Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Friday, July 26, 2013

...Bacaan Terkini Tekanan Darah (BP) Saya...

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua~ 
Salam hari Jumaat.

hari ini nak share pasal kesihatan.. hehehe.. bukan ilmu kesihatan.. tapi pasal kesihatan ai. kalo korang ade baca kenapa ai nekad untuk diet. ai ade citer sebab Tekanan Darah (BP) saya tinggi kan~ lepas tuh doc nasihatkan supaya saya cuba turunkan berat badan supaya saya dapat kawal BP saya..

selepas 4 bulan berDA, ai tak pernah pergi cek tekanan darah ai.Tapi ai boleh rasa perbezaan pada tahap kesihatan ai. sakit kepala yang ala2 nak terbalik n sakit leher dah jarang kena.

Tengah hari semalam, ai teringat yang big boss ai ade mesin untuk cek tekanan darah tuh. Ting! Ting! terus masuk bilik dia (dia Out Station) yes! ade.. pinjam skali boss! dia memang selalu suh ai cek BP guna mesin dia tuh.. cuma ai jer malas nak cek sbb tau mesti BP tak cantek. tapi semalam rasa nak sangat cek.

 Pinjam jap Boss~ dah balik Outstation nanti ai bagitau~
ahaks.

Result yang keluar untuk kali ke 3 cek..
macam tak caya!! tak tinggi lagi BP ai.. cuma risau BP rendah pulak.. hahaahha
harap2 DZ baca lah n3 ai nih.. nak mintak dia komen sket.
rendah sangat ke nih?? atau ok jer??
ai cek 3 kali.. pertama: 118/65 kedua : 109/63 ketiga cam dlm pic atas tuh.

kalo sebelom DA haitu.. bila cek kat docter BP ai 130/90.. huhuhu.. docter kata memang nampak atas border.. tapi x bagus untuk orang yang umurnye masih muda.. lepas nih akan terus naik dan naik kalo x jaga..huhuhu.

kalo bacaan cam nih dah cantek.. memang berkesan betol lah idea turunkan berat badan untuk kurangkan BP. memang menjadik lah~ makin semangat nak turunkan berat badan. InsyaAllah~ akan teruskan hingga dapat berat badan ideal.. baru nak tukar plan diet.

okehh.. itu jer nak citer.. sekian.

P/s: tunggu komen dari DaddyZZZ. Tengok DZ komen ape ngan bacaan BP ai.


 Terima Kasih Pada Yang Sudi Klik.

15 comments:

Kakzakie said...

Kagum betul kakak dengan Zura tau. Gigih dan cekal memang dapat hasilnya. Kalau kakak tak boleh tinggal nasi/roti/mee semua tu yg susah Zura...

umi alya said...

ketiga2 bacaan tekanan darah itu normal, tahniah Zura..

"Bacaan Normal atas (systolic) 100-120mmHg, bawah (diastolic) 60-80mmHg", jangan risau, tak hipo punya..

Nafira usof said...

umi alya..
betol ke nih kak??
Syukur Alhamdulillah~
syukur ya Allah~

lega zura baca komen akak~
mekasih atas info ini.. :)

lieyalatif said...

bile buat atkins ni mmg mcm2 kite risaukan zura...tapi bile tgk otai2 dlm fb kda semua okey jek tu yg bersemangat....lieya ni pun dah polo 2 bulan rase seronok...ringan jek badan...mkan pun ingat2 n berpada2...takde la mcm dulu main cekik jek kan heheheeh

tahniah zura, nampaknye brhasil ni...lieya tak sabar raye ni nak melaram dgn kurun moden...dulu segan nak pakai heheheehh

ct rahani said...

tahniah zura.. kalau kena cara diet memang berkesan.. kagum okeh dgn kegigihan zura.. teruskan usaha utk dpt berat badan idaman.. :)

Zee Suhaini said...

kuat betol semangat berdiet..kalo zee tak tahu la boleh tahan ke tidok..

pssttt yang biskut tu zee tak paham la..ada gambaran lain tak??zee pon bukan teror sangat..kalau yang acuan pelbagai tu tahu tapi byk jenis biskut yang boleh buat..

lizz said...

memang kagum betul ngan zura nih...caiyok2..

Aishah Jahirah said...

tahniah..diet utk cantik n tok kesihatan.2 in 1 dah tu...untung...:)

Tihara said...

bloger inspirasi akak zura ni...
keep it up :)

Aine Ainun said...

Saya bangga dengan kamu♥♥♥
YANG penting takmo makan ubat2 tau...
Pasni mst ramai amik smangat kamu ni..kurus untuk sihat..bukan utk cantik smata2...

zarena heeney said...

wah mmg gigih zura turunkan berat badan...
Tahniah

Nurul Nadiah+Khairil Syazwan said...

Ganbatte kak zura!

Nadiah pong dulu ada pengalaman juga nak diet bebetul :)

Papa Mifz said...

DaddyZZZ tengah sibuk dengan baby baru tuh...hehe

Fifi Nadhrah said...

kak zura.. tahniah.. moge terus cekal.. bile la turn saye kan..

wahida said...

terkagum2 aku nok tgk ko diet ni...jeles tgk badan ko sekarang ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...