillah.. usehe akak pon berhasil..

Sura Mohd said...

alhamdulillah..lega kan bila anak dah sembuh..zura jangan risau sangat la pasal kalau Anis tu jangkit..In Sha Allah dia kuat..lagi pun dia dah besar...yg kita takut bila kena kat budak2 yg kecil ni..:)(doc pernah ckp gitu ngan akak dulu2)

LYAfrina said...

alhamdulillah..delisha dh sembuh..betul tu zura, aiskrim mmg berkesan juga utk pecah2 dlm mulut..tp sebaiknya aiskrim vanilla la..

marcraf said...

Salam, jom join GIVEAWAY untuk Plain Canvas Bag

Papa Mifz said...

lega apabila anak kembali sihat kan...

lieyalatif said...

alhamdulillah...berkat zura jaga dgn penuh perhatian kejap jek delisha baik...4 hari bijik2 dah surut....cepat gak tu...lieya dulu mase mia kene rasenye makan mase seminggu jugak zura....

bab makan ubat mmg payah kan zura....mujur delisha jenis makan pujuk..senang jek nak makan ubat yeak....bab bepeluh nak bagi anak mkn ubat tu mmg laa zura...tapi kire pandai gak zura pujuk heheheeh...

mak mane tak risaukan anak tak mo makan....ni bile die nak makan n minum susu fuuhh rase legaaaaa sgt2 hati nieh....

hope delisha dah fully sembuh yeak zura....anis camne? hope takde la kene berjangkit jugak....ape2 pun take care okey zura....

Masya said...

iyelah sy pun baru teringat mkn aiskrim ok kan.. aiskrim vanilla

MyLife Ria said...

Semoga Delisha cepat sembuh...

dulu masa adik kecik2, terkena cam ulser gitu, pun kasi aiskrim vanila. baru dia nak makan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...