Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, October 7, 2014

...Pengalaman Beraya Di Perantauan | Banyak Hikmahnya...

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua~ 
Salam hari Selasa.
Mulakan minggu ini dengan aura yang positif.. yeahhh!

Masih ade yang bercuti raya kah??
i sudah mula bekerja hari ini. hehehe.
Amacam raya korang?? sonok?? banyak makan daging??

Raya i, Alhamdulillah.. Raya diperantauan tahun nih. ini adalah pengalaman kali ke 2 beraya di perantauan. Alhamdulillah.. pengalaman dulu banyak mengajar i untuk membuat persediaan awal raya. so, raya kami tahun ini sedikit teratur dan seronok. hehehehe.

Malam Raya Kami..

i mula memasak juadah pagi raya.
Menu simple2 jer.. asal ade juadah di pagi raya. 
pertama kali dalam sejarah hidup i, Masak juadah raya.
sesi merebus ketupat segera. walaupon hanya rebus sahaja jer.. tapi memang amik masa yang agak lama kan! naik cuak jugak lah 'orangtakpernahmerebusketupat' nih bila ketupat x jadik2 ketupat.. asik2 nampak nasi jer kat dlm plastik tuh. kah kah kah kah.
Alhamdulillah.. berkat kesabaran menambah2 air dlm periuk.. berjaya jugak jadik ketupat! yahuuuuu!

Harus lah di bantu oleh Cinta tersayang.. kata suamiii yang soleh~
harus lah bantu isteri. ye dokkk??
sesi menggoreng kacang untuk masak kuah kacang.
Bini dia kopek bawangggg. hahahaha

sambil layan wasap~
pon bolehhhhhh.. asal x hangit sudah yer bang~
muahahaha.

hasil gorengan Cinta tersayang. 
tahniah abang.. hahahaha.

kacang selepas di blend.
oleh kerana i suka kacang yang kasar2.. jadiknye i blend sikit2 jer.
sudahnyeee.. ade kacang sebijik2 dlm kuah kacang i. hahahahahaahaha.
takpeee.. gigi adeee.. kunyah sajaaaaaa. ahaks.

Selingan.. Rambut raya delisha. kikikiki
Cinta lah tukang potong. kalo mamanye potong.. kalo x senget benget, x terpotong terus. sebab budak bertuah nih mana tau duk diam2. sama naik ngan kita yang tukang potong nih.


Pagi Raya yang Shahdu...

Vangga okeh!!!!
dah la menjadik.. sedap pulak tuh. kahkahkahkah.
*masakmenusimpleponkecoh!
Nasi himpit + Kuah Kacang Supersedap + Air teh o.
meletopssss!!!

Wajah2 kesayangan Hamba yang sama2 beraya diperantauan.

My Cinta..

My Anis.

My Delisha.

i?? x de.. belom mandi pon lagi masa nih. hahahahaha
siapkan anak2 dan suami dulu sebab Cinta nak gi solat raya.
lepas Cinta gi solat raya baru i mandi. hahahahaha.

sedap nihhhhh!
nanti nak masak lagi lahhh.
My Anis memang feberet dia nasi himpit.
yang penting kuah jangan pedas sangat jer.


XTVT 2 badik..
siannn.. x kemana pon raya pertama tuh.
cuma papa dorang bawak gi tengok sembelihan lembu jer kat padang. selebihnye lepak kat rumah. pagi2 raya kawan2 Cinta yang menyewa sebelah rumah datang makan skali.
petang baru adik ipar datang beraya kt rumah.
barulah kecoh sket suasana rumah. 

Juadah petang raya Kami..
Nasi Ayam Kasih Sayang.. Ahaks~
My Cinta yang request nak makan Nasi Ayam. Cinta ajak adik datang makan skali.. so, masak lebih untuk juadah tengah hari tuh.

Kalo ikutkan hati i neh, 
memang nak masak nasi minyak resipi turun temurun My Ma.
takpe lahhh... Isteri solehah cam i neh memang akan masak ikut selera suami tersayang. hahahahahaha. kata isteri solehah.. ye dokkk?
tapi berbaloi2 lah bila masak ape yang Cinta nak makan. sebab Cinta makan banyak kali.. dari tengah hari sampai ke malam. 
hahahahaha.

Ok.. itu jer lah cerita raya korban kami. 
mungkin ade satu lagi n3 pasal penyembelihan korban.
gambar2 semua duk ngan Cinta. lupa plak nak share kat tepon i.
next n3 i tempek gambar2 masa sembelih lembu jer.

Akhir cerita, i nak bagitau.. tahun nih x de rezeki makan daging korban. :(
Sekian...

P/s: Korang banyak ke dapat daging korban??

