Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Friday, January 10, 2014

...Hasil Dari Luahan Rasa Semalam, Masalah Berjaya Di Selesaikan!!!...

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua~ 
Salam Hari Jumaat.
Moga kita sama2 mendapat Keberkatannya. Amin~

Pertama sekali, Nak ucap berbanyak terima kasih atas nasihat dan pandangan yang korang tulis kt n3 semalam. memang betol2 membantu i, betol2 mengurai kekusutan kepala i neh.
Setelah membaca pandangan korang semalam. i dah tekad nak bekalkan Makanan untuk My Anis. Thanks LieyaLatif atas nasihat berkenaan dengan makanan bekalan untuk anak2.
harap2 makanan Anis pon boleh bertahan sampai ke waktu rehat dia.(tak basi)

Oleh kerana hari ini hari pertama My Anis bawa bekal ke sekolah, jadiknye memang Wajib lah mamanye tempek gambar kat blog khennnn. Hari2 sebelom nih i bangun masak pukul 5.30 pagi. sebelom nih i masak untuk bekal i sendirik jer. oleh kerana Hari nih start masak untuk bekal Anis jugak. makanye kena berkorban masa sket. pukul 5 i bangun untuk masak.
hasil nye sangatlah membanggakan diri sendirik. hahahahaha.

Alhamdulillah..siap 3 bekal untuk pagi nih.
bangga dengan diri sendirik! ahaks~

Bekalan untuk ke sekolah Agama.
kiutkan bekas nye.. Free jer bekas nih. hubby beli susu penuh krim 2 kotak.. dapat bekas comel nih.

memula letak 2 keping roti sapu kaya.
pastu x jadik.. letak sekeping jer. sbb tau My Anis tuh dia makan sikit2 jer. tapi kena banyak kali.

ini plak daging beger. kebetulan ade daging beger dlm peti ais.
i gorengkan skali. oleh kerana bekasnye kecik jer, i potong2kan daging tuh.. hahahaha.
belasahlah..janji boleh masuk dlm bekas yer dok??

ini plak makanan untuk sekolak kebangsaan sesi petang.
semua di masak pagi tadi dan semua di masak lebih untuk makan dinner malam nih.
hahahahahahahahaha.. senangkan.. balik cuma perlu panaskan saja.
kalo rajin tambah menu lauk jer. 

masa duk ajar Anis camner cara nak guna bekas makanan nih, skali My Anis mintak tambahkan kicap pada nasi dia. hehehehe. cam mama jugak.. hantu kicap.

ini plak bekas makanan i. hehehehe.. menu sama jer lah ngan Anis.. cuma i punye tanpa nasi.. diet Atkins khennnn~
Haaaaaaa... Amacam??? sihatkan menunye??? harap2 Anis makan dengan berselera lah.
tak sabar nak tunggu citer dia petang nih.

Ooohhh.. lupa nak citer lagi satu bende. Oleh kerana i dah bekalkan dia makanan2 nih semua. jadiknye, x delah duit belanja sekolah untuk sekolah Agama. hanya sekolah kebangsaan jer i kasi RM1. i bagitau dia, Anis boleh beli ape saja yang Anis nak beli dengan duit belanja RM1 tuh. Kalau x de pape nak beli.. nanti Anis masuk tabung tau~

i bagi jugak duit belanja RM1 tuh sebab nye i nak latih dia guna duit belanja. i tak hadkan dia nak beli ape2 sebab i tak nak dia rasa i terlalu tegas dengan dia.. tapi dlm masa yang sama, i cuba nasihatkan dia elak beli bende yang mengarut2. beli yang dia perlu sahaja.
takpeee... bagi dia masa, dia kecik lagi kan nak paham semua tu.

satu bende lagi nak tunjuk kat korang.. ingat tak Pemadam harga RM2 hengget yang My Anis beli tuh.. yang buat i hangin satu badan bila dia makan donut jer semata2 nak beli pemadam tuh..ni lah dia pamadam bertuah ituuuuu.

Pemadam yang gambar henfon tuh.
yang sebelah pemadam tuh pemadam yang i beli utk stok dia ganti kalo pemadam hilang.
memang lah cantek dan besar. tapi rasanye tak patut kot kat koperasi sekolah jual pemadam sampai harga camtuh kan! anak2 kecik nih dia tak boleh pikir yang duit belanja tuh kena jugak guna untuk beli makanan. yang dorang tahu. dia nak beli ape yang dia nak jer. bila masa rehat duit dh abes. camner nak makan??.. huhuhuhuhu.. itulah yang buat hati i neh tak keruan bila pikir pasal makan dia kat sekolah. 

So, hari nih hati i senang sekali bila dah bekalkan dia dengan makanan siap2 dari rumah. tak payah nak berebut2 untuk beli makanan. tak yah risau dia cukup masa ke tak nak makan. tak perlu risau duit dia hilang.. tak perlu risau dia beli bende mengarut dan x de duit dah nak beli makanan! semua masalah selesai!
Alhamdulillahhh.. Semoga i di beri kesihatan yang baik agar boleh terus bangun awal n masakkan makanan untuk bekal My Anis. Aminnn.

