Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, November 12, 2013

...Pertama Kali Buat Kek | XTVT Sihat Bersama Anak-Anak...

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua~ 
Salam hari Selasa.
Ceria2 lah selaluuuu.

Hari ini ai nak tempek2 gambar kenang2an ai buat kek u!
hahahahahahahhaha. maklumlah, ai nih bab2 buat kek memang KERAStangan sket.
oleh kerana ai dah mengadu domba, merenget2 mintak My hubby beli kan oven.
jadiknye mesti lah gigih belajar buat kek dan biskut. kalo tidak malu lah ai khennn.

Tapi! ai pakai adunan kek yang instant tu jer ponnnn.
muahahahahahahaahhahaha.

sila senget kan kepala anda.
ai pakai tepung nih lah uolls! hahahaha.
beli pon brand tesco punye. kalo x jadik kang, x de lah rasa nyesal sangat kan~

cuma kena tambah telur n minyak jer.
eh! kena tambah air jugak sket.

pastu ai sebatikan adunan guna mixer jerrrr.
mixer pon ai merengek2 suh hubby beli.. nasib murah jer.. kalo x silap, RM39.90 jer harganye.. masa tu kedai barang letrik wat sale. boleh laaaaa. baru nak belajar kan~
beli murah2 jer dulu.

pembantu merangkap pengacau mama.
bape kali mama jadik tarzan sbb dia pon sama naik nak cuit itu ini. sabor jer laaaah.

Hasilnye???
maaf yer kawan2.. gambar hasil memang x de.
ai rasa sebab kek tuh sedap sangat kot. 
hahahahahahahaha.

hakikat sebenarnye, kek itu.. jadik tuh memanglah menjadik. tapi bahagian atas kek keras sket sebab terlebih bakar kot. silap ai gak sebab bakar 2 tray skali gus.
next time memang kena bakar satu2 tray.. baru masaknye sekata.
Tapiii.. habes uolls~ My Anis kemain selera makan kek yang mama dia buat.
bangga jap. boleh beli n buat lagi kek tuh.

Sekian... Kesah buat kek.

P/S: korang cam ner?? ade bakat buat kek tak??



 Terima Kasih Pada Yang Sudi Klik.

28 comments:

Sidratul Muntaha said...

ni namanya ngelat
ahaha
weih..
corn oil boleh ganti dgn applesauce.buat sendiri epal dgn air je.
telur boleh ganti dgn buttermilk
diet diet
ahaha

Sura Mohd said...

belajar pelan2..nanti pandai la tu..akak pun baru jugak nak pandai buat kek..mula2 akak buat kek butter..semalam pon ingat nak membako ..tp ada bahan yg tak cukup pulak..:)

Fizalinolie said...

Instant kek tu... Confirm! Menjadi zura. Fiza pun sejak ada blog dan kawan2 asyik tayang resepi kuih. Jadi rajin nak belajar buat kuih. Hehe... Sama2lah kita belajar buat kuih yer :)

ros_reeza said...

suka jugak buat kek.. kadang-kadang elok jadinya.. kadang-kadang, tak ok. hihi

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

saya tak pernah pun buat kek..huhu..dulu masa bujang ade la buat ngan kakak kat kampung ..huhu ...tak pe practice make perfect !

Zee Suhaini said...

alahhh nae takde gambar dah siap bakor ni...
instant selalunya mesti jadi cuma ada terkurang terlebih jer la..takat ni zee tak pernah try lagi beli tepung yang instant..
takpe..praktis lagi..lama2 kang pandai la..

SYANI said...

Ala.. baru nak tengok rupa kek...
Saya roh membaking belum mari lagi...

εïзmummyHazaεïз said...

banyak kali buat, inshaaAllah menjadi.. hehhe me, belajo dr youtube jek.. Baca2 cenggitu xpaham..

nea lopah said...

nak tengok bakat akak???
http://nabihahsejutarasa.blogspot.com/2013/01/dunia-kek-nealopah.html

adrianna syaz said...

Wah..buat kek ni...ok je cuba2 wat yg segera dulu..nanti2 lama2 terer la but kek ni..cuba2 lagi eh..:)

lieyalatif said...

uihh zura!! lieya bab2 baking kek ni mmg fail...takut nak buat...selau beli mcm zura gak la...cari tepung instant yg tinggal tambah telur je kekekeekek...dijamin senang dan jadi....takde laa keciwa kalo kek bantat kan hehheehehh pastu2 pandai2 le derhake ngan resepi bubuh mix fruits ke, badam ke cekelat cip ke dlm adunan tu heheeheheh....

Atia Adina said...

tak aci lah ... gambar kek tak der ... beria nak tgk hasilnya

Cho Zila said...

ha.. ha.. dulu selau gak buat la ni tak der dah ... alasannyer oventu tak rosak cuma tombol nak bukak oventu bermasalah .. so terus malas...

Myra Jay said...

Yg penting bila anak makan diorang cakap sedap, itu lebih bermakna..hehe

Yg keras tu xpe, lepas ni boleh improve :D

Myra Jay said...

Zura, beger tu RM 9 (dengan cheese)

Sylarius Yusof said...

Percubaan pertama yang baik. Biasalah, first cuba. Nanti bila dah lama-lama, elok la cantik keknya tu. hehe

Eliss Mie said...

Kak eliss kukus ajer kalau yg instant tu.. x de oven pun ok..dan blender jer xde mixer tau tp smngat tu ada..hahahaha

lizz said...

waa sedap sungguh kek tu sampai tak sempat tangkap gambo...biasala anak2 kalo maknyer masak memang dieran mkan banyak2 nak2 kalo 1st time masak bau pulak sedap memang teruja la dierang kan...

wahida said...

aku setakat kek coklat kukus selalu la aku buat, yg bakar2 ni, aku takutttt....kehkeh...

Qhaifa Nur said...

buat kek belum lagi ha..ha..
tapi senang ada tepung kek macam ni...kan

Daddy Ziyyad said...

Ok dah tu utk yg bukan tegar buat kek...hihihih...

Nak mahir? nak buat kek ala ala Secret Recipe? Mai la belajar kat kelas bakery wife saya....hahahaha...sorry buat iklan....Check FB " dreamy treat bakery studio" :)

Nafira usof said...

DZ..
hehehehe.. akan di terjah FB itu.

mama lieyna said...

Akak lgsg takdak bakat gak, kek kukus boleh la..hehe..

maszmadi said...

mixer oh mixer, bilalah boleh beli ni... kalu x, boleh challenge kak ra buat kek.. haha

verangan nak beli mixer yang canggih, tu yang x dapat2 tu.. huhu

hainom OKje said...

Hehe......tipah tertipu u.....
Tapi kebih kurang je ngan buat sendiri tu Zura....yg biasa tu tambah koko je pun....
Tahniahkah yeh.....moist ke idok jadinya....
Nape tak ambik gambau ....nak engok!

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

rajinnya... is pandai wat kek batik je ;) tu pun pulun tengok resepi ;) kekeke

LYAfrina said...

takpe.. 1 permulaan y bagus. lps ni akan smakin byk kek2 utk dicuba myusul kan.. insyallah.. sebenarnya best buat2 xtvt camni.. dulu2 lya rajin gak buat kek ni..tp kna ada mama or kakak lya la..klo x hancuss r.. tgu rmh sdiri..akan rajin la kot . smngt bkobar nak beli oven la..

Fifi Nadhrah said...

fifi suke buat kek.. kalau masak lauk tak berape suke..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...