Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Thursday, January 9, 2014

...Luahan Rasa Seorang Mama | Kesah Sekolah Anis...

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua~
Salam Hari Khamis.
Mudah2an urusan hari ini berjalan lancar. InsyaAllah.

Hari ini i nak bebel sket kat blog i neh.ehbukankememangselalubebel?.
kiranye cam luahan rasa seorang mama lah. nak bebel pasal anak sekolah neh. 

seperti yangs uolls tahu, My Anis darjah 1 tahun nih. kelam kabut x yah cakap lah.
sampai sekarang pon masih berusaha untuk biasakan diri dengan suasana baru.
2 tahun sebelom nih dia memang dah sekolah dah. bezanye segala makan minum waktu sekolah adalah dibawah pengawasan cikgu2. maknanye My Anis x perlu duit belanja ke sekolah sebab pihak tadika n pra sekolah dah sediakan makan.

google.. kredit utk tuan punye gambar
berbeza tahun nih, My Anis kena bawa duit belanja dan kena belajar guna duit belanja sendiri. yerr.. i paham, semua budak pon kena berdepan masalah nih, cumanye hati mama i nih risau sebab x de orang yang nak tolong pantau waktu rehat dia. memang sepenuhnye i serahkan pada cikgu2 dia.

google.. kredit utk tuan punye gambar
Bukan x nak bagi dia bawa bekal tau! bukan mamanye malas nak sediakan bekal. tapi, sekolah kebangsaan Anis adalah sesi petang. mampu ke makanan bekalan dia bertahan sehingga waktu makan dia??? untuk sekolah Agama x banyak masalah sangat dr segi makan sebab bilangan murid sekolah agama x seramai sekolah kebangsaan.

setiap petang balik dari keje mesti i tanya dia makan ape kat sekolah Agama dan sekolah kebangsaan. dari cerita dia, kat sekolah Agama dia akan makan nasi lemak or mee (makanan berat) tapi bila tanya sekolah kebangsaan? dia akan cakap dia makan karipap, sosej, kadang2 jer dia beli nasi lemak. bila tanya kenapa x beli nasi? dia kata orang ramai sangat beratur. Kakak takut tak sempat nak makan. terus rasa sedih jer hati nih.. :(

google.. kredit utk tuan punye gambar
kat dalam beg sekolah dia memang i sentiasa letak 1 peket biskut & sebotol air untuk dia makan kot2 dia lapar. tapi setakat nih kadang2 jer biskut dia tuh dia makan. Risau betol hati nih setiap kali pikir dia makan ke tidok kat sekolah. mungkin minggu depan i nak bekal kan roti plak untuk dia. kalo x sempat nak beratur beli makanan. boleh makan roti dulukan~

pasal duit belanja, awal2 dulu i bagi dia rm3 untuk sekolah agama dan rm3 untuk sekolah kebangsaan. Tapi, hasil kaji selidik dengan dia. nampaknye duit belanja TERPAKSA dikurangkan sebab dia akan beli bende2 mengarut kalo ade duit lebih.

ini bukan pemadamnye! google.. kredit utk tuan punye gambar

Hari pertama Isnin dia pi beli PEMADAM dengan Harga RM2 HENGGET okehhhh! berasap jer hati mamanye nih. selidik punye selidik dia sanggup makan donut jer time rehat sebab dah beli pemadam tuh. okeh! silalah dengar bebelan mamanye sampai dia naik tido awal malam tuh. okeh! mamanye memang kurang sket tahap kesabarannye..hehehehe. i geram sampai rasa nak gi BOM jer koperasi sekolah dia tuh. patut ke pihak koperasi jual pemadam dengan harga camtuh???? anak2 kan tak boleh pikir dengan baik lagi! sepatutnye pihak koperasi sekolah x amil kesempatan atas kelemahan anak2 tuh.
 X SALAH pihak koperasi sekolah nak jual kelengkapan murid. memang i sokong.. tapi x perlu kot jual pemadam berharga RM2 ringgit tuh. Sabarrrrr jer lah banyak2!!!

google.. kredit utk tuan punye gambar
Hari Selasa.. selidik lagi.. kali nih dia pergi beli Jajan kat luar pagar sekolah.
padahal setiap hari dah pesan.. jangan beli jajan or ais krem kat luar sekolah. kalo nak makan bagitau mama. Okeh.. anak2 memang x boleh nak berfikir dengan baik. maaf kan~

