Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Monday, July 29, 2013

...Projek Hujung Minggu KAMI...

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua~ 
Salam Hari Isnin.

mood raya makin terasa dah nih.. dalam masa yang sama mood keje makin menurun.
muehehehehe.

Hujung minggu haitu kami ade wat projek besar. Pertama kali nekad nak wat projek ini.. projek ape??

Projek kuih raya.. hahahaha
pertama kali dalam hidup wat kuih raya sendirik.
dari zaman bujang lagi My Ma memang beli jer kuih raya. selalunye bukan kuih raya pon beli.. beli kepek n kacang2.. kat rumah kali susah sket nak jumpa biskut2 raya nih.

tapi tahun nih nekad nak belajar wat biskut raya sendiri. belajar kat tenet jer pon. macam2 dugaan gak lah nak siapkan biskut raya nih. dengan adunan lembek nye.. nasib ade kakak ipar yang pakar buat biskut raya.. terpaksa lah My hubby tepon kakak dia tanya cam ner nak settlekan adunan yang lembek itu.. hahahahaha.

dah abes 1 adunan.. ai wat lagi 1 adunan tapi ai adjuz sket lah.. sebab adunan pertama agak rapuh biskutnye. adunan ke 2 pon rapuh jugak.. tapi lebih baik dari biskut adunan pertama.. hahahaha.. walauapa pon! ai bangga dengan diri sendirik! hahahahaha.
Kuih Semperit jer pon~
org lain dh berzaman dh buat kuih raya sendirik..hahaha

ini kuih raya ke 2. popian nestum.. pon amik resipi kat tenet gak.
kuih nih mmg senang.. cubaan pertama pon dh berjaya!
bangga~ hahahaha

round pertama My Anis tolong gulung sama... agak2 5 keping dia siap gulung.. dia cakap.. Kakak sakit kepala lah mama.. hahaha.. ingatkan pening sebab gulung kulit popia.. rupernye dia demam.. kesian.. bagi dia makan ubat terus suh dia rehat.

malam tadi round ke 2.. memula ai gulung sensorang jer.. lepas delisha tido, My hubby datang tolong gulung.. mekasih abang~ cepat jer siap! sambil bersembang+tengok tv sambil menggulung.. tau2 abes.. ade lagi 1 peket kulit popia. ingat nak habeskan gak kulit popia tuh.. dapat kirim untuk mak mertua + rumah Ma sendirik barang sebekas pon ok dah. hehehe.

yang dalam bekas kecik tuh ai tak salut nestum sebab anakda Delisha x minat sgt yang ade nestum tuh.. dia lagi suka yg kosong tuh. so, mama dia asingkan sket utk dia.. nama pon buat biskut untuk anak2. 

2 jenis jer lah kuih raya yang ai buat.. dan memang plan nak wat 2 jens nih jer.. hahaahahaha.. sebab ai buat kuih yang ai makan jer.. hahahaha. tapi tetiba teringin nak wat popia kecik. tak tau lah ade masa nk menggulung ke tidak nih.. hehehe

okeh.. itu jer nak membebel.. nak rayaa.. nak rayaaa.. nak rayaaaaaa.
tak sabarnyeeee..

sekian.. kesah kuih raya.


 Terima Kasih Pada Yang Sudi Klik.

19 comments:

Aine Ainun said...

wah...tu dia...=)

best kan, kalo dah belajar vbuat sekali, mesti pasni gigih nak buat biskut sendiri lagi tau...=)

Zee Suhaini said...

hahhh dah dapat resepi yer..cantik jer namapak, mesti sodap ni..

zee pon sahur tadi dok gulung popia..siap goreng dah..balik nanti salut jer keje..

SYANI said...

Rajinnya buat kuih raya...

Sidratul Muntaha said...

popia nestum
tgh hot jugak kot?
huuh..
thun ni aku pecah rekod 1st time buat kuih.1st time jual kuih
huhuuh

Sura Mohd said...

zura!sama ngan akak..projek pertama kuih semperit..tp yg kedua akak wat suji kristal..:)

izan mama mia said...

wah menjadi juga tuu walau pertama kali,, tahniah

lieyalatif said...

seronoknye buat kuih raye sendiri...baru terase bahang2 beraye tu kan zura...lieya plak mule puase mule laa berazam nak buat kuih raye, masuk bulan puase terus tekubur sbb mls wakakakaak

mesti wangi bau satu umah kan zura...

risau ni agak2 raye nanti leh tahan iman tak DA kite ni ekekekeekek

umi alya said...

hahhh.... itu ia, dari tak pernah wat kuih raya, sekali wat terus 2 jenis.. akak gak 'mood' blum MARI, sabor jerlah..

Kakzakie said...

Waahhh... misi terlaksana ye Zura. Target nak buat 2 jenis dah tercapai.

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

chaiyokkkkk
selamat membaking
kite men tunjuk2 je..
hahahha.. dasar M kan..
hahah

Papa Mifz said...

buat sendiri terasa lebih puas hati kan...:)

Aishah Jahirah said...

jujur...saya fail bab2 buat kuih raya ni...hahaa

::NureeN:: said...

wahhh best2...
nk try gak la popiah nestum tue.. ramai ckp sedap

azi said...

Rajinnya Zura buat kuih...biskut samperit tu nampak sedappp...

akak tak buat kuih zura, beli sejenis dua aja..nanti kalau tetamu datang, akak jamu kerepek ajelah..he..he..

ainnoraini said...

kakain tak buih kuih raya pun...kalau zura dtg mkn kerepek jer yee...

sama pulak mcm azi tu pulak yee..hidang kerepek jer..

ct rahani said...

wah rajin zura.. daku tahun lepas ader jugak wat cornflakes chocolate.. siap jual lg ngan budak2 ofis.. tahun nih kemalasan melanda + x cukup masa nak mengadap.. ekekeke.. mmg kuih tunjuk jelah nih.. :)

Fifi Nadhrah said...

tu dia.. rajin betul.. fifi dari dulu teringin nak buat kuih suji.. tapi ntah bile la nak jadi..

lizz said...

kuih semprit....sedapnyer...jealous la nengok dier rajin wat kuih....saya ni takberkesempatan lagik...huhu

Myra Jay said...

Myra plak thn ni cipta rekod tak buat/order biskut raya..
semua jenis kekacang macam popia nestum/milo, mini popia, simpulan kasih ngn cheesetart :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...