Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Thursday, July 18, 2013

...Susulan Dari Keputusan Ujian Darah | Tips Pemakanan Dari Dokter...

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua~ 
Salam Hari Khamis.

hari ini masih nak citer pasal keputusan ujian darah semalam..tapi dari sisi Nasihat pemakanan dari dokter.
sebenarnye kan.. pagi nih ai gi lagi sekali ke klinik.. hehehe.. sebabnye ai x puas ati dengan penerangan dari dokter yang pertama.. dokter pertama yang terangkan result darah ai tuh dokter ganti..sebab ai gi amik result darah ai tu malam. oleh kerana x biasa ngan dokter tuh..makanye ai jadik blur.. x tau ape tujuan ai buat ujian darah tuh.. hahaha

so, pagi nih ai sanggup masuk opis lambat sket.. ajak My hubby gi jumpe ngan dokter kesayangan ai.. hahahaha.. setengah jam sebelom klinik bukak kami dah tercongok kat depan klinik.. hahaha.. pesakit pertama ai hari nih.

masih berkisar pada result ujian semalam.. cuma ade tambahan contengan dari dokter.. yang bergaris 2 tuh.. untuk tau buah pinggang kita OK atau tak.. dokter kata buah pinggang memang x de masalah.

Hasil bersembang dengan dokter kesayangan ai pagi nih.. 
memang terang lagi jelas lah ape result yang ade kat kertas tu. 

untuk pengetahuan korang.. ai memang buat diet Atkin.. maybe ramai yang dah tau.. kalo tak tau jugak boleh google yer.. hehehe.. pasal ai diet nih pon ai dh bercerita kat dokter tadi.. kasi dia jelas jugak kenapa ai nak tau sgt ape yang dlm result darah ai tuh.

sepanjang 4 bulan amalkan diet nih.. ai sudah hilang 18.5kg.. last timbang 1 ramadhan haitu.. memang kerja keras untuk turunkan berat..hehehe.. pasal ape yang nak turunkan berat tuh x yah lah citer.. esok pon x habes.. tapi yang pasti atas sebab kesihatan..:P

so, haini ai nak kongsikan ape tips yang dokter kesayangan ai tuh bagi..
untuk kolestrol.. dokter kata kurangkan daging merah (lembu, kambing, kerbau dll), kurangkan makanan bergoreng dan makanan bersantan. boleh nak amik.. tapi dlm kuantiti yang kecil dan jangan kerap.. telur pon kena cuba kawal..jgn amil berlebihan.

untuk Uric acid.. dokter kata bacaan nye sgt tinggi dan sangat Abnormal bagi orang perempuan dan umur 30 tahun.. huhuhuhu.. sebab uric acid nih jugak lah ai tekad nak jumpe ngan dokter ai nih.. banyak bende yang ai kena tanya.. 

oleh kerana ai amalkan diet protien(byk makan protien) makanye ai kena mintak nasihat dokter pasal pemakanan. doc kata ai kena cuba elakkan/kurangkan makan 3 bende.
1. segala jenis kekacang
2. Makanan laut yang berkelongsong/cengkerang lah kan.. mcm kerang, ketam udang, lala dll.
3. Organ dalaman.. hati, pedal, jantung.

pada yang tak tahu.. lebihan Uric acid nih boleh menyebabkan gout (bengkak2 sendi tu) dan batu karang dalam buah pinggang. so, dokter kata ai memang kena makan ubat untuk kawan uric acid tuh. lepas habes ubat.. doc suh ai teruskan diet selama sebulan tanpa makan ubat sambil kawal pemakanan. lepas tu repeat Blood test. OK.

haini sudah terang lagi jelas pasal result blood test tuh.. puas ati bayar sekali lagi untuk dapat penjelasan dr dokter kesayangan ai tu. 
ok.. itu jer nak kongsi ilmu haini.. moga bermanfaat buat semua.. akhir kata.. Jagalah Kesihatan Anda.. hahahahaha

sekian.. Kongsi tips kesihatan.

p/s: sesiapa yang ade hajat nak wat blood test tuh buat lah.. tak rugi buat blood test nih.. sekurang2nye kalo ade masalah, kita boleh kesan awal. :)





 Terima Kasih Pada Yang Sudi Klik.

13 comments:

Daddy Ziyyad said...

Mmg tinggi level uric acid tu...
Mmg kena makan allopurinol tu..:)

High protein diet tu kena faham jugak...sebab ikan2...ayam...tetap ada uric acid, walaupun low content as to compare to daging merah...

Daddy Ziyyad said...

Lupa nak tulis tadi...:)

uric acid tu kalau tinggi, selain gout, mmg boleh high risk kena other crystalline diseases, ie batu pundi hempedu & batu karang...

SYANI said...

Banyaknya turun kg... Aku sebulan nak buat Atkins pun dah tak larat..hehee

ainnoraini said...

tu doc DZ dah bagi komen...kakain pun tumpang baca...

ct rahani said...

tq for the info zura.. tgh berkira2 jugak nk buat blood test nih sebab last week baru babysitter anak2 bercerita ttg dia wat blood test nih..

Izan Ishak said...

terima kasih sbb berkongsi info yg bagus ni ditambah pula dgn komen dari daddyzz.

izan ni dari sehari ke sehari nak buat blood test tak terbuat2 lagi...

umi alya said...

tanya, jangan tak tanya, biar hati betul2 puas

Fifi Nadhrah said...

waaa.. banyaknye turun.. saye pernah try atkins.. mase bujang dulu.. tapi tak tahan la kak.. hihi..

wahida said...

perghhhhh...18.5 kg turun tu...hebat lah!! cayalah!! sila upload gambar terbaru anda...tak sabar nak tgk...

Norlizayati Othman said...

Wah. Camna diet atkin tu. Liza naik 3 kg ni zura. Berguna tul info blood test ni. Ingat nk buat kat azfat. Nak tgk makanan apa yg dia allwrgik. Boleh kan

~aYu~ said...

bagusnya gi wat ujian kesihatan ni... leh tau apa yg tak kena dan dapatla bendung awal.

mama lieyna said...

Teringin jugak nak buat lg, last buat sblm kawen kot... skali test habs +-rm200.. zura buat kena byr berapa?

miazara ina said...

mujuq mia jarang amik mknn laut.kacang pn mia x berapa suka..tp sekali sekala mkn like hati xpe..jgn selalu kan??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...