Sekian.. Membebel pasal bekal plak haini.

P/S: Anak2 korang selalu bawa bekal ape yer kat sekolah?? kalo ade menu2 best, share dengan i k~






 Terima Kasih Pada Yang Sudi Klik.

22 comments:

SYANI said...

Bagusnya... semngat sungguh ko yer.. Cayok..cayok.. Anak2 saya 2 hari je bawak bekal pastu taknak bawak dah... Kembung beg katanya. Kalau bawak pun sampai petang tak luak pun bekal tu..

Zee Suhaini said...

caiyok sura..rajin-rajinkan diri yer..
zee biasa yang simple jer..tadi bekal roti gardenia, letak mayo ngan sos, taruk telur mata ngan cheese sekeping..memang cukup kenyang dah tu dapat dua keping..pastu taruk gak sosej..air wajib air kosong ngan sekotak air coklat..
duit belanja still ada la..kesian plak kot dier terliur member makan ape2 kan..selalu memang dier simpan, nak balik baru beli makanan tuk adik2 sekali..

S. Faezah said...

bersemangat ibu buat bekal..bagus2..
anak pon dpt mkanan seimbang dan berkhasiat :)

Afzan said...

hi zura...actually i'm ur silent reader...

boleh try buat roti john (gunakan roti hot dog), sandiwich tuna , egg + mayo , sosej roll buat bnyk & frozenkan... so senang pagi2 tinggal goreng je

tu yg selalu saya buat untuk anak saya sbb dia x suka mkn nasi waktu rehat

Masya said...

harap² anis sukelah bwk bekal .. sy risau jgk anak sy tu lelaki .. kot kang dia malu nak makan huhuhuhu ... iyerlah budak² suke mengejekkan.. harap anis cerita yg positif jer blk nnt..

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

cantiknya bekas cumil lembu tu.. alahai ;)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

dengan is is asa semangat nak makan kalau dapat bekal cumil macam tu (^___~)

mama lieyna said...

Comel jer bekas bekalan tu :-)
Jd ibu kena byk berkorban masa kan..huu

Kakzakie said...

Syukur dah boleh bawa bekal- ini oklah terbaik.

Menu anak kakak senang Zura: -
Nasi goreng, sosej gulung roti, roti tampal cheesdale, sandwich sardin, meehoon goreng, mee goreng, cekodok pisang, cekodok bilis, cekodok nugget (nugget dah stim celup dlm tepung macam cekodoklah), janji kenyang sudah.

Anak kakak jarang bawa nasi putih.

Aiza Haris said...

salam singgahh...

wahh diet atkins juga ehh.. hehe caiyokk3

Hazmin Hamudin said...

Wah.. Berdiet atkins lagi rupanya. Hehe. saya bab diet ni memang gagal la. Apa punya pemadam macam tu. Macam tak praktikal je fungsi pemadam handphone tu.

maszmadi said...

ok la tu kak ra, masak dengan penuh kasih sayang tau... hihi

anak masz sekolah tadika, dia sendiri nak bawa bekal, tapi bila balik umah, bekal x usik pon, sebab kat tadika dah ada sedia makanan.. grrrrr ;)

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

yup..tu yang terbaik..masakan ibu paling best..percayalah .. :)

hainom OKje said...

Kalau dia pemakan oklah Zura...takut lama lama nanti dia jemu...yang paling okje takut, mama sampai kehabisan idea nk masak hehe

Sura Mohd said...

Baguslah dh ada penyelesaian...rajin zura masak pagi2..:)

Tihara said...

kena ajar sikit koperasi sekolah tu..
alhamdulillah dah ada solution nya ye zura..moga baik2 saje :)

εïзmummyHazaεïз said...

Happy bento zura. Barang2 haza cari dekat mr DIY, 100yen dengan Daiso. Minat sebab comel2.

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

is mai melawat pulak petang-petang ahad ni... nanti nak jadik lebih rajin update... lamaa sungguh is xdan sentuh blog (^___^)

Fizalinolie said...

Lagi berkhasiat bawak bekal dari rumah Zura. Lagi makanan kat kantin sekarang ni ada yg dah naik. Sekurang-kurangnya bawak bekal boleh jimatkan duit. Boleh menabung. Hehe...

~mama yang ayu~ said...

syabas.. hehe... rajinnya...
kiter jugak yg malas.. bawak bekal pun yg senang2 je.. cam nugget, sosej. hehe

Fifi Nadhrah said...

alhamdulillah.. selamat berbekal.. fifi pon.. hantar ufairah rumah pengasuh.. pagi sampai petang memang fifi yang sediekan bekal..

lizz said...

waa kemain comey bekasnyer zura...untung anis dapat makan bekal mama masak yer...

kemain beso pemadan hendpone tuh bebudak suka lakan...mahal tu 2 ringgit...memang bebudak suka la pemadam gini...uwais tu hehari bwk balik pemadam 5 6 ketul sekali bawa balik katernyer abang menang lawan2 pemadam ngan kawan tadik sabo jerla....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...