Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Thursday, July 25, 2013

...Rahsia Diet Saya...

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua~ 
Salam Hari Khamis.

hehehe.. haini nak citer pasal diet.. pertama kali nih nak citer.. sebelom nih bukan x mo citer.. tapi ai kan femalu.. segan nak citer.. takut hangat2 sekejap jer macam diet sebelom nih. keh keh keh.

tak sangka diet kali nih betol2 nekad.. bak kata kawan ai.. obses.. hahahaha. ade lah sedikit obses di situ kot. okeh, perkenalkan dulu diet ape yang ai buat.. Nama diet nih atkins Diet. jugak dikenali diet Low carb or diet protien. ai citer secara ringkas jer k~ general.. nanti ai akan letak sekali link blog yang ai jadikan rujukan.



sehari Diet Atkins (DA) nih had kan pengambilan karbohidrat (carb) sebanyak 20gm sahaja. bukan x de langsung. tapi hanya amik sikit jer.

pengasas Atkins diet.. Dr. Atkins.

selalunye badan manusia memerlukan carb or glucose untuk hasilkan tenaga harian. tapi bila badan kita detect x de carb or glucose dalam badan, badan akan bakar lemak untuk jadik kan tenaga.. proses ini di panggil KETOSIS.

bila badan kita bakar lemak untuk di jadikkan tenaga.. maka lemak dlm badan pon kurang ler.. erti kata lain.. kurus.
ok, itu jer secara generalnye pasal DA.

Yang boleh makan dalam DA nih.. Haiwan & sayuran serta air kosong

yang x boleh plak.. makanan tinggi carb seperti nasi, mee, bihun, biskut,roti.dll.. sebarang air manis & buah2an.. memang banyak x leh makan kalo dalam DA nih.. sebab tuh ade yang x mampu nak DA kalo semangat tak kental. sebab boleh kata semua tak boleh makan. hehehe.. 

Tapi ai memang serasi dengan DA nih.. berat memang turun.. lagi 1 yang best.. diet nih kita x boleh dlm keadaan lapar.. kena makan sampai kenyang dengan syarat makanan yang di bolehkan~ haaaa.. diet tapi boleh makan sampai kenyang.. itu lah kunci nye.. kikikiki.

contoh menu yang ai selalu makan.

Breakfast..
telur 1 biji..0.3gram
sosej rendah carbs 2 batang...1.2gram
Air 5gelas sebelum makan...
Multivitamin 1 biji...

Lunch...
Ayam bakar 3ketul..3gram..
Sayur goreng 1 mangkuk...5 gram..
air suam sebelum makan 5 gelas..

Between Dinner and lunch
Telur scramble 2 biji..0.6gram
sesudu mayonis...1.7gram

Dinner..
Sup Ayam 1 mangkuk..4 gram..
ikan seekor .. 2 gram..
air 5 gelas sebelum makan..

total , hampir 19 gram carbs..
haaa.. amacam?? okeh ape menu tuh kan~ tapi lama2 muak gak.. hahahaha
tapi bila dah lama buat DA nih dan joint macam2 group DA.. macam2 menu dan resipi sedap2 boleh makan.. yang penting kena rajin masak lah.

sejak buat DA nih ai sendirik kagum dengan dirik sendirik.. jadik rajin masak okeh! hahahaha... kalo ade jer menu baru kawan2 DA yang share mest nak cuba. hehehe

okehlah.. nih ai share 2 blog yang mempunyai banyak ilmu pasal DA.. korang leh baca kat situ.. kalo x paham nanti korang tanya balik.. nak tanya ai pon boleh gak.. cumanye ai nih bukan lah otai sgt pasal DA nih.. baru 4 bulan jer buat DA. tapi ai akan cuba sedaya upaya untuk bantu korang yang nak cuba DA nih.

blog ini memang otai DA nih.. selalu jadik rujukan ai.

blog nih plak blog yang memula sekali ai baca masa nak kenal DA. ai baca semua n3 dan komen2 kat blog dia.. sampai 2 kali khatam tau~ tapi skrg owner dia dah lama x update.. masih belajar lagi adik tuh.

korang cuba lah godek2 2 blog nih.. InsyaAllah, banyak ilmu yang korang dapat.

