Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, March 19, 2013

...Jom Melawat Kilang Memproses Teh | BOH...

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua~ 
Salam hari Selasa..
owwhh.. bz tahap cipan plak haini.. 
letih jap..

haini nak up citer kat kilang memproses teh.. lambat plak dapat tulis haini.. semalam balik awal.. tak sempat nak draff siap2..

Ini lah dia kilang BOH tuh..
klasik kan~ yer laaaa.. BOH pon dah lama bertapak kat malaysia nih.
masa turun dari Bukit Teh tu, ai beriya ajak my Hubby masuk ke Kilang nih..
nak sangat tengok cam ner proses daun teh tuh sampai jadik teh~

Baik lah!
tapi kadang2 x de pon staff dorang kat situ.. so, pakat2 terjah masuk jer kat dalam.
masa Kami masuk ke kilang tuh, kebetulan ade staff ngah tunggu pelawat. so, kami pon joint satu group yang memang ade kat situ.

Kami bertiga~
yang lain sibuk panjat bukit. hehehe

okeh.. mesin kat belakang kami tuh adalah mesin pertama yang menerima daun teh yang telah dipetik.. dorang masukkan dlm mesin tuh dan daun2 teh tuh di keringkan. melayang2 daun2 teh lam mesin tuh.. teruja jap..  kikiki

mesin yang kat depan ai tuh plak kejenye menghancurkan daun2 teh tuh..

haaaa.. nampak tah.. daun2 teh yang dah di hancurkan tuh..
daun2 tuh akan jatuh atas conveyor.. pastu terus masuk dalam 1 mesin.. kat situ serbuk teh tuh akan di stim terlebih dahulu.. dah siap stim (x hengat bape lama) pastu jalan lagi masuk lam oven untuk di keringkan.. 

dah siap keringkan kat oven.. sampai lah proses last skali.. proses pengasingan..
asingkan teh dari ranting n tulang daun teh tu..setiap guni adalah teh yang sama kata adik tuh~ yang dah masuk lam guni tuh adalah teh yang dah siap.. 

kat kilang nih hanya proses teh sahaja.. segala urusan packing n bagi perisa pada teh tuh di buat di Banting, selangor.. maknanye.. teh kat sini adalah teh yang asli sahaja lah~

kat depan kami tuh adalah sampah hasil dari proses teh tu..
semua sampah nih akan di jadikan baja organik.. katanyee!

haaaaaa... ini lah yang terhasil dari proses teh tuh..
3 kotak kat bawah sekali tuh adalah sampah yang terhasil daripada proses ini.
3 kotak atas sekali tuh adalah teh yang terhasil.
dan kotak yang tengah2 tuh adalah teh yang selalu Mamak guna untuk buat teh.

haaaa.. amacam?? dapat ilmu x dari n3 ai haini?? 
ai sendirik pon tekun jer melihat setiap proses teh tu..
dan yang paling syok.. bau kilang nih wangiiiiiii jer.. cam bau inai~ harum sekali.

so, sesiapa yang berhajat nak gi kilang teh nih.. make sure u all jangan datang ke sini hari ISNIN yer kawan2~ TUTUP u all! sesia jer nanti datang tapi x leh masuk lam kilang tuh.

okeh.. tu jer lah citer kali nih..
moga bermanfaat buat semua..

sekian.. tata titi tutuuuuuu.

 Terima Kasih Pada Yang Sudi Klik.

21 comments:

nens cellection said...

WAHH..bestnyer kalo smpai ke step ni..kagum sekejapkan bila dpt tgk deorg buat..x sangka dr daun smpai ke serbuk jdnyer..

dh minum ke teh petik tangan?..sedapp kan..berbeza ngn dlm uncang tu..berbaloi2 beli..rugi plak xde yg daun tu..kalo ade aitu mest lg feel kan..sedapp!

ct cheery said...

wah..best kan dpt blajar kat kilang teh tu..hehe

maszmadi said...

ooooo gitu eh, tapi x syiok jugak kalu x pi tengok live kan..... nak kena terjah nie

Papa Mifz said...

tak berminat nak masuk kilang teh tu,minat nak minum jer...hehe

wahida said...

aku suka teh BOH...pilihan kami sefamily dari dulu lagi...

lizz said...

hari tu time saya pergi kilang dah tutup...bestkan dapat tengok sendiri camaner buat teh...

Anamarza Sue said...

dah pernah pergi, bestkan dapat tgk cara daun teh di proses

Atia Adina said...

info yang sangat bagus ... eh dah lama bertapak ... kilang masih lama ... patut dah maju ler ... hehehe ...

Aine Ainun said...

saya p hari Jumaat....sayangnyaaaaaaaaaaaaaa masa tudia tak proses pun teh...huhu

Tihara said...

bestnye sempat buat lawatan ke kilang teh lagi..puas hati ni :)

Daddy Ziyyad said...

Saya dah ke CH berpuluh kali, tapi sekali pun tak pernah masuk kilang teh ni, cayalaaaaaaahhh awak sekeluarga dah masuk! Saya nak try gi la, next time :)

zarena heeney said...

mmg suka sgt minum air teh
terbaikkkkkkk

TeacherAzimah said...

Zura...kita dah byk kali smpi CH tp sekali pun tak pnh pi kilang teh boh ni hahaha...tau asik berjimba2 jer...

TeacherAzimah said...

Zura...kita dah byk kali smpi CH tp sekali pun tak pnh pi kilang teh boh ni hahaha...tau asik berjimba2 jer...

Izan Ishak said...

izan yg tgk entri je pun teruja rasanya nak pegi kilang teh. oh yaaa... packing teh yg kat banting tu dekat juga dgn kampung izan...

nea lopah said...

tak pernah pun pergi ke kilang ni..wpun dah bnyk kali pergi CH.

Sura Mohd said...

Wah..jeles akak tengok Zura pi kilang Teh..dulu akak pegi x sempat nk melawat..huhuhu..bagus jugak dpt melawat kt sni..dapat ilmu..

Myra Jay said...

Best jugak dapat melawat kilang ni, banyak ilmu kita pelajari.. :)

p/s : Zura, tudung budak tu RM25-30 bergantung pada saiz

SYANI said...

Pernah pegi sekali je... Jadi le..

eT said...

tak penah p pon...huhu

Fifi Nadhrah said...

waaaa... syoknyeee... teringin nak pergi pulak.. hari tu g bharat je..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...