Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Friday, September 12, 2014

...Apa Pendapat Korang? | Bantu Saya...

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua~ 
Salam Hari Jumaat Yang Di berkati.
Semoga Kita semua berbahagia dalam RahmatNYA. Amin~

Haini nak wat n3 luahan perasaan.
selamat membaca dan mendengar luahan hatiku..ahaks.
Minggu lepas My Anis ade Exam untuk sekolah KAFA dia.
semalam balik keje.. dia tunjuk result Exam dia. 
Alhamdulillah.. i puas hati dengan result yang dia dapat. walaupon bukan lah gempak sangat pon. tapi i tetap puas hati dengan pencapaian dia.

Tersengeh2 mamanye tengok result anak.
Subjek Akhlak.
salah 1 jer.. kalo nak banding ngan mamanye dulu.
macam langit dgn bumi resultnye.. hahahaha

Subjek Tauhid.
mama puas hati jugak.
sebab usaha mama untuk bantu dia ulang kaji pon 84% jugak.
yes! i percaya.. result exam dia sama ngan usaha i bantu dia ulangkaji. 
Mama cuba lagi bantu kakak k~

Subjek Fekah.
Pon sama jugak. tetap puas hati.

Tapiiiiiiiiiii... huhuhu
ini yang i tak puas hati!
Paper Bahasa Arab dia!
dari 74% yang dia dapat.. hanya 20% sahaja bantuan dari mamanye.
uwaaaaaaa!!!
mamanye x dapat nak tolong dia ulangkaji subjek ini.
macam mana nih kawan2???
bantu lah saya. saya buntu camner cara nak tolong My Anis ulangkaji pelajaran Arab.
mamanye sendirik pon x tahu Arab.
balik2 i suruh dia hafal nombor dlm bahasa arab.
balik2 i suruh dia hafal sebut anggota badan dalam bahasa Arab.
huhuhuhuhuhu.

Bila i tengok kertas soklah My Anis. i tak paham pon ape soklan tuh suruh buat!
camner i nak tolong My Anis ulangkaji?
huhuhuhuhu... sedih lahhhh.

Kalo korang duk kat tempat i, ape korang akan buat??
kena carik tuisyen untuk subjek bahasa Arab ke?
ke camner kawan2??
bagi cadangan sket.
Tq in advance.. :)

Sekian.. luahan hati seorang mama x tahu bahasa Arab..:P




 Terima Kasih Pada Yang Sudi Klik.

12 comments:

Kakzakie said...

Kakak dulu pun macam Zura ada masalah nak ajar anak bahasa Arab. So cara kakak kami beli banyak dictionary bahasa Arab/Melayu (banyak di book store). Cari juga yg boleh membina ayat. Sambil anak belajar kita pun boleh belajar sama Zura.

Anak sulung kakak sekarang dah 18 tahun bila dah selalu dia boleh bercakap dah. Senang masa umrah tempohari dia boleh bercakap masa shopping, kakak terlopong hihi...

Sura Mohd said...

kira ok jugak tu zura..anak2 akak bila exam masa skolah agama dulu2 ..bahasa arab ni yg paling susah..sebab diarang tak faham..kalau pengalaman akak..tolong diarang hafal dalam bahasa arab..bukan setakat bilangan jer..ikut dalam buku..kaler..buah-buahan..benda2..semua kena hafal..:)

Mama Myja said...

ok juga result dia. tapi sekarang kita tengok anak kita more kepada mana? dan tanya dia rasanya boleh pergi sejauh mana? if dia jawab sekolah agama, so teruskan la hantar tuisyen. budak2 sekarang banyak nak buat bergantung dengan minat. kalau dipaksa jadi lain pula. apa pun parents do the best ya..

Tihara said...

bijak anak zura ni
tahniah
lughatul arabiyah ni kalau tulis ikut melayu jadi maksud lain.
akak setuju dengan kak zakie, beli kamus atau hantar tuisyen arab pun bagus..akak pun teringin nak belajar bahasa arab ni..insha Allah

norhidana miswan said...

kira ok lah ni zura oi... bahasa arab tu nampaknyer zura kene belajar jgk baru lah paham... kalu tak camne kan...

takpe nnti blh try carikan tusyen ke apa utk anis, cumenyer zura jgn lah paksa sgt anis tu...sian dia

hainom OKje said...

Zura boleh je kalau nak tuitionkan Anis tu....tp ada ke cikgu Kafa yg buat tuition? Kalau area okje ni mmg susah nak cari cikgu tuition sek agama, tak taulah tempat Zura...Boleh jugak cari dictionary mcm Kak Zakie cadangkan tu....
74% tu dah kira hebat dah tu ....yelah banding dgn kita yg zero ni hehe...
Kalau okje tgk trend anak okje ni....kelas 1, 2, 3 mmg markah tinggi tinggi masuk darjah 4 dah start merudum....huhu....
Apa pun kalau rajin insyaallah....akan cemerlang jugak

Miz Eija said...

tahniah kakak anis... usaha pasti jaya.. berkat doa ibu dia sama tu... terus kan usaha :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Zura...Anak llaki kak atie pon sekolah yg semuanya menggunakn bahasa arab.Utk memudahkn dia memahami..kak atie beli kamus bahasa arab(ada kak atie post kat blog..kamus tu).Takde la mahal sgt..bwh RM50 jer

babYpose said...

bestnya anak-anak belajar bahasa arab.. nak jugak, dari entri dan komen2 memberi tips kat saya pulak thanks:) tapi teringat chanel astro arab tu bole menolong sebutan atau bagi biasa dengan percakapan..inshaAlah

Fifi Nadhrah said...

kak.. saye nak kene praktis arab balik ni.. nanti susah nak ajar anak..

akak.. cube belikamus.. tak pon try study buku teks anak akak..

Fifi Nadhrah said...

kak.. saye nak kene praktis arab balik ni.. nanti susah nak ajar anak..

akak.. cube belikamus.. tak pon try study buku teks anak akak..

Fiza Rahman said...

Ok lah juga ni keputusannya zura. Samalah kita. Bermasalah dalam bahasa arab bila nak ajar anak. Siap bukak google translate ko. Nak kena beli kamus jugak nampaknya nih. Mcm saranan kak zakie.

Sama2 lah kita belajar bahasa arab yerp.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...