Hari Rabu semalam, i denda dia dengan bagi duit belanja RM2 ringgit untuk sekolah Agama dan RM2 untuk sekolah kebangsaan. dh pesan siap2. jangan beli jajan or aiskrem.. jangan beli ape2 kat koperasi sekolah sebab semua alat tulis mama dh cek dah.. semua dah ade.
semalam petang i selidik.. elok jer beli makanan. cuma air dia minum air masak yang dia bawa sebab lg RM1 duit dia hilang katanye. :( terus rasa sedih mamanye. Anak2 kan.. dorang mana tahu nak pegang duit betol2. tu pasal masa orientasi hari tu. cikgu siap2 pesan. bagi duit seringit2, jgn bagi duit rm5 sekeping sbb kalo tercicir, trus x de duit dah. Alhamdulillah, memang betol nasihat cikgu. setakat nih menang i bagi duit seringit2.

google.. kredit utk tuan punye gambar
pasal alat tulis plak, setiap hari i mesti cek pencil box dia. cek 2 2 pencil box. sekolah agama n sekolah kebangsaan. setakat minggu nih, pembaris dah hilang sekali. pemadam dah hilang sekali. hahahahaha. tak dapat nak bayangkan kalo nak habeskan setahun. mau berdozen2 kena beli untuk stok. patutlah blogger LieyaLatif beli stationary untuk anak2 dia banyak2 sekali gus. dah gaya nak bukak koperasi dah. ahahahaha. sekarang i dah paham kenapa. muahahahaha.. nih anak baru sorang yang sekolah hoiiiii.. kalo 2 3 mau fitam mamanye. muahahahhaha.

Ooohhh.. panjang dh upernye bebelan i. hahahaha.
okeh.. dh bacakan luahan hati i. sekarang i nak korang share sket pengalam korang berdasarkan soklan2 i neh.

Camner korang bekalkan makanan untuk anak2 korang?? adakah bekal nasi or goreng2 or bekalkan roti jer??? kalo ade yang anak2 korang yang sekolah sesi petang lagi bagus. sebab i buntu dah. tau tak camner nak bg dia bawa bekal. adakah perlu i minta jasa baik IBU(pangasuh) dia sediakan dia bekal???

pasal duit belanja plak camner?? berapa duit belanja yang sesuai kalo x bawa bekal pi sekolah?

Macam mana korang handle anak2 yang suka membeli bende mengarut2 masa kat sekolah??
potong duit belanja or korang tetap bagi duit belanja yang sama jugak??

Terima kasih in advance.. mudah2an dengan pengalaman yang korang sharekan nanti dapat membantu i yang dah buntu nih. i risau anak i tuh lapar bila kat sekolah. camner nak belajar kalo lapar kan~

Jangan lupa kongsi tau! tau! tau! kongsi eh! kongsi tauuuuuuuu!
Terima kasih lagiiii.. sayang korang!

Sekian.. luahan hati i. ikhlas nih tau~


 Terima Kasih Pada Yang Sudi Klik.

27 comments:

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

salam...sorry la nak share saya pun blom ade anak...anak sekolah lagi la tak de kan ? hihihi ....

tapi pandangan seposen dari saya :

bagus jugak cut duit belanja tu ...nanti duit banyak dia beli barang-barang yang tak patut plak lagi bagus kalau yang dah cut tu masuk dalam tabung Anis...buat simpanan untuk dia bila perlu nanti...

bekalan makan tengahari tu ...kalau dia suke makan roti ..elok bagi roti sebab lebih mengenyangkan ....petang balik sekolah da boley makan nasi ....
kalau tapau nasi ke mee ke takut dah sejuk tak sedap plak atau basi ...

Rozita said...

anak saya pun sesi petang tapi bawak bekal..nanti saya share kat blog ye..

Sidratul Muntaha said...

pnjng nau keluh kesah kau ye noks
aku tak thulah
thun depan abru anto aqil sekolah
tak thulah macamana
caca marba jugakkkkkkkkkkkk

Eliss Mie said...

buat bekal then letak umah pengasuh msk dlm peti. nanti dekat2 nak gi sekolah suh pengasuh panaskan dulu.ok tak ? ms kat rumah pengasuh mmg tak sempat ke nak makan thari?

Hazmin Hamudin said...

tak patut betul koperasi sekolah rendah jual pemadan sampai RM2. Mahal sangat tu untuk budak sekolah rendah. Kalau duit tu ada lebihan siap boleh beli benda tak berfaedah, elok dikurangkan sikit. Kalau tak cukup nanti baru tambah balik.

Saya belum kawin dan tak ada anak sekolah lagi. Hehe

Masya said...

mcm mane yer.. bekalkan roti adalah jln mudah ... tp klu nafira belikan naget² pun ok.. mintak pengasuh masakkan.. tu pun klu x menyusahkan dia.. kat rumah pengasuh dia makn x .. ke camne...

Nafira usof said...

