Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Thursday, November 14, 2013

...Cara-Cara Buat Bunga Tisu...

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua~ 
Salam Hari Khamis.
Ceriaaaaaa!!

Sebelom nak teruskan n3 hari nih, ai nak bagi jawapan n3 semalam.
hehehehe. n3 gambar anak2 ai duk skodeng tuuuu.
sebenarnye dorang ngah skodeng ibu kucing kat bawah katil tuh. ibu kucing tu ngah carik2 tempat nak beranak. last2 dia masuk bawah katil Adik Na. gambar tuh masa KAMI kat kampung. hehehe.

okehlah, berbalik semula pada tajuk n3.
oleh kerana ramai yang mintak ai buat n3 pasal cam ner nak buat bunga tisu.
sebenarnye.. bunga tisu tuh bukan untuk buat bunga telur tau~
dh abes Majlis kawen adik lelaki ai nanti, ai akan bagitau ape projek kami adik badik tuh.
InsyaAllah minggu depan eh~

okeh.. jom mulakan. operasi membuat bunga tisuu~

kena ade tisu ini. 
ai beli kat giant jer.
tisu nih ade 2 jenis tau.. ade jenis yang lembut dan ade jenis yang keras n kilat sket.
beli yang keras n kilat sket. tisu tu selalu kita tengok abang2 beger guna untuk balut beger dorang tu.

Amik 2 helai tisu tadi.

gunting semua bahagian tisu yang bersambung.

dah abes gunti semua sambungan tu.
total semua helaian tisu akan jadik 8 helai yer kawan2.

lipat semua 8 helai tisu tadi supaya menjadi lipatan kipas.
lipatan kipas???

lipatan ini haaaaa.
tau kan! kan! senang jer.

pastu stapler kat tengah2 lipatan kipas tadi.
ade orang guna dawai untuk ikat kat tengah2 tuh.
tapi kami kan kreatip. keje nak senang jeerr.. hahaha
stapler sajaaaaa.

jadik lah ruper cam nih tisu korang tadi.

kemaskan sket kat bahagian tepi.
nanti kemasan tuh akan jadik kelopak bunga tisu korang tuh.

buka balik lipatan tisu dr salah satu sisi.. 
naikkan ke atas helai yang pertama tisu korang tadi.

ulang langkah tadi sampai habes helaian tisu dan buat di satu sisi lagi.


SIAP!!
Cantek kan! gojes kan!
hahahahahahahaha.

selamat mencuba korang~

Sekian.. N3 tutorial buat bunga tisu.

P/s: Mlm nih Kami sekeluarga bertolak balik ke Terengganu. Doa kan perjalanan Kami selamat sampai k~ esok pagi majlis belah pengantin perempuan dan hari Ahad Majlis belah Kami plak. siapa2 yang ade kelapangan jemput datang yer. :)





 Terima Kasih Pada Yang Sudi Klik.

30 comments:

aine ainun said...

semlam kita nk komen tak boleh
ehhhhhh...kretipnya...
1stime tgk ni tau...
teruja=)

aine ainun said...

semlam kita nk komen tak boleh
ehhhhhh...kretipnya...
1stime tgk ni tau...
teruja=)

Sura Mohd said...

Ooo..camtu buatnya..senang jer..
*semoga selamat sampai pergi dan balik dari kampung..*

Myra Jay said...

Owhhh senang je ke..hehee
Riak!! nampak senang entah2 time nak buat terkial2... haha

hainom OKje said...

Mmg kretip Zura hehe...cantik jadinya. OKje pun kalau buat nak senang dan cepat aje... hehe
Mak Okje zaman dia muda mmg suka buat kerja macam ni...dapat tang anak terus hancur tak minat hehe

- G C - said...

bunga ni guna utk apa? maksudnya utk buat bunga teloq ka?

Nafira usof said...

GC...
macam2 boleh buat.. tapi kena pandai ejas.. kalo nak wat bunga telur kena ikat pakai dawai. tak leh pakai stapler cam akak buat tu. Tapi projek Kami nih bukan untuk bunga telur. InsyaAllah, minggu depan akak akan bagitau ape projek bunga Kami tuh.

Sylarius Yusof said...

Bole try ni. Nanti nak kasi hadiah kat kengkawan yang berhati tisu. Hehehe

eB said...

kami kalo x der aral, maybe esok gerak ke ipoh smbt besday aerica :)
mmg kretip la... i lioke. cantek :)

Atia Adina said...

ooo...senang jer ... leh try ni

Papa Mifz said...

nampak senang , tapi kalau tangan tak berseni tak jadi jugak nih...hehe

Kakzakie said...

Heee.... cantik tu! kakak rasa kakak boleh buat ni Zura. Thanks sebab tunjuk step yg jelas:)

Daddy Ziyyad said...

Ada bakat!

selamat pulang ke Terengganu....Semoga selamat pergi & balik...Insya Allah...

umi alya said...

kalu guna tisu muka yang berwarna warni cantik juga

εïзmummyHazaεïз said...

Wahh mcm mudah. Nnt try yek. Selamat pergi n kembali ya..

mama lieyna said...

Mudah je nampak.. nak kena rajin la kan.. :-)
Kreatif, lawa...

adrianna syaz said...

Kreatifnya dan cntik..dulu mk sya suka buat bnga pakai tisu cmni..nak buat jgkla..:)

lieyalatif said...

ehhh senang gile laa zura...cantik pn cantik....kalo buat due tisu kaler lain mesti lagi cantikan....bagus laa zura share camne nak buat...nanti leh cube diy sendiri bunga telur hehehehehe

laaaa cari kitten ke....patut beriya tunduk bawah katil kakaakakakaka....

selamat berkenduri kendara zura....

Fifi Nadhrah said...

kreatif.. cantik.. moge selamat perjalanan kak zura sekeluarge..

Masya said...

simple jer yer.. gojesnya . jimat...

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

eh! macam menarik je

eira eixora said...

tak sangka tv boleh jadi bunga yang cantik

eira eixora said...

sebenarnya nak tulis tisu g tulis tv =P

MulutPayau said...

cantik dan kreatif..nampak senang jer..tapi tak tahu menjadi ke tak kalau akak buat..hihi

Seri Selaseh said...

kalau tengok bunga yg dah siap tu nmpk cam susah je nak buat. Tapi bila tengok step by step dia xde la susah. Sgt cantk & kreatif

izan mama mia said...

wah nak try lah nnt..nak g borong tisu kat nsk...hahaha..tq yew bg totur

Zone Nana Ke said...

jimat & mudah... nice to try..hehe tq for idea

Nor Azua said...

Menarik, tgh2 cri idea utk adik nak tunang.blh try buat bunga tisu utk deco mini pelamin, jimat skit.

Www.norazua10.blogspot.com

Ellysa Qistina said...

Cantik.saya suka saya suka

Ellysa Qistina said...

Haiiiiiiiiiii semua[malangnye]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...