Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, July 23, 2013

...Lawyer Untuk Pinjaman Perumahan | Tips Beli Rumah...

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua~ 
Salam Hari Selasa..

Hari ini letih sangat2.. selalunye lepas sahur trus bersiap2 nak gi keje.. tapi haini badan letih sgt2.. terus terlelap sampai kol 6.30am.. apa lagi.. kelam kelibut lah bersiap.. hehe

Semalam bz, tak sempat nak up n3.. rasanye sejak 2 menjak ni selalu x cukup masa. sekejap jer dah nak balik.. keje banyak lagi belom settle.

okehlah.. malas nak bebel panjang2 pasal kerja. nanti mood kelaut dalam lagi.
haini ai nak bagi tips pasal beli rumah lagi.. bukan ape.. ai up n3 nih untuk rujukan ai jugak nanti.. so, setiap kali ai dah settle satu2 step ai akan tempek kat sini.. cerita berdasarkan pengalaman ai ler ek.. 


Tips hari ini pasal lawyer.. bukan lawyer jual beli jer.. lawyer Pinjaman (loan) anda.. untuk pengetahuan kawan2 yang belom tahu.. proses jual beli rumah guna pinjaman bank nih kita akan 2 lawyer.. 1 lawyer yang akan uruskan segala dokumen jual beli rumah antara anda dengan penjual.. 2 lawyer loan.. yang akan menguruskan hal pinjaman anda dengan bank.

masa beli rumah pertama, boss kecik ai bagi tips.. kalo boleh, lawyer untuk loan guna lawyer yang sama dengan lawyer jual beli. tapi x semudah yang di sangka.. 

pertama.. korang kena pastikan lawyer yang korang nak untuk jadik lawyer loan korang tuh MESTI lawyer panel dengan bank yang anda apply loan tuh.. kalo panel, cakap dengan person incharge loan anda pasal anda nak guna lawyer anda untuk loan.

kat sini anda kena berkeras sket.. macam ai yang sedia ade bekeng/tegas nih x susah sgt.. kalo ai cakap nak lawyer A.. ai akan pastikan dia terima lawyer A. kalo ikut citer lawyer loan rumah ke 2 ai nih.. ai nak guna lawyer jual beli ai.. Khairil &co. tapi person incharge loan kata boss dia x kasi.. ai cakap kenapa x boleh sedangkan My lawyer adalah panel CIMB? boleh bagi no HP ur boss tak? ai discuss sendirik dengan ur boss? lepas tuh dia kata nanti dia bincang balik dengan dia punye boss.. x sampai 5 minit dia call balik cakap boleh guna ai punye lawyer. OK settle.. hehehehe

sebab kenapa nak guna lawyer yang sama??
1. proses lebih cepat!
2. kalo proses lambat.. senang anda nak bising2.. bukan lawyer lain yang bersalah pon.. 2 2 lawyer yang sama.. senang kan~ muehehe.
3. Anda boleh mintak diskaun untuk bayaran loan.. hahahahaha.. ini anda kena bermuka tebal macam ai.. hahaha.. korang dah di kira bagi job kat lawyer tau.. so, jangan malu2 nak mintak diskaun.. muahahahaha.

okeh.. itu jer nak bagi tips pasal lawyer loan.
kalo ade pape nak tanyer, boleh tinggalkan soklan anda kat komen k~

sekian.. tips pasal lawyer loan.



 Terima Kasih Pada Yang Sudi Klik.

11 comments:

Norlizayati Othman said...

Wah. Bagusnya zura. Liza soal beli rumah dua2 serah bulat2 kt husband. Even 2nd home tu atas nama I. I rela kuaqkan duit ja berapa? Diskaun or whateva my husband uruskan. Hahaha.

GREENJADE said...

hehe bagus u..bagus tips ni n ramai new buyer x tau hal ni..mcm sama jek bekeng kite ni..hihihi

ct rahani said...

gud tips untuk yg nk beli rumah.. daku pun dh terlupa jugak step2 nk beli rumah.. rugi pulak dulu2 x citer secara detail.. klu x leh wat rujukan..

ainnoraini said...

kak ain asben yg byk uruskan..

ok..boleh jer jumpa masa raya...sek 19 tu tempat kakain ulang alik jer tuu...nnt jemput la dtg rumah yee..kat puncak perdana...bukan jauh sangat pun...

lizz said...

tq bagi tips ni zura...
rindu ngan delisha comey tu...

Papa Mifz said...

tips berguna nih , boleh dijadikan rujukan di masa hadapan...;)

Ailyl Rozanna said...

Betul. Kalau guna 2 lawyer berasingan mmg lambat proses dia. Dah ada pengalaman kes beli rumah guna 2 lawyer. Nak buat cane kan .. 1st time beli rumah. Takde pengalaman lagi. Main angguk2 je apa yg lawyer kata. Lepas tu sign sana - sini.

Izan Ishak said...

bagusnya zura buat entri pasal lawyer ni. izan pun boleh tumpang baca sbb urusan beli rumah sblm ni mmg en suami yg uruskan semuanya...

nea lopah said...

Tq share... bole jadi panduan ni.

mama lieyna said...

Bgs share menda2 gini, boleh dijadikan rujukan kan.. :-)

Akak dl, sbb loan govenment husbnd kot, proses smooth je, lagi pulak psl lawyer ni rekemen by pemaju..akak ni kurang arif sket :p.. tp sket2 tu ambik tau la jugak.. :-)

Fifi Nadhrah said...

wah.. rumitnye kak zura.. fifi baru tgk snp.. tu pon da pening..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...