Rozita..
Nanti bagitau eh kalo dh up n3 pasal bekal sekolah anak sesi petang nih. memang nak sangat baca pasal nih. sebab memang x de pengalaman pasal nih. sedih tengok anak balik sekolah lapar cam 1 hari tak makan.. huhuhuhu.

lieyalatif said...

zura ni comel laaa..gelak2 lieya bace entry zura ni heheeheh...mmg ini laa masalah yg ibu bapa facing kalo anak darjah satu zura...lieya pundulu gini...tapi dah lame2 dah biase dah.....

pasal bekal tu, mcm anak2 lieya dari kul 7.30 sampai 1.00ptg sekolah kebangsaan (so lieya bekalkan mcm mee goreng ke bihun ke ape2 laa yg lieya masak) pastu kul 1.00 - 2.00ptg sebelum start sekolah agama dieorg akan tukar kain sendiri kat sekolah...so time ni lieya bekalkan nasi....sekolah agama plak dari pukul 2.30-6.00...petang kul 6 tu laa baru lieya jumpe balik dieorg...duit belanje lieya bagi rm5 tiap ari...tapi so far dah seminggu sekolah ni mmg tak berguna lagi sbb bawak bekalkan....cume kene berkorban laa bangun pagi2 sikit utk masak2 ni heheheeheh...

bab alat tulis tu mmg gtu laa zura....akan selalu punye ilang lah tertukar kawan lah...so stenbai laa stok byk sikit...lg pun beli borong ni murah sikit kan heheeheheh

in sha Allah zura jgn risau2 key....lieya percaye lagi seminggu zura dah biase dgn keadaan ni....

Nafira usof said...

Elissmie..
haah kan~ suh pengasuh dia panaskan.. okeh2.. dapat dh idea sket.

kat rumah pengasuh dia memang makan dulu sebelom ke sekolah.. cuma dia jenis makan sikit2 jer. tapi dia kena makan banyak kali. tu yg susah sket tuh~

lieyalatif said...

oh yeak lupe nak bg tau, lieya bekalkan sekali pagi dan petang punye tu....bekal tu due tingkat...so satu tuk pagi, satu tuk petang...so far anak lieya kate lebih dari cukup lah siap share ngan kawan2 dieorg lagi...kalo bekal nasi tu make sure tak campur la lauk2 tu sekali takut melimpah lak kuahnyekan....bab basi mmg tidak la sbb kite masak pagi tu jugak.....

Nafira usof said...

Masya..
tu laaa.. zura pon terpikir nak mintak tolong ngan IBU dia sediakan bekal. tengok cam ner.. kalo x de jalan lain memang kena mintak tolong Ibu dia jugak.

sebelom ke sekolah dia memang dah makan kat rumah ibu dia.. cuma nye, Anis nih dia jenis makan sikit2 tapi banyak kali. jadiknye.. sebelom ke sekolah dia akan makan sikit jer lah. huhuhu

Nafira usof said...

Thanks Lieya..
memang tips2 dari Lieya nih sangat membantu kekusutan zura. buntu betol pikir pasal makan dia kat sekolah.. memang plan nak bawa bekal untuk Anis.. cuma risau takut makanan tuh basi bila sampai time rehat dia.
kalo Lieya kata makanan tuh boleh tahan sampai waktu rehat memang senang lah hati zura. ingat next week nak start bawakan bekal untuk dia.

Terima kasih yer Lieya atas n3 Lieya hari nih.. memang sangat2 membantu Zura~

lizz said...

memang anak masuk darjah satu kusut sikit tapi nanti bila mesti ok zura...macam lizz uwais dedi dia yang uruska..pepagi makan donut frozen mak dia buat dan nasi goreng dedi masak..duit belanja pagi rm 3 saya tak sempat bekalkan anak2 lagipun abang uwais dia malu bawak bekal boleh...dia cakap takper abang nak beli kat sekolah jer time rehat dia selalu citer dia makan nasi lemak n minum milo jek kekadang makan roti canai...

balik dedi amik dan makan tengahari ngan dedipetang dia belanja seringgit jek...

uwais ni suka beli pemadam kalo boleh hehari nak membeli sabo jerla tapi pemadam kat koop tu reganyer 2posen jek jadi maknyer biorkan...

bab2 jajan memang dia tak penah beli dia tak suka sangat...tu nasib baiklakan dia tak suka...tu bagusnyer...

bab2 duit hilang tu biasa..uwais dulu masa jah 1 hehari ilang duit lepas seminngu baru ok..ilang barang toksah cerita botol air sampai penat beli last2 hari2 beli air botol meneral baru tak hilang...

Rizziela said...

Anak masih di tadika..blm ada pengalaman lagi

Atia Adina said...

atia baru masuk tadika...kawan bawa bekal.dia pun sibuk nak bawa bekal.kak ad masakkan sosej jer.itu yg dia suka

Sura Mohd said...

