Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Thursday, October 3, 2013

...Kongsi Pengalaman Beli Rumah Ke 2 | Lain Rumah Lain Cabaran...

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua~ 
Salam hari Khamis.
Ceria2 selalu k!

Okeh~ haini ai nak bercerita pasal proses beli rumah ke 2 KAMI. dah lama ai x update kan! sebabnye.. ade masalah sket ngan proses pembelian rumah tuh.
bukan masalah dari pihak Kami sebagai pembeli atau pihak penjual. tapi masalah di pejabat tanah.

Al-kesahnye.. masa lawyer kami hantar permohonan tukar nama di pejabat tanah negeri Selangor, semua permohonan sekarang secara On9. bila dah hantar & kuar result, permohonan kami di tolak dengan alasan Kami membeli rumah Kos rendah yang Ke 2.. kalo ikut undang2. rumah kos rendah x boleh beli lebih dari 1.

Rumah Ke 2 KAMI.

Sebelah jer ngan rumah pertama KAMI.
hehehehe.

terkujut monkey lah ai kan~ x sangka rumah KAMI tuh adalah rumah kos rendah.
tapi harganye tak RENDAH yer. konfius di situ.
lawyer cakap ai kena mintak kelulusan dari Lembaga Perumahan Dan Hartanah Selangor (LPHS) kalo mendapat kebenaran dari LPHS baru lah Pejabat Tanah akan keluarkan surat kebenaran pindah milik.

Ohhh.. terus rasa down.. lagi2 bila lawyer ai kata harapan tipis nak lepaskan dekat LPHS. takpe lah ai cakap.. berserah jer lah pada takdir dan Rezeki. 

merasa lah isi borang segala bagai.
seminggu gak nak settlekan semua borang dan segala bagai dokumen sokongan. 
dah settle semua.. pass bagi lawyer balik.. agak2 dlm 2 minggu gak rasanye. 
lawyer call cakap..

Rumah Kami x perlu masuk ke LPHS!! sebab rumah kami tuh rumah kos Serdahana!
Aduhaiiii.. voleh plak gittu yer.. fenen ke ape dorang neh!

Kalo Sudah tertulis itu rezeki KAMI kan..
Alhamdulillah.

Lawyer ai kata kena isi balik borang di pejabat tanah. start balik step haitu.
Isnin haitu ai call lawyer nak update status..dia kata pejabat tanah rejek lagi permohonan ai atas alasan yang sama.. pulak dahhhhh.. hahahahahahahah.
cam bola dah kes ai nih.. ting tong ting tong!

kalo ai yang handle kes nih mesti ai dah melompat dah kat pejabat tanah tuh. Mesti ade mangsa2 yang kena marah ngan ai. ai nih kan kesabaran tak bape nak tinggi..muehehehe. nasib ai tukang update status jer. hahahaha. oleh kerana isi borang on9 tak bape nak membantu dlm kes ai nih. jadiknye nak tak nak lawyer kena lah pi Pejabat tanah dan terangkan apa yang LPHS dah bagitau. 

Alhamdulillah.. Selasa Petang Lawyer ai call cakap semua dah settle.
tunggu surat keluar jer lah untuk proses tukar nama.
Lega di situuuu.

so, tips yang ai nak bagi haini.. kalo nak beli rumah ke 2, sila lah cek dulu rumah ke 2  kita nak beli tuh rumah kos rendah ke bukan. kalo rumah kos rendah memang kena tanya lawyer betol2. ade masalah x nak teruskan pembelian itu. 

kalo korang tgk betol2 kat borang yang ai tempek kat atas tuh. syarat2 nak beli rumah kos rendah tuh agak ketat jugak. gaji anda dan pasangan x leh lebih dari RM5 ribu. tapi logik lah kalo rumah kos rendah kan. kalo untuk rumah yg ai nak beli tuh adalah sungguh tidak logik masuk dlm kategori rumah kos rendah! urrmm.. itu lah ilmu nak kongsikan haini.
moga bermanfaat untuk semua.

Sekian.. kesah cabaran beli rumah ke 2

P/s: Amacam?? dah ade yang berjaya beli rumah bila baca tips beli rumah dari ai? kalo korang ade nak tanya pape tulis lah dekat komen eh. ai cuba jawab sebaik mungkin..:P




 Terima Kasih Pada Yang Sudi Klik.

29 comments:

Sura Mohd said...

bagus n3 ni zura..boleh buat rujukan pada yg nak beli rumah no 2..akan nak beli runah kedua tak lepas..hutang byk sangat..hehehe:)

Mummy Chubby said...

Alhamdulillah...untung la dapat bli rumah ke2 sebelah rumah pr1...leh besarkan rumah & selesa skit kan..

ros_reeza said...

