Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Thursday, March 1, 2012

...Perkembangan Proses Beli Rumah Kami...

Salam hari khamis..
semalam 1 hari x de n3 kat blog.. semalam ai mintak masuk pejabat lambat sikit sebab nak uruskan hal2 beli rumah kami.. Alhamdulillah.. hari nih semua urusan yang perlu kami lakukan sudah settle..


Menunggu Surat Kebenaran dari pejabat tanah
Setelah hampir 2 bulan menunggu surat kebenaran dari pejabat tanah.. akhirnye semalam 29/2/2012 berakhir jugak.. Surat kebenaran tuh kami perlukan untuk hal jual beli rumah ini kerana rumah yang kami beli ini mempunyai SEKATAN sebab status Lease Hold.

boleh dikatakan selang 2 hari ai akan telefon lawyer untuk follow up kes ai nih.. kalo x~ tak tahu lah bila boleh dapat surat tuh.. memang lah surat tuh pejabat tanah yang keluarkan.. tapi asik hold kat pejabat tanah nun.. memang tak jalan lah jawabnye..

so, pada yang masih dalam proses beli rumah, silalah jangan segan silu nak telefon lawyer anda.. mereka dibayar untuk buat keje.. jangan sebab mereka, kita plak yang kena bayar caj lewat..


Pengeluaran KWSP untuk pembelian rumah kali pertama
Oleh kerana surat kebenaran dari pejabat tanah baru jek dapat.. makanye urusan untuk pengeluaran KWSP jugak baru dapat bermula semalam.. surat kebenaran dari pejabat tanah tuh merupakan salah satu dokumen yang perlu dilampirkan bersama2 borang pengeluran KWSP.
dokumen2 lain lawyer akan sediakan untuk kita.. sebab semua dokumen tuh perlu disahkan. so senang sikit keje kita..

semalam pergi KWSP masih belom selesai sebab ai tak bawak buku bank original.. so kami amik borang siap2 dan hari ini kami sekali lagi ke KWSP untuk hantar borang permohonan kami.. bagi kes ai nih.. rumah 2 nama, my hubby n me makanye kami 2 orang boleh keluarkan duit KSWP akuan 2 serentak.. so kami perlukan 2 set borang dan dokumen sokongan.

Alhamdulillah, Hal di KWSP sudah selesai~ staff KWSP shah alam, PN Siti Zaharah yang sangat mesra pelanggan melayan kami dengan baik sekali.. senang berurusan dengan pekerja yang sangat mesra pelanggan ni..kita pon x segan nak tanya macam2 kan~ Dalam masa 10 hari lagi insyaAllah kalo x de pape masalah, duit akan di kreditkan terus ke akuan kami. moga semuanye berjalan lancar.. amin~


harap2 proses selepas ini tidak ambil banyak masa.. moga semua urusan tukar nama nanti berjalan dengan lancar..amin~

doakan kami yer kawan2..

sekian.. citer pasal perkembangan rumah kami..

35 comments:

- GC - said...

kak, sy punya duit kwsp dh masuk. x tggu 10 hari pun. terkejut jgk, eh apahal duit aku tiba2 byk nih.haha.

lambat lg la kak nk rasa duduk rumah sndiri, sbbnya nak tggu geran la, apa jadah lg ntah.

|| NaFiRaa || said...

GC..
x sampai 10 hari eh??? alhamdulillah~ dipermudahkan urusan lah tuh~ harap2 akak punye urusan pon dipermudahkan..

gittulah gayanye kan~ macam2 prosedur nak kena buat.. letih jek rasanye~

Atia Adina said...

ha ah....kwn akak apply 21hb.....27hb duit dah masuk...cepat sungguh org kwsp wat kije....

|| NaFiRaa || said...

Kak Ad..
haah.. kawan Raa pon kata cepat.. x sampai 10 hari duit dah masuk akaun katanye..

eB ezrin said...

bsr nmpknyer umah tuh. mhl x dear?
nk mtk no hp nih. hu3. no x der dh :)

oya said...

rumah kat mana ye

|| NaFiRaa || said...

eB...
dah sms no phone zura..:)

|| NaFiRaa || said...

Oya..
seksyen 19, Shah Alam..:)

Aishah Jahirah said...

kena amek tahu ni...in future ada rezeki nak jugak beli umah sendiri....:)

|| NaFiRaa || said...

Ausha Jahirah..
betol tuh~ kalo dah ade sikit2 pengetahuan orang susah nak tipu kita.. :)

Myvitrd said...

