Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Monday, November 10, 2014

...Bakal Mendapat Penyewa Baru | Rumah Ke 2 KAMI...

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua~
Salam Hari Isnin
Cuba mulakan minggu ini dengan aura yang positif.. yeahhh.

Lama dah rasanye x citer pasal umah ke 2 Kami.
rumah Kami yang di sewakan.
selepas penyewa masuk haitu, terus x de update pasal rumah kami yang di sewakan tuh.
bukan x de bende nak citer, tapi i x mo jadik tuan rumah yang cerewet. walaupon itu lah hakikat sebenarnye(CerewetYgAmat).. hahahahaha

Rumah KAMI, Syurga KAMI yang belah kanan *nakjugakletakrumahsendirik.
Rumah Kami yang di sewakan rumah belah Kiri tuh.
Bulan ini dah x ada penyewa.

Rumah masih dalam proses pembersihan.
Penyewa lama tinggalkan segunung sampah.
Okeh.. ini pengajaran buat i, jangan jadi tuan rumah yang terlalu baik!

Penyewa lama adalah kawan2 Cinta satu tempat kerja.
korang boleh bayangkan x betapa i kena jadik tuan rumah yang baik.
hahahahahaha.

selepas penyewa lama(kawan2 Cinta) tamatkan sewaan TANPA NOTIS,
i dah cakap awal2 dangan Cinta..
Kalo kawan2 abang tanya rumah dah ada penyewa ke belom? cakap sudah ada penyewa!
hahahahahahaha. i dah serik jadik tuan rumah yang baik.
muahahahahaha.

So, penyewa baru ini adalah bukan kawan i atau kawan Cinta.
kawan2 i takpe.. i tak malu nak tegur pape.
ini kawan Cinta, i tak mau hal sewa rumah berpanjangan sampai ke tempat kerja Cinta. 
korang paham kan? air muka suami mesti kena jaga kan~
So, kawan2 Cinta adalah black list!!

Alhamdulillah, Rumah sewa Kami x susah nak dapat penyewa.
Iklan sewaan belom naik lagi, tapi ramai yang dah book.
so, i ikut giliran yang book dulu.
siapa yang bersetuju dangan harga sewaan dan syarat2(ygbanyak) akan di terima sebagai penyewa baru.

Harap2 i dapat penyewa yang boleh jaga rumah KAMI tu dengan baik.
walaupon sebelah rumah jer pon. tapi kami x de hak nak masuk dalam rumah kan.
Semoga Allah permudahkan urusan mencarik penyewa baru nih.
Amin~

Sekian.. sedikit bebelan pasal rumah sewa.





 Terima Kasih Pada Yang Sudi Klik.

15 comments:

Masya said...

moga dpt penyewa yg baik.. haihh peningkan kalau penyewa buat hal ..

Kakzakie said...

Baguslah Zura.. kadang itulah yg jadi masalah bila penyewanya kita kenal baik buruknya kena telan juga walau dlm hati tak selesa..

Kadang masa nak masuk bukan main baik tapi bila dah lama baru tahu tembelangnya Zura.. ini risiko biasa bila kita menyewakan rumah..

Zee Suhaini said...

adoiila susah jugak dapat penyewa camtu..sewa dorang bayar tak?? lagipon golongan bujang yang menyewa memang risiko skit zura..lelaki ke pompuan sama jer style..

pasni better cari penyewa yang dah berkeluarga la..risiko tetap ada tapi kurang la skit..

siti alfakhishah aman said...

sekarang rumah sewa cepat je laku kak.. jgn risau.. tapi bab jaga rumah memang kena tegas sikit.. lagi2 yang belom berumahtangga.. agak susah sikit nak kawal..

εïзmummyHazaεïз said...

Betul zura mmg jgn jadi tuan rumah yg terlalu TIDAK berkira. Macam haza dah xboleh nak tegur ape sbb abg sendiri yg sewa, sukati dia je nak jahanam kan umah adik dia, kikiki.

Hehehe kenapa zura xpecahkan aje jadi 1..

Najib Ariyan said...

tahniah dapat penyewa baru... harap2 bukan penyewa dari neraka lagi... kena buat sign kontrak bagai... dulu kami di KL ada sewakan rumah... bila kami mintak keluar sebab sewa selalu lambat, hancur rumah tu dikerjakan... hmmm susah jugakan kalau mcm tu...

hainom OKje said...

Betul tu Zura.....kadang tu mmg kena cerewet tp tulah bukan senang nak cerewet sebenarnya jadi tuan rumah ni...Rumah sewa okje yg flat tu 3 bulan sekali bayo....bayangkan ajelah.....nasiblah bayar ke bank tak mahal sangat so walaupun 3 bulan sekali masih boleh bernafas lagilah....hihi....Tulah...bukan mudah nak jadi tuan rumah yg cerewet nikan Zura

Myra Jay said...

Okla dah dapat penyewa baru..

Kita kekadang nak jadi yg terbaik tp tula ada yang pijak kita pulak.. haqu..

umi alya said...

Sebenarnya susah nak dapat penyewa yang betul2 ikhlas menjaga rumah sewaan, maklumlah mungkin mereka fikirkan 'KITA BAYAR SEWA, BUKAN DUDUK FREE'.. kadang2 kos perbaiki kerosakan melebihi bayaran bulanan.

NzA said...

Mmg byk masalah bagi org sewa rumah. Akak lg teruk, dh 5bln xbyr sewa, tinggalkan bil api/air lbh rm1k. Mlm2 mrk lari. Byk kerosakan brlaku.Bkn org lain, sdara sendiri. Kalau kira rumah tu akak bg hrga sewa 1/3 je. Sebuah rumah banglo dgn laman yg luas...serik rasanya.

Daddy Ziyyad said...

Make sure lepas ni ada nya perjanjian bertulis, mati setem..( tenancy agreement ). Jadi ianya akan protect both penyewa, dan tuan pemunya..kalau nak dibawa ke mahkamah pun laku...

mamaarifakeem said...

Tn rumah sblh rumah pun masih ada mslh ye.. herm.. risau plk k.eina, dlm perancangan nk sewakzn rumsh prtma kt bkt jalil nun..huhu.. kena buat perjanjian bertulis kan..

Fifi Nadhrah said...

senang2 je kluar tanpe notis.. kosong rumah kite..

hafiz rahim said...

Nak cari penyewa rumah bukan satu perkara yg mudah..bgi sewa murah2 pun takde org..bgi tip skit camana nak cari penyewa dgn cepat..

Myra Jay said...

Seronok Zura banyak yang menunggu nak sewa.. Tempat strategik tu..

Myra pun dalam proses nak beli rmh then nak sewakan..
Kena banyak baca kat blog zura pasal hartanah..heheee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...