NotakasihSayang: Besar hikmahnye i beraya di perantauan tahun nih. Dari tak pernah masak juadah raya.. i paksa diri sendirik untuk cuba buat benda yang i sendiri x pernah buat. demi untuk meriahkan raya kami diperantauan nih. Alhamdulillah.. semua beraya dengan senang hati. Terima kasih pada famili adik ipar dan kawan Cinta yang datang beraya.


 Terima Kasih Pada Yang Sudi Klik.

15 comments:

Zee Suhaini said...

selamat hari raya zura..sama jer la kita..sendiri masak sendiri makan..nasib meriah jugak sebab ada famili yang tak balik dtg unah..kalo tak sunyi sepi..huhuu..

ohhh kuah kacang tak pernah lagi buat sendirik..

Sura Mohd said...

pengalaman berharga..:)
kaksura raya haji memang jarang balik..memang byk pengalaman raya haji kat sini..nasib ada suami yg membantu..suami akak pon byk tolong kat dapur..:)

Kakzakie said...

Langkah awal beraya di rumah sendiri Zura. Lama-lama akan biasa. Sekarang anak dara masih kecik. Tak lama lagi cintahati Zura tak payah ke dapur sebab masa tu dua anak dara lebih ligat dari Zura sendiri..

Kakak pun duduk rumah aje sebab keluarga yg dtg ke rumah kakak. Senang sikit.

umi alya said...

Kamipun beraya diperantauan juga, maklum le memasing yatim piatu gitu, xder apa nak dikejarkan.

Alhamdulillah ada rezeki kami walaupun berada diperantauan, boleh le bagi anak2 makan daging korban, stokpun ada.

Hari ini dapat lagi pemberian rakan sekerja.

norhidana miswan said...

akak pun raya di perantauan jugak, mcm sedap je kuah kacang ko tuh dik, kalu dekat akak dh ngecek semangkuk dua... akak tak reti bt kuah kacang gitu, puas lah mintak resepi kt mil tp tak di buat2 jgk hehehhe

siti alfakhishah aman said...

kite sambut raya ngan maka abah jek.. tapi di kampung.. hah cane tu??

em alise pon tahun ni pecah rekod masak juadah raya.. syok pulak tengok orang lain makan bertambah..

nmpak sedap la kak kuah kacang tu.. setakat ni kuah kacang mak jugak yg terbaik...

Mama Myja said...

rajin nyer masak. tiap kali raya mamamyja akan cabut pi rumah parents. hehehe

lieyalatif said...

nampaknye lebih kurang aje kisah raya kite zura...lieya pun tak balik sebab mertua kat sini ...ikut hati nak ajek langkau turn lari balik johor kahkahkah tapi kang jaid bini derhaka....so tak balik laa lieya...masak2 gak menu sempoi makan ramai2 kat umah abg ipar sebab mertua lieya kat sana....

lieya ni tak reti buat kuah kacang, merendang semua zura....tgk zura masak ni berkobar2 nak try balik...nanti laa tgu musim raya dah abis...musim rindu2 nak makan menu raya kang lieya try le buat balik heheheeheh...dulu penah buat tapi tak jadi tu yg mcm malas nak cube lagi...agaknye air tangan kot yg tak kaw heheehheh....

lieya pun tak rase daging korban zura...owhh sedihhh...takpe2 esok pi pasar kite beli daging 2 kilo ekekeekekeke....

Fifi Nadhrah said...

selamat hari raye kak zura.. macam sedap je kuah kacang tu..

adarnadzmie said...

salam kenal...;)

akak pun suka nasi impit ngan kuah kacang... tahun ni kakak sulong akak ada masak nasi impit ngan kuah kacang makan bersama lontong...

akak pun tak pandai nak mask kuah kacang...hahaaa

Zura Tahir said...

bila dah sendiri...segalanya jd pandai...

NzA said...

akak masak ketupat segera dlm periuk tekanan..kejap je masak zura....
Akak pn dah byk kali sambut raya haji diperantauan sbb cuti cuma sehari dua je...skrg dh terbiasa dah.

NzA said...

akak masak ketupat segera dlm periuk tekanan..kejap je masak zura....
Akak pn dah byk kali sambut raya haji diperantauan sbb cuti cuma sehari dua je...skrg dh terbiasa dah.

hainom OKje said...

Alolo siannya.....Raya anak beranak jer....Dah pandai sangatlah tu .....dah raya sangatlah tuuuu hihi.....masak kuah kacang ! Bagus Cinta awak yer zura rajin tolong bini .....Kalau ada rendang lagi best tu Zura.....

Ingat senang ke nak jumpa isteri mithali abad ini hihi.....
Untung awak Cik Napi tau!
okje langsung tak jumpa daging korban Raya ni....tk de rezeki!

eyeyou said...

licin cinta zura makan ya..sedap sgt tu...ke lapo sgt? hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...