Tahniah sebab bakal memiliki rumah sendiri.. beli rumah ni memang perlukan banyak urusan... saya mengambil masa 6 bulan baru selesai penyudahnya kena denda sebab lewat..

http://myvitrd2.blogspot.com/

ct rahani said...

sy aritu 5 hari dh kuar duit KWSP.. memang bagus pekerja KWSP skrg.. mesra pelanggan jugak.. klu dulu asyik dengar org komplen KWSP nih lambat wat keje.. tp sebenarnya kalau semua document kita lengkap diorg pun sng nak wat keje kan..

::NureeN:: said...

alhamdulillah....
moga segala urusan dipermudahkan..
dah dpt umah nanti bleh la deko mcm2 kan hehehe

Papa Mifz said...

proses beli rumah mmg rumit kan nak2 kalo rumah 2nd...ni kat area mano yer?

maszmadi said...

semoga semuanya berjalan lancar...

kami masih lagi menunggu nak dok umah sendri, x sabar rasanya.. huhu

..::..aRe-Na..::.. said...

baca kisah nafiraa ni tingat kisah saya 3 tahun lepas...mcm2 kan nak kena buat tuk dpt sebijik umah..tapi alhamdulillah akhirnya..jadi milik kita insya-ALLAH...KWSP tuh kejap jek masuk dh,x pe...nti syokla bila dah masyukkkkk yer hehehe...smg sume dpermudahkn..amin..

mamalieyna said...

psl beli rumah mmg byk beno urusan kena buat kan..hrp semua berjln seperti masa yg dijangkakan~

MaryaYusof said...

Salam Zura,

Alhamdullillah, dah selesai beberapa perkara... Semoga segalanya berjalan dengan lancar sehingga ke akhir :)

Wah, nak masuk rumah baru...seronoknya! Happy for you... Bilalah giliran saya pulak ni...Huwa! Nak rumah baru juga...hihihiii

e.l.i.s.s.m.i.e said...

x sampai pun 10 hari. cepat dan pantas :)

standard Surat Kebenaran dari pejabat tanah tu 1-2 bulan.

Munnafendy said...

insyaAllah semoga semuanya dipermudahkan ye kak =)

TeacherAzimah said...

kami pun dlm proses beli rumah baru ni. insyaallah sebulan dua lg dpt kunci. best kan rasanya? :D

wan habibah said...

semoga segala urusan dipermudahkan.. doakan jugak saya dapat jumpa umah yg sesuai tahun ni...

|| NaFiRaa || said...

Myvitrd...
Mekasih~ kena denda?? banyak x?? itu yg x nak tuh!

|| NaFiRaa || said...

CT...
Alhamdulillah~ harap2 zura punye pon x de masalah jugak..:)

|| NaFiRaa || said...

Nureen..
amin~
x sabar jugak nak deko2 nih..kikiki

|| NaFiRaa || said...

Papa Mifz..
haah.. terasa sgt kerumitan nye.. macam2 prosedur~
kat seksyen 19, shah alam.. area roundbout uptown..

|| NaFiRaa || said...

maszmadi...
Mekasih~
sama2 kita berdoa agar semua urusan dipermudahkan~

|| NaFiRaa || said...

are-Na...
kan~ macam prosedur kena buat..makan masa plak tuh..

harap2 KWSP zura pon x de masalah jugak..kikiki

|| NaFiRaa || said...

mamalieyna...
amin~ harap2 pon cam tuh lah.. takut kena denda jek~ huhuhu

|| NaFiRaa || said...

Marya..

Wassalam Marya..
Alhamdulillah~
Terima Kasih~ cam ner nak beli rumah.. kena lah balik malaysia dulu..hehehe

|| NaFiRaa || said...

elissmie..
Wahhhh.. X sabarlah nak tunggu duit masyukk~

haah kan~ lama sungguh!! pada tarikh kt surat tuh dah lama tau.. tak tau lah mana surat tuh sesat!

|| NaFiRaa || said...

Munnafendy...
Terima Kasih yer~

|| NaFiRaa || said...

TeacherAzimah...
Alhamdulillah.. moga urusan beli rumah Teacher pon dipermudahkan..amin~

|| NaFiRaa || said...

Wan habibah...
Terima kasih~
amin~ moga tahun nih dapat beli rumah k~ caiyok2!! teruskan usaha carik rumah idaman~

Myra Jay said...

Alhamdulilah bakal duduki rumah baru.. :)

Pasni kalau kata myra nak beli rumah boleh la roger Zura na ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...