Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Monday, July 8, 2013

...Selesai Lagi Satu Step | Sign Sale & Purchase Agreement & Kongsi Tips...

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua~ 
Salam Hari Isnin.

Hari ini Halfday.. kol 12 lebih baru sampai opis.. sebenarnye ai x apply half day pon. juz inform big boss yang ai masuk lambat jer.

Hari ini ade janji ngan Lawyer untuk sign S&P untuk rumah ke 2 KAMI.
Alhamdulillah.. semua dah settle.

S&P rumah ke 2 KAMI.
Alhamdulillah~ sangat2 dipermudahkan oleh NYA.

Masih menggunakan Khidmat Lawyer yang sama.
petang ini ade janji dengan staff CIMB yang handle ai punye Loan untuk sign Letter Offer.
Harap2 lepas nih semuanye berjalan Lancar. Amin.

Okeh kat sini ai ringkaskan sedikit cara2 nak beli rumah.. sebenarnye ai tak tau nak jawab camner bila orang tanya ape tips nak beli rumah? itu general sgt soklan nye.. kalo nak jawab mau berjela2 panjang n3nye.. so, kat sini ai ringkaskan k.. cuma kalo x paham baru tanya soklan yg detail sket. jgn general sgt.. fenen nak jawab..muehehehe..

1. Carik rumah idaman anda - ikut harga yang anda mampu.. kalo ikut pengalaman ai, 2 2 rumah beli yang 2nd atas tangan orang. bukan beli rumah baru bina. so, tips ai hari ini untuk beli rumah 2nd yer kawan.

2. Kalo boleh beli dari owner rumah - 2 2 rumah ai beli dengan owner sendirik. bukan beli melalui ajen. sebabnye ai tak mampu nak bayar 10% Deposit. Makanye ai bincang dengan owner yang ai akan bayar booking sahaja dan balance harga rumah akan di bayar oleh bank (loan). kalo owner setuju, makanye cerahlah harapan anda untuk memiliki rumah itu. InsyaAllah.. jangan malu2 nak bawa berbincang dengan owner yer.. owner pon manusia macam kita jugak.. boleh bertolak ansur.
Rumah pertama kami bayar booking RM 2000.00
Rumah Ke 2 bayar booking RM 1000.00
:)

3. Carik Lawyer & Sign S&P - Dah siap deal ngan owner, boleh lah carik lawyer jual beli hartanah.. mintak dorang prepared dokumen jual beli.. pastu tanyalah bape bayaran yang pihak kita(pembeli) kena sediakan.. kalo lawyer ai, dia mintak rm500 sahaja untuk permulaan. lepas tu boleh bayar sikit2 sampai lah nak ke proses tukar nama kat geran(proses terakhir). masa tuh kita kena settlekan semua bayaran baru lawyer akan proceed ke proses tukar nama.

4. Apply loan (pinjaman perumahan) - okeh proses ini ade 2 situasi. untuk situasi rumah pertama, ai sign S&P dulu baru apply Loan. TAPI, untuk rumah ke 2, ai apply loan dulu. dah konfem dapat loan baru mintak lawyer siapkan dokumen S&P. sebabnye, ai takut ade masalah untuk apply loan, maklumlah loan ke 2 kan~ amik langkah berjaga2.

bila loan dah lulus, semua pass bagi lawyer buat.. kita jadik tukang update saja.. tiap2 minggu call tanya jalan ke tidak proses jual beli tuh.. mungkin ai salah sorang pembeli yang paling 'rajin' menelefon lawyer kot.. hahaahha.. kalo kita x telefon tanya kabar, lambat sket jalannye.. so, rajin2 kan diri telefon lawyer ofis k~ dorang di bayar untuk buat keje.. so, jangan segan2 nak tanya kabar.. keh keh keh.

okeh.. itu general step yang ai boleh kongsikan dengan semua.. kalo ade pape nak tanya lebih detail boleh tulis kat komen k~ harap2 dapat membantu kawan2 yang nak beli rumah.
jangan putus asa k~

Sekian.. perkongsian ilmu.




 Terima Kasih Pada Yang Sudi Klik.

15 comments:

lizz said...

waa gitu ek saya dulu semua hubby yang uruskan...
tq share info ni...

Norlizayati Othman said...

Tahniah2 dh beli rumah ke2. Tak rugi beki rumah ni. Harga rumah sentiasa naik.

Zee Suhaini said...

tengs zura..terjawab gak sikit persoalan..zee dok tunggu yang no.2 tu,sebab kalo nak bayar gedebuk 10% deposit cam tak mampu je rasa..

azi said...

Zura..
Tahniah!!, akak tumpang bangga dan gembira...impian untuk memiliki rumah kedua dah tercapai...beli rumah penting dari beli kereta baru tau...sebab rumah adalah aset untuk anak-anak kita dimasa depan...rumah makin hari makin mahal...Alhamdulillah, akak pun dah siapkan anak-anak akak rumah biarpun murah...:)

Papa Mifz said...

pelaburan yang berbaloi,tahniah yer...;)

Sura Mohd said...

perkongsian yg bagus...In Shaa Allah ada rezki akak nak beli rumah kat sini pulak..:)

maszmadi said...

alhamdulillah...

umi alya said...

akak beli rumah dulu menggunakan pinjaman kerajaan, semua disediakan oleh pemaju, kita cuma sign jer, depositpn tak perlu bayar

Dhiaqiud said...

Alhamdulillah...suke3..semoga cepat2 setel..

mama lieyna said...

Perkongsian yg bagus,boleh jadikan panduan semua org yg berhajat yg sama..

Beli rumah 2nd lgi senang hati dr rumah baru bina, ni k.eina ni,umah tk siap2 lgi..huu..

ct cheery said...

wah..tips yg bermakna sis..thanks..semangat nk beli rumah gak ni..hehehe

Aine Ainun said...

besntya...

x sabar nak dok umh sendiri, sekarang ni myewa je sebab umah sendiri kat seremban...

kalo umh sendiri mcm2 boleh buatkan..=)

ct rahani said...

tips yg berguna.. mana tau ader rezeki nk jugak beli rumah ke2 sbg aset.. x rugi beli rumahkan.. hehe.. rumah pertama pun smpai skrg daku lum duduk lg dh berangan nak beli rumah kedua.. huhu..

Fifi Nadhrah said...

bagus.. bergune sangat.. fifi baru step s&p.. tu pon tak sign lagi.. tetambah rumah beli dari ayah.. nakkene surats etuju serah arwah mama fifi la.. banyak step..

soklan.. sape yang value harge rumah kak zura? pihak bank ke ade pihak lain yang vaklue dan bayarannye berape?

wahida said...

bagus info ni nok...

Alhamdulillah, rumah kedua ko ni berjalan lancar nampaknya...


i'm hepi 4 u...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...