Terkini saya.. 75kg.. total penurunan 21kg.
Alhamdulillah~ 
tudung yang di pakai tiada dalam pasaran malaysia..muehehe.
mak mak kalo bergambar mesti ade terselit gambar anak kan~ nasib badan~ 

sekian.. citer pasal Diet Atkins.

p/s: kalo korang ade pape nak tanya leh tinggalkan kat komen~

P/s: n3 ini hanya secara ringkas dan general jer tau.. baca n3 nih x kan buat korang betol2 faham pasal DA nih.. cuba baca 2 blog yang ai letak tuh k~ kalo x paham jugak boleh tanya..:)

 Terima Kasih Pada Yang Sudi Klik.

25 comments:

miazara ina said...

tahniah atas penurunan..keep it up zura

Eliss Mie said...

kak eliss pun dah lama khatam blog zul tu.bila ntah nak start diet balik ni. since nayla dah tak menyusu, badan ai pun naik sket2..hahahahaha

Sura Mohd said...

bagus zura..akak ni nak diet tp tak nekad tu yg susah..:(

Tihara said...

tahniah zura, kuat semangat zura..insha Allah nak try juga..sekarang kena ulser, so mkn nasik pon tk berapa lepas..difikirkan ada hikmahnya..

Zee Suhaini said...

woww cayalah zura...banyak tu turun..

wahida said...

aku bangga dgn ko nok...ko mmg tekad...aku nak nekad jugak tapi lepas raya lah...hahaha...

nak mkn lemang, nasi impit, rendang puas2 dulu baru diet...ekekek...

ct rahani said...

cahiyork zura.. gud luck k..

*langsung x makan nasi yer zura.. klu daku sure x boleh nih.. huhu..

Daddy Ziyyad said...

Woowwwww...hebatttt...

21kg hilang dalam tempoh berapa bulan?

Keep up update pasal diet awak ni yer...Igt nya lepas Raya saya nak try la DA ni...hihihihihhi

Kakzakie said...

Memang kakak salutelah Zura. Kalau kakak memang tak bolehlah kalau suruh tinggalkan carbohydrate. Sehari-dua bolehlah tapi kalau lama tak tahu apa jadi kakak ni..

ct cheery said...

WOW..terbaik lah sis..cheery mcm nk try tp xtahan klu xmkn nasi..penah cuba dulu tp gagal..haha

mama lieyna said...

Ooooh ... memng kena semangat kental n rajin reseach lah.. kata orang, hendak seribu daya kan.. good job, akak nk buat jugelah.. tp bilanya masa sesuai ye..herm..

umi alya said...

chaiyok, akak kagum ngan Zura

ainnoraini said...

wahhh...makin anggun...
harus kene jumpa masa raya ni...

kalau zura buat open house jemput kakain yee...chewahhh tak malu suruh org jemput...

lizz said...

tahniah zura...kagum saya tau...

azi said...

Zura...
memang semangat tinggi betui zura ni..akak kalau tak makan nasi 2-3 hari ok lagi,tapi bila masuk seminggu tu..rasanya susah kot...buah lagilah, akak ni hantu buah...habis camno...ha..ha..

p/s Akak bangga dengan zura..betullah orang kata "usaha tangga kejayaan"...:)

Papa Mifz said...

lepas nih mudah la nak cari baju yang sesuai kan...:)

Cho Zila said...

tepuk tangan untuk orang yang berusaha tak seperti akakni.. hangat2 taik ayamjer...
seronok tengok ... tumpang happy..

nazeef nazeem said...

ala teringin nak diet lah..tapi nafsu makan mebuak2

Fifi Nadhrah said...

tahniah kak zura.. terbaik la..

Myra Jay said...

Myra penah try DA ni 5hari, tapi hari ke 3 mengetaq badan terus stop :)

Myra Jay said...

Eh silap bukan 5hari, tapi 2 hari

Aine Ainun said...

Tahniah lagi, lagi n lagi///=_=

hehe...saya dah cuba...mmg berhasil..bestnya turun sampai 20kg,,,saya turun nak dekat 10kilo pun dah teruja, kalo 20kg lg teruja..

Izan Ishak said...

perkongsian yg bagus ni zura. bagusnya zura kuat semangat dan boleh turun 20 kg dlm masa 2 bln. chaiyok2 utk turun lagi sampai ke berat badan yg ideal~

zarena heeney said...

wah nak mencuba la

Ina Hashim said...

salam kenal...

wow...tahniah...berapa lama diambil guna DA utk dapatkan penurunan berat badan 21 kg tu?ada eksesais tak sepanjang diet tu?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...