Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, January 25, 2011

...Buah Delima | Untuk Mama Peknen...


ohhh.. sudah kelewatan hari nih~ sibuk duk mencarik sesuatu kat internet..muehehehe.. keje hari nih pon agak bizi.. tapi masih boleh bernafas lagi..

haaaa... hari nih ai nak share 1 petua ngan u all semua.. terutamanye bagi ibu2 mama2 ummi2 yang ngah peknen~

petua untuk elak anak yang baru lahir kena penyakit kuning.. petua nih dari adik ai a.k.a ibu ammar.. dia pon dapat petua dari orang lain gak.. tak salah kita mencubakan~


petuanye adalah.. makan buah delima~ TAPI!! kena makan sebijik sampai habes..x aci kongsi2 ngan anak atau suami..muehehehe.. makan sebijik sampai habes yer mama2 semua.. sebelom makan tuh selawat laaa sikit kemudian niat laa dalam hati makan untuk wat ubat penyakit kuning..

dan lagi satu petua untuk mama2 yang nak cuba petua nih.. jangan beli buah delima yang besar kalo rasa perut anda tu berkapasiti kecik..masak nak habeskan sebijik woooo... ai x pe~ kapasiti perut ai besar.. buah delima besar pon x kesah..muahahaha..

selamat mencuba yer mama2 semua.. yang selebihnye kita tawakal jek pada DIA yang berkuasa.. semoga bb yang bakal lahir tuh..sihat walafiat..aminnnn

sekian..petua dari ai~

p/s: sape yang ade petua yang baik untuk ibu2 mengandung..boleh share kat sini yer.. petua dari anda semua amat di hargai.. :)

14 comments:

Zaidah said...

orang kata klu makan buah delima waktu peknen nanti anaknyer ade lesung pipi....tak tahu betul ker idak...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

doktor kata, kalu darah ibu dan anak tidak sama (macam kes aku), Insya Allah , anak korang kuning...hehehe..

lepas ni aku nk try mkn delima, jd ke tak..hrp2 lepas ni darah ikut la omak ni hahh..jgn ikut bapak ajo :p

Fieza79 said...

dh jadi satu kemestian bl peknen je mesti nk cari buah delima...sedap kan mkn..sebiji tak puas nk gak mkn byk2...

Lady SharpShouter said...

part kapasiti perut tuh mmg takleh blah.lawak gila.haha. urm, buah delima ni kl tak peknen pun sodap melantaknye.huhu

Dhiaqiud said...

penah dgr gak petua ni..cuba la..moga2 berkesan..

chugie said...

oo baru tau buah delima bleh elakkan kuning pada baby.. dulu masa anak pertama, sy hanya makan dlm pertengahan pregnant, tu pun dpt jamah sikit je..

tp baby tetap kena kuning gak.. agaknye x amalkan selalu kot ek?

skang ni sy minum hi goat..

wahida said...

sumpah saya x tau yg buah delima ni boleh rawat penyakit kuning...tau dulu lg saya try....

nur said...

Bagus petua ni.. jaga kesihatan ye ..
Jemput keALL IN ONE

oya said...

like this info..tau la serba sedikit kan

HaNTwO said...

Saya taktau nak bagi petua ape sebab saya tak mengandung heheheh...

aibaks said...

bagus gak ni.. dapat petua dari ibu mengandung.. tapi delima ni pahit la plak.. cane la wife aibaks nak makan..

|| NaFiRaa || said...

aibaks..
buah delima mana ade pahit laa.. biji2 dia yg kecik tuh rasa dia masam2 manis jek.. sedap laaa.. jangan makan kulit dia..kulit dia memang pahit~

mama qistina said...

zura...saya dah pernah try masa peknen sebab nakkan anak yang cerdik dan pintar ...tapi tak tahu plak boleh elakkan kuning sebab anak saya kena kuning lorrr...hehehe..ikut nasib masing masing kot...

jusdelima said...

nikmati gaya hidup sihat bsma JUS DELIMA pomepure.100% asli.sila layari blog sy http://jusdelima83.blogspot.com @ hubungi aziz 0199311274 @ http://ajih83.pomepureasia.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...