Assalamualaikum kak.. Ros singgah sini dan follow.. jemput ke blog Ros yer :)
bagus entry ni kak.. banyak maklumat yang Ros dapat.. baru tahu kalau nak beli rumah kos rendah gaji suami isteri bawah 5k. sebab sebelum ni ada yang bagitahu kena bawah 3k. nampaknya Ros dah salah maklumat.

Zee Suhaini said...

alhamdulillah..nasib baik lepas..kalo tak naya jugak tu..so dah hepy la ni kan???bestnya ada umah sendiri..2 biji lak tu..

GREENJADE said...

Alhamdulillah...rezeki anak2.. :)

byk jugak infos Zura kasi ni..mmg strict juga syarat2 dia ya.

nea lopah said...

Alhamdulillah...semoga permudah segala-galanya. nanti sy add fb zura yer. hehe..bole kita chit chat

Mamamyja Manz said...

Alhamdulillah, tahniah kak... lepas nih besarlah rumah nyer.. best2. leh jd double story

Cho Zila said...

Alhamdulillah.. syukurkan.. berkat sabar...l

~aYu~ said...

alhamdulillah.. murah rezeki uolls. untung beli rumah awal-awal ni. pulak tu sebelah je leh la besarkan umah kan... happynya tgk.

hainom OKje said...

Wah bolehlah renovete Zura.....best tau dpt beli rumah sebelah menyebelah ni....jarang org dpt peluang ni!

hainom OKje said...

Wah bolehlah renovete Zura.....best tau dpt beli rumah sebelah menyebelah ni....jarang org dpt peluang ni!

lieyalatif said...

nice sharing zura....at least lieya tau jugak prosedur die secara kasar...mcm tu rupenye yeak...tapi alhamdulillah...rezeki zura n anak2...dpt jugak umah tu....best tu dpt sebelah2, kalo lieya dah pecah tu buat satu umah besar...fuh puas anak2 boleh belari hah.....


ape2 pun tahniah yeak zura....so bile start reno2 ni zura...

Fifi Nadhrah said...

fifi punye pon terberhenti seketika.. snp da ade.. cume tak sign lagi..

Fizalinolie said...

Tips yg menarik :)

Byknya step nak kena buat. Mesti kelam kabut jugak dibuatnya. Lagi nak kena tunggu result kejap kata reject. Kejap kata isi form balik. Huhu...

eB said...

kami nk bli tapi x lps2 lagi sbb umah2 yg jumper sumer >350K... eeee takut ikat perut sok. maklom la, nk byr 2 umah kan? hu3.... area umah zura ader x yg range 250 g2 yg msh ksg?

lizz said...

tahniah zura...waa bestnyer dapat rumah sebelah2..kalo digabungni beso ni...

Kakzakie said...

Dapat beli sebelah bestnya... tinggal pecahkan aje tembok jadikan sebuah rumah - puas macam tu..

Liza Yati said...

Byk.gK cekadak dia dia. Tp alhamdulillah dh rezeki zura. Liza nasib xdak masalah sbb mmg dia dh kategorikan dgn betil. Hehehe..

Liza Yati said...

Byk.gK cekadak dia dia. Tp alhamdulillah dh rezeki zura. Liza nasib xdak masalah sbb mmg dia dh kategorikan dgn betil. Hehehe..

Maria Firdz said...

Alhamdulillah...

Daddy Ziyyad said...

Alhamdullilah....rezeki tu..dipermudahkan...

Cuma saya nak tanya,let say rumah 1st beli atas nama suami,rumah ke 2 pulak beli atas nama,pun akan ada masalah ke?

Aine Ainun said...

ALhamdulillah...
tumpang hepi...~~
ala...kita tak sabar nak balik halaman...nak duduk umah sendiri

εïзmummyHazaεïз said...

Syukran2.. haza xlepas lg dgn urusan tuko name. Susahnye sebab rumah tu leasehold :(

inazamri said...

info yg sgt baik.Murah rezeki zura.area shah alam kan zura

Papa Mifz said...

alhamdulillah selesai juga masalah yer , memang pening dibuatnya jika perkara yang tak di sangka2 nih tiba2 muncul...huhu

mama lieyna said...

Alhamdulillah selesai jugak ye..
Tip yg bagus tuk panduan ..
Akak tkde experience gak bab ni, next klu ada rezki nk mmbeli, boleh rujuk sini :-)

izan mama mia said...

tahniah dapat juga yaa..nanti sambung besar arr rumah zura hihi

Rizziela said...

Weah...lepas ni sure renovate besar2an kan...sebelah2 ajer...syoknyer.. memang rezeki anak2 kan

Crew Fathi said...

wahhh.. pasni rumah jd besaq laa.. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...