Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Friday, February 14, 2014

...Share Ilmu | Moga Bermanfaat untuk Semua...

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua~
Salam Hari Jumaat.
Penghulu segala hari. Moga kita semua sama2 mendapat keberkatanya. Amin~

Di hari Jumaat yang mulia nih, i nak share lagi ilmu yang i dapat masa menonton Tanyalah Ustaz. Dah lama dh tonton Tanyalah ustaz tuh. 2 Januari 2014. masa tu i cuti sebab first day My Anis masuk sekolah. bangun awal siapkan sarapan untuk My Cinta dan Anis. lepas 2 2 dh keluar, i layan tanyalah Ustaz. Tajuk Tazkirah pagi tu adalah "Bodoh Sombong" ustaznye tak hengat siapa..hehehe.

Tapi yang menarik dari tazkirah ustaz tuh ialah.. dia bagi ilmu:

10 Amalan yang boleh Menyebabkan FAKIR. Rezeki susah nak masuk!

1. Makan Dalam keadaan berjunub. belom mandi wajib kata ustaz. 
Haaaa.. ingat yer semua! *untuk diri sendiri jugak!


2. Pakai seluar dalam keadaan berdiri.
-ini selalu i buat..huhuhuhu. sekarang cuba biasakan diri sendirik pakai seluar dalam keadaan duduk. :)

3.Pakai Serban dalam keadaan duduk. 
-Sepatutnye kena pakai dalam keadaan BERDIRI.

4. Menjahit baju pada badan.


5. Cepat meninggalkan tempat sembahyang. Terutama semasa solat subuh.
-Yang ini pon i dh start amalkan. mudahan rezeki Allah makin murah. amin~


6. Mendoakan keburukkan pada anak.
-InsyaAllah.. akan cuba buang bende ini jauhhh dari i. kalo boleh setiap hari i nak doakan yang baik2 jer untuk anak2 i. InsyaAllah~

7. Meniup/memadapkan api lilin/pelita dengan cara meniup.
-huhuhu.. ini selalu buat dulu. rasa sedih sangat sebab tak tahu kan. selepas nih mudah2an x de lagi. Terima Kasih sangat pada ustaz yang sharekan ilmu nih.


8. Membiarkan rumah dalam keadaan bersawang
- huhuhuhu.. ini pon ade jugak kat rumah i, memang selepas dgr ceramah ustaz hari tuh, i ngan hubby memang bergotong royong bersihkan rumah dari sawang. rasa bersalah sangat sebab x tahu pasal nih dari awal.



9. Tido dalam kedaan bogel.
-Urrrmmm.. x tau nak komen ape.. :P



10. Memintas perjalanan(Jalan Kaki) orang tua.
-ustaz kata, kita kena meraikan orang2 tua. jadiknye.. kalo ade orang tua berjalan depan kita, cuba elak dr memotong perjalanan orang tua dengan niat untuk meraikan mereka.
Indahkan Adab2 orang islam. :)

Haaaa.. kawan2.. jom amalkan! mudahan rezeki x loket nak dekat dengan kita.

InsyaAllah~ Amin.

Sekian.. Perkongsian Ilmu. mudahan2 bermanfaat.


P/s: Semua gambar i copy kat google jer. terima kasih tuan punye gambar. mintak izin copy yer.


REZEKI DI HARI JUMAAT

Pagi tadi lawyer call bagitau cheque dan kunci rumah baru dah ready untuk di kolek!
Alhamdulillah.. rezeki di pagi Jumaat yang mulia.

 Terima Kasih Pada Yang Sudi Klik.

13 comments:

Zee Suhaini said...

zura, terperasan arini ada yang besday yer..
hepi besday delisha..moga menjadi anak yang soleh..

Tihara said...

alhamdulillah, perkongsian yang baik di hari yang mulia :)
ini yang untungnya berblog :)

Kakzakie said...

Peringatan buat kita semua Zura. Perkongsian yg baik perlu diulang-ulang sebagai panduan.

mamaarifakeem said...

Thanks for sharing... sama2 buang tabiat yg tak bagus tu ye... in sha Allah..boleh tu... :-)

GREENJADE said...

thx Zura..moga kita terus go for a better yeah

yg baik jd kan teladan yg buruk jadikan sempadan .. :)

Papa Mifz said...

perkongsian berguna , tq...

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

Tq share zura..moga kita sesama amalkan...

Cho Zila said...

yang pakai seluar berdiritu memang jadi amalan.. anak2pun akak suruh berdiri sebab senang nak pakaikan.. tak tau ler pulak tak elok yerk.. kena tukarler...
yang lain tu rasanya tauler tapi kekandang ada gak terbuat...

Fifi Nadhrah said...

10 tips yang nak kene elak la ni kan.. tq share kak..

Fifi Nadhrah said...

10 tips yang nak kene elak la ni kan.. tq share kak..

Sura Mohd said...

banyak jugak yg kena ubah ni..hehe..:)

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

bagusnya fakta ni...saya tak tau pun..o.k lepas ni kna ubah o.k

hainom OKje said...

hehe....banyak benda baik yg terlepas pandang ni Zura....harus ubah serta merta nampaknya hehe....
Kaang tukan malas nak bukak baju jahit sambil pakai baju haha.... teruk sungguh!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...