Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Friday, May 11, 2012

...Mintak Pendapat Korang Boleh?? | Berhenti Kerja...

Salam Hari Jumaat yang mulia..
Dari semalam lagi mood betol2 kelaut..
stress pon yer jugak..

Hari nih ai nak mintak pendapat dari korang semua..

Ape pendapat korang kalo Ai berhenti keje dan jadik surirumah??
mungkin untuk sementara waktu sahaja..mungkin jugak untuk jangka waktu yang lama..

Tolonglah bagi ape2 komen, cadangan, nasihat, dan ape jua kata2 yang boleh ai buat pilihan yang terbaik.. huhuhuhu

sekian.. n3 mintak nasihat..

22 comments:

Masya said...

pada saya kalau ekonomi dah stabil takpe berhenti kerja jadi suri rumah, tapi kalau ekonomi family tak cukup.. carilah kerja lain dulu.. barulah berhenti tempat sekarang...

|| NaFiRaa || said...

Masya..
Terima Kasih atas nasihat tuh.. sgt2 hargai..:)

MRS. K said...

setuju dengan masya

Fieza79 said...

kalo ekonomi bnr2 stabil apa salah nya...demi anak2 dan suami..bole tumpu kan full time pd dorang kan...

tp keje pun best gak..hehee..

Sidratul Muntaha said...

ekonomi stabil and income cukup untuk household for the period sebelum dpt keje tu,boleh proceed.klu tak,cari keje lain sementara bertahan.

merujuk kes sendiri.
jobless 6 months after sudden quit semata2 nak tumpu dgn part time study.

*ingatkan dah ade diploma boleh dpt keje bagus trus plus experience.

tpi sangap.

Atia Adina said...

bagi kak ad pun sama....kalo tak der masalah kewangan....baik benti keje....duk umah jaga anak lagi bagus....anak dapat perhatian....ayah pun terurus makan minumnya...tapi kalo kewangan tak kukuh....keje je lah....macam kak ad....dah dapat keje ngan gomen ni....sayang ar nak benti keje....

aNiS tHe BumbleBee said...

anis byk kali gak rasanya tulis luahan perasaan surirumah lepas benti keja dulu.perasaan 50-50.kalo keje,ada duit, kalo duduk umah,sgt2 puas hati jaga anak2& urus rumahtangga.tp terus terang ckp,lepas benti keje,nk dpt keje yg betul2 kena dgn kita,sgt2 la susah,even ada degree/master.hukhuk.
tp kalo mcm Ra ada plan online business ke apa2,the best thing is, benti keja,and go for it! :)

Eliss Mie said...

nak berhenti kerja pun kena planning dulu. contohnya sebelum ditugaskan utk byr rumah, ada tak duit tu kalau berhenti. kalau bab saving, time emergency ada duit tak? kalau kerja mungkin kita boleh buat loan ke haper kan.byk perkara kena fikir sebelum berhenti. kalau kak eliss, dpt kerja lain dulu kalau x suka tempat tu :p

Nens Collection said...

huhu..ikut hati aku ponn...
tp ikut ekonomi..redha jelah..huhu
kalo dapat banglo sutir, alphard 2 butir..pojek masuk 5k sebulan seumur hidup..aku goyang kaki, sambil cat kuku la...hohoho...;)

Cho Zila said...

tuler juga keinginan hati ini.. tapi kena fikirler kalau berenti senangker nak keje balik kalau nak keje balik.... kalau suami mengizinkan boleh gak berenti.. dan yang penting der pendapatan juga saving secukupnyer kurang2 kalau ada apa2 jadi der 6 bulan pendapatan... maalumler esok2 kita tak tahukan...
tapi kalau keje yang ada ni dah tak mententeramkan jiwa bolehlah kita angkat kaki dari stress berterusan tidak elok untuk kesihatan...

maszmadi said...

erm, ok jerk kalu nak berenti, tapi biar suami boleh tanggung segalanya kan, n biarlah dengan persetujuan semua...

Salmiza said...

1. suami setuju
2. ekonomi stabil
3. nafkah
4. tiap bulan shoping
kalau semua kt atas ni ada, sis dah boleh brenti keje..jd suri rumah :)

eB ezrin said...

eB stuju psl ekonomi... & mesti ader lebihan... sbb kiter takut ader emergency...
slamat hari ibu :)

Sharidawati Shahrudin said...

dear, bleh bg tau apa rezennya?

if sbb penat sgt dan sungguh tak larat nak kerja dan takut mudarat kat badan u, so eloklah resign.....

just my 2 cent ok

Anamarza said...

Kena ada sebab kukuh dan semestinya disokong dgn keadaan kewangan suami yg dah stabil , tak kisah berhenti kerja :)

Marya Yusof said...

As salam Zura,

La tahzan...

Marya ni taklah seberapa pandai sgt bg pendapat sb rezeki tu semua drNYA... Marya pun pernah berada dlm dilema mcm ni... Mcm sy dulu, sy selalu muhasabah diri & kalau boleh buatlah solat istikharah...

Tanya diri sendri apa yg kita inginkan dlm hidup ni... Tak susah pun sbnrnya... Apa2 yg kita buat haruslah mendapat redha suami terlebih dulu, krn redha Allah terletak pd redha suami...

Insya'ALLAH segalanya dibawah perancanganNYA yg sangat cantik buat kita... Doa & tawakal... :)))

..::..aRe-Na..::.. said...

zura..dlu ana pon penah jgk dlm situasi camni...rezeki sume tuh sume drNYA kan...dgn psetujuan suami..demi anak2,skrg dh 4 tahun jd suri rumah..alhamdulillah..rezeki anak2 tu ada..jadik zura pikirlah yg tbaekk tuk zura dan family...

Eyriqazz said...

saya sokong kalau ianya yang terbaik demi kebaikan keluarga,...tapi fikirkanlah masak2 ya...cam kitorang if either one berhenti kerja, memang parah juga bila harga barang asyik naik,gaji naik sikit je

P/s : kalau ada masa, minta bantuan untuk undi saya di http://bit.ly/I5h6R

Papa Mifz said...

kalau dah buat kira2 semua nyer cukup ok la kalo nak jadi suri rumah sepenuh maso...harap buat keputusan yg tepat yer...;)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

bagi is, kalau dah stabil, jadi surirumah sepenuh masa memang menjadi idaman, tapi bila fikirkan, kita perlu jugak ada simpanan untuk diri, untuk masa hadapan, is teruskan jugak bekerja... sebab sekarang bukan senang nak dapat kerja...

listkan +ve dan -ve nya.. insyaALLAH
(^___^)

Mama qistina said...

Memang susahkan nak buat pilihan .cuba cari dulu tempt lain mana tau ada rezeki kat tempt baru kan....

syiekin azam said...

dear..buat biz online laa..skang ni ramai housewife with solid income tru biz online...I pun buat as side
income..InsyaAllah once dah betul2 ready, i pon nak jd housewife, jaga famili, anak2 sendiri..lgpon dkt 2thn PJJ jauh dr suami, memang jd sebab utama kenapa I wat biz online..so far mmg income dia Alhamdulillaahhhh!!!! check out my blog k <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...