Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Wednesday, July 17, 2013

...Keputusan Ujian Darah Saya...

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua~
Salam Hari Rabu.

Hari ini nak citer pasal result ujian darah ai.
setelah lebih 4 bulan berdiet.. ai amik keputusan untuk buat ujian darah.
nak cek kolestrol dan gula..

so, selesa minggu lepas ai pergi klinik untuk buat ujian darah tuh. kena puasa 12jam sebelom amik darah. buat untuk 3 ujian.. kolestrol, gula dan buah pinggang.. dan malam tadi result darah keluar. 

ini lah resultnye..huhuhu
zoom sket.. nanti ai citer k~

haaaa.. nampak tuh anak panah banyak tuh.. 
tu semua situasi tidak baik tuh.. kolestrol tinggi.huhuhu
kolestrol jahat (LDL) pon tinggi. huhuhu.

gula OK.. keadaan buah pinggang pon OK.. alkamdulillah~
cuma doc kata bacaa uric acid tinggi sket.. kalo x kawal takut kena gout nanti..
huhuhuhu..

doc suruh ai kurangkan makanan berminyak dan bersantan untuk kawal kolestrol.. baik dokter~
untuk uric acid plak kena kurang kan protien.. ini lah yang jadik masalah sket.. sebab diet yang ai ngah amalkan sekarang nih diet protien. x amik karbohidrat dan gula. banyak amik protien dalam manu harian. huhuhu. kena ubah menu harian sket nampaknye.

so, malam tadi dapat lah 2 jenis ubat..
ubat untuk kurangkan kolestrol dan ubat untuk kurangkan acid uric.
harap2 dapat lah kurangkan 2 bacaan nih untuk ujian akan datang.. amin~

sekian.. kesah ujian darah.

P/S: doakan semuanye kembali normal k~ thanks..:) 



 Terima Kasih Pada Yang Sudi Klik.

23 comments:

TeacherAzimah said...

kita dah lama tak buat blood test alahai...

Zee Suhaini said...

tak pernah lagi zee buat ni zura..kadang risau gak..walaupon kurus tapi ade jer kolestrol tinggi..

maszmadi said...

ameen...

owh uric acid to berkaitan ngan makanan protien n bleh dpt gout ye kak.. baru tau nieh..

εïзmummyHazaεïз said...

bahaya tu yang. kolestrol ni jahat. Take care. ubat jgn skip. nnt 6mon pi recheck bld test yek

nea lopah said...

Jom lah try herbalife. hehehe

Kakzakie said...

Kalau kolestrol dah uric acid masih boleh control Zura jgn diabetic dan high-blood pressure. Tapi kolestrol dgn pemakanan di negara kita ni pun susah nak kawal kalau tak kuat tekad...

Sura Mohd said...

zura cuba amik omega..memang elok..akak dah cuba..lepas 3 bulan check balik(ubat klinik tu jangan tinggal tau..)nak cuba set Shaklee buleh jugak..hehehe:)

Kancilbiru said...

amalkan pemakanan sunnah habbatussauda. 1 family boleh makan...

tanya kak eliss mana dia beli...

Papa Mifz said...

PM dah lama tak check darah...huhu

::NureeN:: said...

risau plak nureen..
x pernah g check lg
mcm ni la kita bila dh berusia kan.hhuuuu takotnyerrr

Cho Zila said...

akak yang eksen tak buat2 lagini.. kenalah buat yerk baruler tau seaneka penyakit yang ada...

mama lieyna said...

Huu..
Dgr ckp doktor ye..:-)
Akak pun dh lama tak buat test darah gini..

lizz said...

biler nengok zura buat ujian.tetibe mcm nak wat jugak...

cayyok2 zura..teruskan diet...jgn lupa exercise jugak...hehe

lieyalatif said...

Zura buat diet atkins ke? Lieya dah 3bulan buat diet atkins mmg best laaa turun dari 60kg jadi 50kg...terud dpt berat jaman anak dare....

Lieya mcm nak buat gak laaa blood test sbb mmg lieya tau kalo buat atkins leh dpt simptom2 mcm result zura nih.....

Aine Ainun said...

Bgusnya...nk p bust jugakla. Bru kita brimgat nk jaga ntikn..

Myra Jay said...

Zura kena ubah menu diet tu la...
Myra pun dulu check LDL tinggi ngan Asid Uric..hohooo ;D

miazara ina said...

mgkin menu diet zura perlu diubah ikut kesesuaian..jd kan ia balance..mia doakan moga semuanya back to normal k

wahida said...

dear, ko buat diet atkin eh? perghhhh, 4 bulan dah ko diet atkin? mesti kurus giler dah ni...cepat upload gambar terbaru, tak sabar nak tgk gambar terbaru ko..mesti ramping ni...

tapi walaupun atkin tu bg cepat kurus, doc tak sarankan buat atkin sebenarnya, ada byk side effect katanya...ntahla nok...

apapun, perlu jugak amek karbo nok...tapi dlm kuantiti yg sedikit...meehun salah satu food yg kurang karbo nya...

azi said...

Saam Zura...
patutlah akak tegok Zura makin kurus, pendiet tegar rupanya...:)

akak pun tinggi juga kolestrol, tapi akak tak makan ubat takut ada kesan lain (sepupu akak dah kena, dia ambik ubat kolestrol, last2 ada kesan kat hati pulak)..akak cuba minum herbalife, alhamdulillah, turun ke normal dah...bila dah normal, akak stop le herbalife tu...:)

zarena heeney said...

jaga diri bebaik..
jgn lupa mkn ubat

Eliss Mie said...

kak eliss bulan depan. kalau kolestrol tu seafood alahai kawan baik laa tu :p

Izan Ishak said...

harap2 semuanya ok lepas zura amik ubat tu ye... ramai juga kengkawan yg izan tgk buat atkins diet ni.

Fifi Nadhrah said...

good luck kak.. fifi da lame tak diet..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...