Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Friday, July 4, 2014

...Macam-Macam Yang Nak Dikongsikan...

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua~
Salam Hari Jumaat yang penuh berkat~
Semoga kita sama2 mendapat keberkatan nya. Amin~

Hari nih ceria sket daripada semalam.
mengantuk tuh memang lah.. tapi x de lah lemau sangat. 

Okeh lah.. hairi nih nak kongsi macam2 citer dan gambar..
layan jer lah k~

Alhamdulillah.. Semalam sempat masak.
cinta datang amikkkk.. sampai rumah pukul 6.30ptg.
boleh lah siapkan sejenis lauk campak sayur sekali. ikan singgan letak bendi.. daging beger tuh kononnye nak suh anak2 makan.. tapi dorang x layan pon.. bawak ke sahur plak tadi.
budu tuh kegemaran Cinta.. kalo makan ikan singgan dia mesti nak lawan ngan budu.

kuih nih Cinta ngan anak2 beli kat bazar.
i bersilat kat dapur dah masa tuh.. kemain seronok anak2 bila papa dia ajak pergi bazar. selalunye memang beli dulu siap2 baru gi amik anak2.

Beli kat kedai 2 ringgit haitu.

nak elak si kecik main mama punye FM.
Haaah.. main lah yang tu yer anak2.. jangan usik mama punye lagi tau!

haaah.. selambak!!!
pen dari bilik big boss. hahahahaha.
semalam dia kuarkan.. katanye dh tak muat nk letak dlm cawan stationary dia. 
i tak tahu lah siapa yang suka tinggal pen kat bilik big boss. tapi i syak boss kecik punye sebab nye dia asik bgtau i pen dia asik hilang jer.
nanti i nak suh dia cek ade tak pen dia. hahahahaha.

Ikan pekasam.. Kelik i yang bagi.
katanye orang kedah bagi kat dia masa dia pergi site visit kat sana.
sebenarnye.. ini pertama kali i dapat ikan pekasam.
tapiiiiiiii.. i tak tau camner nak makan ikan nih??
boleh share x?? nak masak ape pekasam nih korang???

okeh lah.. itu jer nak gebang pagi nih.. nak gi jenjalan umah korang jap.
sesambil buat keje.. 

Sekian.. n3 macam2 adaaaa.



 Terima Kasih Pada Yang Sudi Klik.

23 comments:

Zee Suhaini said...

zuraaaa, zee dok tengah carik ikan pekasam nih..perghhh makan sahur lalu tu kalo ada..
senang jer kot..nak basuh boleh takmo basuh pon boleh pastu goreng ikan tu..angkat..dalam kuali dan minyak yang sama goreng bwg besar or bwg merah..pastu masok cili potong skali..siap trus tabur atas ikan..perah plak limau nipis/kasturi...hohhh memang layan beb..

singge mmg doh kena lawan ngan budu..baru 'jeliro'..hehehe

Eliss Mie said...

ikan perkasam tu kalu style kak eliss, goreng then perah limau atas dia. tambah cili padi,tomato, dan bwg sblm perah asam limau..perghhh..3 kali tambah nasi..pengsan..bangun tambah lagi nasi 3 kali..hahahaha

Kakzakie said...

Langkah bijak beli magnetic alphabet buat anak-anak tak kacau mama punya FM. Sambil tu boleh belajar..

::NureeN:: said...

tu la kan... mcm mn pon tetap nk msk kan..
nureen ri ni x masak kot.. x sedap bdn
pekasam tue grg ngan api sederhana
biar garing.. mkn time sahur..
ri tu g umah eb ada bwkan utk eb sbb eb ngidam
tambah la cili padi ke bwg jer utk lebih ummppp.. x tambah pon dh sedap

Sura Mohd said...

bagus la zura ni..sempat gak masak..
kaksura sekeluarga memang suka singgang..budu..goreng ikan.dah cukup sedap dah tu..:)

Cho Zila said...

pekasam kegemaran orang utara.. kat rumah akak di kampung memang sentiasa ada.. kalau takder lauk pekasam jer pun dah boleh makan bertambah2...
akakpun sekarangni memasakler.. tapi sempoi2 belaka...