Bagi anis bawak bekal..kalau hari yg tak sempat nak masak ..belikan roti siap2..masa Aqil skolah drjh satu dulu pun kaksura kesian kat dia..sebab dia pendek dlm ramai2 tu..jadi memang susah sikit time berebut-rebut..tp bila dah lama2..pandai bawak diri..kalau bab duit pun sama jugak..kita kena sediakan duit kecil..somi akak pun semalam bebel2 kat Aqil..dia bg duit rm 5 sbb x de duit kecik..minta baki..rm2..dah takde..geram jer..tu yg drjh 4!!


Cho Zila said...

memang susah sikitkan kalau anak sekolah petangni.. tapi kekadang akak bawak gak bekal untuk diaorang.. yang simple dimple sebab per dia selalu komplen kawan dia bawak bekal hari2...

SYANI said...

Sama la Zura, anak2 saya pun sekolah kebangsaan petang. Saya bagi 3 ringgit jugak. Cuma sekolah agama saya tak bagi duit, cuma bekalkan air masak & belikan kuih sorang singgit sebelum ke sekolah agama

SYANI said...

Sama la Zura, anak2 saya pun sekolah kebangsaan petang. Saya bagi 3 ringgit jugak. Cuma sekolah agama saya tak bagi duit, cuma bekalkan air masak & belikan kuih sorang singgit sebelum ke sekolah agama

Kakzakie said...

Kena tabahkan hatilah Zura. Masih kecik lagi ANis tu lama-lama dia akan tahu juga. Kakak ni sebab rumah ada pembantu tak sama. Anak kakak akan request sebelum tidur apa bekal yg dia nak jadi biasa ikut selera dialah...

Petang tak bawa bekal (sekolah agama) sebab balik tengahari makan di rumah. Cuma bawa air dan duit aje..

Fifi Nadhrah said...

kak.. anak saye baru nak masuk 2 tahun.. takde idea nak bagi.. hihi.. sorry..

Zee Suhaini said...

panjangnya keluhan mama..
memang camtu la zura..zee dulu pon hadap masalah ni jugak..hampir 2 minggu tau baru dapat detect..memula tu wat donno jer..
asal tanya makan ape mesti jawab sosej..dah ari2 pon sosej geram la jugak..sekali tanya duit belen pegi mana..adoii memacam jawapan..ada yang beli pemadam, ada beli pembaris and sama gak cam sekolah anis tuh..pembaris sampai 2hengget tau.. pastu kalo tak membeli bagi kawan sebab katenya kawan mintak..tension jap..and cam zura gak, zee cut belanja dier tuk seminggu..lepas ok baru sambung balik..bukan ape, bagi sikit ni risau kot tak cukop makan..selalu gak dier wat balik duit lebih masuk tabung..kalo rajin zee buat la bekal..

so far memang pagi bekal, petang tgk la camaner..lagipon ayahnya amik and antar petang..tak risau la sangat..

Papa Mifz said...

Anak buah PM 2 orang masuk darjah satu tahun nih , maknya kata bagi duit belanja rm2 jerk...hehe

izan mama mia said...

wow.. mmg luahan hati sungguh ni zura..akak baca tak tinggal satu perkataan pun..huuh

xtau nak tolongg camana sbb mia br je tadika.. lambat lg nak naik darjah satu...xtau laa lg 2/3 tahun..harga pemadam kat koperasi tu dah naik jadi $5 ringgit dah gamaknya...

mmg baca blog ..baca pengalaman kawan kawan..kita akan dapat siap sedia dgn apa yg bakal anak anak kita akn lalui...

cam citer zura ni..bt akak pun menung fikir..hahaha

hainom OKje said...

Lama dah tinggalkan zaman anak kecik Zura...lupa dah hehe...
Seingat okje...mula mula persekolahan jer diaorg bawak bekal lepas mereka dh pandai shopping kat kantin tu dia dah tak mo dah.....lagi pun Anis tu bukan kuat makan pun kan...
Rm 6 henggit tu byk tu Zura...anak okje pun RM 3 henggit je...kdg kdg RM4 henggit...sebab dah makan tghari kat rumah...
Tang bekal tu mau ke pengasuh tu...kalau dia tak kisah ...mjngkin bolehlah mintak tolong ngan dia...

Tihara said...

takpe zura..minggu ni baru permulaannya..
lama2 pandai la dia berjimat.
bekalkan roti pun ok..kalau nasi maybe yg tak berkuah kut tp lalu ke dia nak makan..ns goreng takut tak tahan lama..

~mama yang ayu~ said...

sama je perasaan kiter zura. cuma anis pandai berdikari dah. risau dgn echa ni sbb dia takde membeli apa-apa maksudnya dia macam tak familiar lagi dgn skolah tu kan.. hehe.. risau ni sbb dia taknak gi skolah pulak dah. wat masa ni mmg bekalkan dia nugget dan roti je sbb skolah ptg kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...