Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, June 25, 2013

...Selesai Urusan Di KWSP | Mencari Dana Bagi Yang Kurang Kaya...

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua~ 
Salam Hari Selasa.

hari nih masuk lambat sket.
pergi KWSP dulu kejap tadi. urusan selanjut nye untuk beli rumah ke 2 kami.
Alhamdulillah~ setakat nih memang berjalan lancar.. masih menunggu keputusan loan rumah sahaja.. kalo lulus jer terus proceed ke proses sign S&P.
Moga Allah Permudahkan Semua urusan Kami.

Statment Akaun Pinjaman Perumahan.
untuk rumah pertama kami.

Kami memohon pengeluran KWSP untuk bayaran bulanan rumah pertama kami. ini adalah kerana kami memerlukan sumber kewangan untuk kegunaan proses beli rumah ke 2.
*tips dari bos kecik.

bagi yang memang banyak duit mmg x payah keluarkan KWSP.. juz tulis cheque jer kan~ bagi Kami yang x ade cheque nih kena lah usaha cara lain untuk dapatkan sumber kewangan bagi menampung segala perbelanjaan khidmat lawyer, duti setem dan segala macam bagai lah.

so untuk proses ini, kami hanya perlu ke bank dan mohon statment akaun untuk loan rumah. dan tak perlu isi ape2 borang di KWSP.. Kami punye statment tu amik masa hampir sebulan jugak laaa.. 

Kat KWSP Shah Alam tadi memang sangat senang urusan di kaunter.. pekerja KWSP yang mesra pelanggan jugak.. sentisa senyum. sejuk hati.. hehehe
dari proses tersebut (pengeluaran untuk bayaran bulanan) Kami dapat menyelesaikan 7 bulan   installment rumah pertama KAMI.. Alhamdulillah~ makanye 7 bulan duit gaji yang bayar installment rumah kami akan kumpul dan guna untuk proses beli rumah ke 2..
settle lagi satu urusan kami..:)

ok.. itu jer tips nak kongsi setakat nih.. kes ai nih untuk kes beli rumah ke 2 yer.. kalo baru nak beli rumah lain sket caranye.. kalo nak tahu korang leh tanya kat komen. sama ade nak tau ape2 tips pembelian rumah pertama atau rumah ke 2..
kalo boleh jawab terus ai akan reply kat komen.. kalo memerlukan jawapan yang panjang lebar ai akan buat satu n3 khas.







 Terima Kasih Pada Yang Sudi Klik.

19 comments:

zarena heeney said...

blh jd sifu nie

Eliss Mie said...

wah..bagus tips ni :)

azi said...

Akak harap semuanya dipermudahkan.

P/s Kiranya bayaran bulanan rumah pertama akan dibayar KWSP setiap bulan, cuma naniu Zura bayar bulanan rumah kedua ja..Betul?..

Zee Suhaini said...

bestnya..insy'allah lulus loan tu nanti..

shark said...

wow hebat u ollss rumah ke-2..
me x mampu..
satu je rumah ;p

Sura Mohd said...

akak doakan agar lulus loan rumah kedua ni...smoga dipermudahkan segala urusan..:)

SYANI said...

Semoga dipermudahkan ye.. Nanti kalau nak beli 2nd house boleh la refer kat awak ye..

lizz said...

waa tahniah zura...moga dimudahkan urusan beli umah tu yek...

Cik Gee said...

assalamualaikum nafira,

umur berapa yang sesuai nak beli rumah ni? tak semestinya dah kahwin baru boleh beli rumah kan?

dua soalan je.. hehe... salam kenal!

Nafira usof said...

Kak Azi..
Yang KWSP bayar bulanan rumah pertama tu dah betol dah.. tapi bukan setiap bulan.. cuma 7 bulan jer.. 7 bulan tuh adalah bergantung pada amount dlm akaun 2 KWSP zura+hubby. kalo banyak.. banyak bulan lah kwsp tolong bayar.. hehehe..


dan duit gaji kami yang kami bayar installment rumah setiap bulan tuh akan di kumpul2 dan kami guna untuk urusan jual beli rumah ke 2.. bukan utk bayar installment rumah ke 2.. sebab rumah ke 2 belom start bayar.. hehehehe.

Nafira usof said...

Cik Gee..

tiada had umur.. kalo ade cash bila2 jer boleh beli rumah.. tapi kalo kena wat loan dengan bank cam zura nih.. kena lah ade segala macam dokumen untuk submit ke bank.. kena ade slip gaji, penyata kwsp, surat pengesahan jawatan= maknanye wajib ade keje tetap ler.

bujang pon boleh beli rumah.. x de masalah..:)

Tihara said...

bestnya ada 2 rumah, syukur alhamdulillah :)

ct cheery said...

congret sis..murah rezki sis sekeluarga..hehe

LYAfrina said...

lya doakan moga smuanya bjln lncar.insyallah..kalo ada rezeki x kemana kan...

Aine Ainun said...

semoga semuanya berjala lancar...=)

Papa Mifz said...

Servis KWSP Shah Alam mmg terbaik ;-)

Myra Jay said...

Zura, myra memang nak tau tips atau cara untuk beli rumah 1st

2nd rumah nanti2 kot.. 1st pun tak terbeli..heheee :)
Klau rajin jawab thru email ye, tkut kat komen terlepas pandang

normj1001@hotmail.com

Kakzakie said...

Kakak dulu (eh.. abanglah) rumah pertama beli ada guna KWSP tapi utk rumah ke dua/tiga dan seterusnya kakak tak guna lagi..

Fifi Nadhrah said...

alhamdulillah.. ade rezeki beli rumah kedue..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...