Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, November 27, 2012

...FENOMENA Durian Crepe | Bersama Resepi...

Assalamualaikum & Salam sejahtera!

bertemu lagi kita hari ini.. okeh! ayat tak boleh blah!
weh!!! korang dah try ke Durian Crepe??
ai serba salah nak buat n3 neh bila baca luahan hati sahabat blogger di Peru, Marya..
tapi ade kawan2 yang mintak resepi Durian Crepe (DC) nih..
so, kita kongsi lah kali nih.. ai janji ai tak kan kongsi Gambar Durian Musang King yang super sedap tuh! janji!

sebelom tuh.. ai nak bercerita sikit.. asal usul kenapa ai nekad nak buat sendirik DC nih..
kisah nye bermula apabila ai teringin tahap mengidam nak makan DC nih.. kalah orang peknen okeh! pastu ai pon surf lah tenet.. mana ade orang jual on9 area Shah Alam. skali jumpe 1 FB, terus sms untuk booking~ janji amik DC tuh kat 1 tempat kat SA..

bila tiba waktu nak gi amik, ai SMS cakap on the way, kakak tuh reply, dia kat nilai ade hal emergency. pastu dia kata dia akan hantar DC ai tuh kat rumah kol 9 malam.. dh SMS alamat bagai.. ai pon tunggu lah dengan penuh harapan.. TAPI!!! sampai ke pagi x de berita!! langsung tak inform ape2.. kalo tak boleh hantar, inform lah kan~ tak de lah ai menunggu cam orang x betol! geram!! terus nekad nak sendirik banyak-banyak..
okeh, sekian luahan perasaan.

Okeh~ ini resepi Durian Crepe yang ai buat..
senang jer sebenarnye.. bahan2 pon simple2 jer..

Bahan-bahan untuk kulit DC..

250gm tepung gandum.
400ml Santan kelapa.
100ml air.
1/2 sudu kecil garam
1 sudu esen vanila.
1 sudu pewarna kuning(ikut suka nak buat kaler ape)
3 bijik telur.

untuk inti DC..
isi durian yang di lenyek..
dan.
Whipping cream (boleh jugak kalo x mo letak). cream nih kena pukul sampai kental yer kawan2.. sampai jadik ruper cam cream lah.. muahaha

Cara-cara nak buat..

masukkan semua bahan2 untuk Kulit DC ke dalam bekas.. pastu guna lah mixer untuk sebatikan adunan.. kalo punye tangan yang kuat.. boleh pakai tangan ajer.. pukul sampai sebati..

pastu.. tapis adunan tadi.. ini nak bagi kulit DC tuh cantik.. x berketul2..

pastu dah boleh goreng untuk jadikkan kulit DC.. pakai Pan yang tak melekat.. pastu sapu sikit planta kat pan supaya adunan tadi tak melekat..
letak adunan dalam pan.. pastu goyang2 kan pan supaya adunan tapi jadik bulat dan menipis..
kena berusaha buat kulit DC tuh senipis boleh k~ kalo sekali x jadik.. jangan putus asa.. hati kena kental masa nak buat kulit DC nih.. hahahaha.. kalo kulit DC tebal.. masa nak bungkus nanti.. kulit DC akan pecah..

haaa.. lagi 1.. jangan balikkan kulit DC tu.. kalo dah masak boleh terus angkat jer.. sebab nanti kita nak pakai belah atas yang cantek tuh tau..

abaikan kulit yang x tahu bentuk ape tuh.. janji korang leh bungkung inti dia nanti.. hahahaha.. nampak tak kulit DC tuh nipis jer.. terer tak ai?? muahaha*pang sekali~
biarkan kulit DC sejuk dulu sebelom mula operasi membungkus.

kalo boleh jangan lapis2kan kulit DC tuh.. takut melekat plak sesama mereka..
bila dah sejuk.. maka bersedia untuk membungkus/melipat..

cara-cara melipat DC..
1. pastikan belah x cantik kat atas yer kawan2.. letak isi durian + whipping cream..ai letak isi durian jer tuh~

2. lipat bahagian atas n bawah dulu..lipat cantek2 k~

3. pastu lipat plak belah kiri n kanan..