::NureeN:: said...

sng jerr zura sagu gula melaka tue..
jap yerr
http://galeriduniaku.blogspot.com/2012/03/puding-sagu-gula-melaka.html
msk blog ni

hainom OKje said...

Zura....udah teringin pulak tnman nak masak singgang....budu pun da kat fridge tu cuma tak tau nak makan bila je...
Ikan pekasam tu goreng jer Zura tak yah basuh...
sedap tu potong cili ngan bawang goreng sekali...
Seronoklah mereka yeh....dpt susun ABC tu

aLyNnZ said...

Pekasam perghh..sedap tu zura..akynn slalu kalo beli pekasam goreng jer ngan cili kering pastu bawang besar..perah limau..nyummy..

Myra Jay said...

Ikan pekasam ke daging pekasam tu Zura?
Myra dok nk cr gak daging pekasam ni

Biasa ikan pekasam myra goreng, lepas tu letak bawang + cabai goreng tu..
Makan masa sahur, memang layan :D

siti alfakhishah aman said...

nampak budu akak baru teringat dlm esbok ade budu.. almaklum kite sorang je yg mkn.. bole la potong2 lada bawang petang ni.. sebab arini buka mkn ikan goreng ngan sayur goreng jek..

pekasam makn ngn nasi panas2 memang xnmpak yg lain dh.. sedap kan..

uncle gedek said...

Mana pegi nombor 1-2 tu...?

ct cheery said...

wah sedap ni..fv cheery.
goreng aje sampai garing pastu goreng skali dengan bawang dan cili kering.pastu tabur atas ikan pekasam tu...perghhh mavelos lah...mkn mesti tambah klu dgn ikan pekasam ni.

Zasillah Ariffin said...

ok jugak ek mama fm tuk anak2 tu...hihihihi tak terfikir pulak. FM ibu selalu kena kacau, sanggup[ diorang panjat kerusi capai FM tinggi2 kat fridge tuh..tak boleh nak kumpul asik hilang jer stress. ok gak kalau dapat cari tuk diorang ni.

ikan singgang dengan budu, ni mmg lawannya kan? ibu tak pernah try makan budu..macam nak try le..buat singgang ngan budu..

NzA said...

2 ikan pekasam ke daging pekasam sbb kt luar tu tulis daging????

peminat FM jugak rupanya ye....he3x...

BUNDA a.k.a KN said...

Tengok masak singgang teringat dah lama tak masak..ikan pekasam.. ermm sedapnyerr..

Ibu Amani said...

kak gha...sedapnya budu...huhu

εïзmummyHazaεïз said...

Kadang2 susah nak cari pekasam daging ni. Haza happy sbb terjumpa org jual kat kedai runcit depan rumah ni. Hehehe sodap.. haza goreng daging tu mcm goreng pekasam biasa. B4 tu hiris nipis2 daging tu dulu

Tihara said...

pekasam daging ni sedap ni zura :)

LYAfrina said...

Zura.. klo.mkn kuoh singgang mmg wajib r ada budu.. pastu ltk plok durian + kenyek lada.. nikmatnya

Lwt gop zura blik keje ye.. kul 6.30 bru smpai

Fifi Nadhrah said...

kak.. ikan pekasam ke daging pekasam tu? tulis kat luar daging pekasam? hihi.. kalau ikan saye goreng je.. letak bawang besar dengan cili ape.. perghh.. meletup!~

Fiza Rahman said...

Ok...iols dah terliur tgk budu tu. Dah lama tak pekena budu nih zura ☺☺

rahaton azirah ramli said...

saya tertarik tengok ikan singgang itu..ehehe..nak try buat lah..mesti makan nasi bertambah2 :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...