Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Thursday, February 14, 2013

...Dugaan Balik Kampung...

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua~ 
Salam Hari Khamis..
ramai yang masih bercuti ke?? hiway masih lengang hari nih..

berbalik kepada tajuk n3 hari ini.. sebagai coretan kenang2an..huhuhu.
Jumaat lepas Kami bertolak balik ke terengganu untuk bercuti.. dah lama x balik kampung..  tambah plak cuti panjang untuk CNY..

on the way balik kena jam kat KL(biasa dah tu) masa tuh tetiba ekon kete x sejuk.. lepas on off ekon, pastu ok. sejuk balik.. teruskan perjalanan sampai ke toll Gombak.. lepas toll jalan x jem sangat dah.. cuma kete banyak jer..
tengah2 mendaki bukit tetiba hubby kata enjin kete lain macam.. terus masuk line kecemasan dan enjin kete mati sendirik.. konfem ade masalah nih!
pastu tetiba enjin kete berasap! ai dah cuak dah! terus angkat delisha yang ngah tido keluar dari kete.. pastu hubby kata enjin memang dah off dah.. berasap pon sebab minyak hitam dah keluar dari 'head' dan kena kat enjin panas tu yang berasap..
huhuhuhu..

tak sampai 10 minit tersadai, ade satu kete stop dan tanya kenapa.. tengok baju dorang pakai tulis nama workshop.. alhamdulillah.. ade bantuan.. bincang punye bincang.. kete kami di tarik ker bengkel dekat genting sepah. dah kami bermalam di hotel bajet kat Goh Tong (dekat dgn stesn kete cable)

pukul 1 check in hotel bajet.

siangnye.. boleh nampak genting kat atas nun~
cuma kami x de transport jer nak ke stesen cable car..hehehe

bersiap nak gi bekfes..

bekfes nasi lemak n kuih..

lepas bekfes.. kami siap2 check out.. tunggu adik ipar datang pick up kami ke workshop. dorang OTW balik terengganu gak..

Hampir siap di baiki..
huhuhu.. nampak duit melayang2.. muahahaha
rm1700.00 terbang melayang2.. towing + repair..

selepas berkira2 nak balik ke tidak.. akhirnye kami buat keputusan untuk balik jugak..
ingatkan dah settle hal kete nih.. rupernye tidakkkkk!
sampai kat Gambang, My hubby kata gear cam buat hal plak.. jalan gear 4 jer.. tak drop gear.. terus keluar exit gambang.. 

pelan2 jalan dengan gear yang x bape nk OK tu.. sampai kat Kerteh, Terengganu kete x boleh jalan langsung! tersadai jap kami anak beranak kat stesen minyak sementara menunggu bantuan dari ayah dan adik ai, 

akhirnye kete kami di tarik sampai ke kampung.. nasib ler tak jauh sangat dah.. nak hantar ke workshop pon banyak dh tutup dan bercuti panjang untuk CNY.. so, bawa balik rumah dulu sementara nk hantar ke workshop.. hingga ke saat ini kete masih kat workshop.. Kami balik ke Shah alam naik bas.. nasib lah ade gak tiket last minit.. kalo tak mau cuti panjang ai kat kampung.. hehehehe..

sekian.. citer sedih CNY.

p/s: sesekali kete buat hal memang stress kan.. kete plak masa OTW balik kampung.. mmg spoil trus.. korang pernah kena?


 Terima Kasih Pada Yang Sudi Klik.

22 comments:

Masya said...

alahai dugaan btl .... masa² mcm nilah pulak kereta nak meragamkan...

TeacherAzimah said...

Allahhuakbar...ujian dr Allah SWT dtg tak kira dlm bentuk apa kan. sabar byk2 yer zura. teringat kenangan viva kena on tow dulu.

Mummy Chubby said...

Hehehee...biasala dugaan nak datang.kira syok la dapat gak blk kampung. Mummy dok umah je.semua percutian dibatalkan sebab takot jalan jem.huhuhuu...

Kancilbiru said...

takpa raa...yang penting keluarga selamat pergi dan balik dan tak jadi apa2 yang teruk... alhamdulillah la :)

SYANI said...

Dugaannya.... alhamdulillah selamat sampai ke kampung ye..

ainnoraini said...

Yang penting selamat sampai dikampung dan selamat jgk balik keshah alam...

Tak pegi mana2 pun...sbb dah serik pernah kene jam yg lama sgt2.,

azi said...

Memang dugaan betulkan....
nasib baik sempat jugak sampai kat kampung tapi sedih jugakkan sebab dah keluar banyak duit, tiba-tiba rosak lagi.....apapun akak gembira sebab zura dan family selamat.

Atia Adina said...

hah...memang dugaan sungguh....ini boleh bikin stress.....tak per lah ra....dah tertulis cam tu....terima jer lah.....banyak gak duit melayang eh.....dah bukan rezeki kita agaknya

Myra Jay said...

Fuhhh boleh tahan jugak rege repair kete..

Tp tu la kan, dugaan tu semua..

Nens Collection said...

hohoho..mmg dugaan..terbang ats jalan jek..moga2 lps ni makin murah rezeki yg dtg..aminnnn

Daddy Ziyyad said...

Ya Allah...dugaan tu...ujian...
Harap lepas ni kereta awak kembali sihat....Yg penting , awak sekeluarga selamat...

.:: Mrs Z ::. said...

in shaa Allah ada hikmah disebaliknya tu.. lagi pulak urusan nak menjenguk org tua di kampung ni banyak pahalanya.. ^_^

ct cheery said...

xpenah lagi sbb balik kg naik bus aje..hahaha

maszmadi said...

alahai dugaan.....
family masz penah kena dulu masa nak pi merayu masuk asrama uitm shah alam dari johor, kreta jem kat seremban.. last2 balik semula ke johor tanpa sampai uitm naik bas, masa tu sian sgt kat abah yang penat drive, tapi x sampai tpt tujuan, tapi duit pulak melayang nak betulkan kreta.. huhu

mamalieyna said...

Ya Allah dugaaan sungguh tu..eina kalau balik kg, mmg risau bab2 kereta rosak ni.. seb baik blm penah tjdi lg, mintak simpang..

Apa nak dikata, dugaan dtg mmg tak diduga..huu..pasrah..

~aYu~ said...

siannya.. lagi2 kalau kter yg dah ada anak kecik ni. mmg risau benda cam gitu terjadik.

izan mama mia said...

pernahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..mmg geram

::NureeN:: said...

mmg perlu servis betol2 b4 bergerak... nureen seb baik la asben tau bab repair2 nih, semua dia wat sndrik, x la risau klau nk jln jauh..

ct rahani said...

alahai dugaan betulkan.. Alhamdulillah smpai jugak ke kg kan zura.. daku penah kena skli masa otw balik jb.. cermin kete pecah berderai.. seb baik x jauh dr tpt kejadian ader workshop kete bukak.. terus tukar kt situ jugak..

Zura Zue said...

abis tue nie g keje naik ape..??

Nafira usof said...

Zura Zue..
Saya dah lama dah gi keje naik komuter.. so x terjejas sgt bila kete rosak..:)

Izan Ishak said...

Allahuakbar zura... mmg betul2 dugaan nak balik kampung namanya tu. kami pun pernah kena thn lepas. enjin kereta terus mati, bila start tak hidup. mujur masa tu betul2 dah sampai bandar. call abg en suami... last2 kami balik ada org hantarkan sampai umah. seminggu jugalah en suami pegi keje sewa kereta lain...huhu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...