4. angkat DC baik2 n letak atas pinggan or dulang..

bahagian yang di lipat..letak lah belah bawah.. baru tak terbukak.. hehehe
cantek dah ai buat?? terliur dak?? muahahahha.. 
dah! nanti orang jauh terliur plak..muehehe

Durian Crepe yang tersedap di alam semesta!! syok sendirik lah Kau!!
tapi betol wohh!! sedap~ x caya tanya my anis.. dia paling hantu DC..
sambil makan.. mulut dia cakap.. sedapnye mamaaa..ngap!
sedapnye mamaaa..ngap! 
sampai lah abes seketul DC tuh.. see! sedap woh!!!
sudahnye..semalam dia demam.. rasanye banyak makan durian kot.. hahahaha..
kesian anak mama..

okeh.. itu jer lah nak kongsi.. Resepi Durian Crepe versi Nafira..muahaha

sekian.. kongsi resepi!

p/s: kalo korang tak paham.. tanya k~ hahahahaha

Terima Kasih Pada Yang Sudi Klik.

27 comments:

mamyharraz said...

apakata hantar sikit kt kelanajaya nih sikit hehe dah terliur nak makan.

Farah said...

hahahaha anis mmg pandaipuji mama die..rajin u buat..ai pandai beli je

Dhiaqiud said...

nampak cam sedap jer...x penah mkn pun....nsb baik x ngidam..hehehe..

Norzie hany said...

Sedapnya,akak belum pernah makan lg....terliur pulak tgk DC Zura ni.

TeacherAzimah said...

Kita dah pnh cuba durian crepe ni. Blhlar..xdelar tahap mengidam lg dan lg dan lg...

Eliss Mie said...

macam kuih ketayap jer kulit dia. hahaha :p

tringat kuih makan kat MV, nipis gila kulit dia..

Eliss Mie said...

ada yg kata kena guna 5 jenis tepung utk nipis tu, wllahualam. ai order jer la :p

maszmadi said...

kak ra nak tanya.....

erm, boleh x kalu nak kak ra buatkan DC ni utk masz, pehtu pos la untuk masz rasa..? haha *pang sipi jerk

Raihana Rr said...

sedapnya....

Sidratul Muntaha said...

so far resepi yg disahkan sedap dan mudah..
resepi ko ni la
aku refer blog kak azlita aziz masam manis punyalah..
yg lain2?!
smpai 7 jnis tepung biras aku dh buat
tu yg tersedap la..
Hongkong,superfine,ubi,kentang,kastard,jagung,Tpg naik sendiri.
mmg aku tgk pun..lebih terliur dari org yg jual.
ahahaha...
seriusly..
tingin nak amik order..
tpi...
ahahah..
aku tkut aku tak thn bau durian je
aku bkn antu durian je.

Myra Jay said...

Myra tingin nak buat sendiri, at last tak terbuat, order jela..

Next week baru dapat ;D

Salmiza said...

mmg sng nk buat...:-) cantik tak cantik jela...

Atia Adina said...

amboi....leh order ar kalo cam ni...nampak menyelerakan

SYANI said...

Fuyo.. dah terer buat DC.. pasni boleh bukak order la..

LiYa HaNiF :: said...

nak gak.. nak buat malas.. akk buatkan tuk liya boleh hihi

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

kalo lapo,
cantik tak cantik tolak tepi.. yg penting..
sedap.. hahahhaha

oya said...

lazat la plak tgk durian crepe nih...

Fieza79 said...

hahaa..baru semalam google resepi..nk try bt jgk lah...mmg terbaik kan kalo sndiri yg buat..adoi durian crepe!

Daddy Ziyyad said...

Yeayyyy!!

Lepas ni buat sendiri aja..takyah order..

Mmg tak bertanggungjawab punya seller la kalau tak tahu nak inform..

::NureeN:: said...

perghhh....
ramai kata sedap tp x rasa nk try wat lagi.. hehhe

Papa Mifz said...

wah buat sendiri eh...PM tak pernah try lagi...huhu rasa mcm nak suh wife cuba buat la...:)

inazamri said...

akak baru makan smlm member bg.MMg sedap.Nak buat sendiri mmg malas la akak ni.

mamalieyna said...

Belum merasalg setakada hari ni..ketinggalan ketapi betul...ada resepi bleh try..yeeeaa..tq!

Izan Ishak said...

wahhh... ini sudah hebat! zura dah terer nmpknya buat DC tu ye. izan pun sampai skrg ni blm sampai seru lagi nak beli DC apatah lagi nak buat sendiri... huhu...

Zura Zue said...

cm tue buatnye..

Mummy Chubby said...

hai mama anis....resepi mummy lak, letak tepung ubi skit & masukkan mentega yg dicairkan.crepe nipis skit & lagi cntk.sekian....heheheee....tap plg tersedap kalo mkn durian kan kan kan...

LYAfrina said...

lya haritu nk rasa sgt.. fain beli dgn ofismate dia.. rsa mmg sedap.. tp leh telan sebiji je..sbb muak..

xdelah ssh nk buat ni..sng je rupanya.. tp kemalasan tu la...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...