Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Wednesday, July 10, 2013

...Mark Up Harga Rumah | Tips Beli Rumah...

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua~ 
Salam Hari Rabu.

okeh.. seperti yang di janji kan kat n3 semalam. haini ai nak citer pasal mark up harga rumah. okeh macam nih.. ini kes orang yang x bape nak cukup duit untuk sediakan 10% down payment cam ai. :)


okeh.. kita refer pada situasi ai k~
Harga rumah ke 2 KAMI tuh Rm140k. masa ngah berbincang dengan owner,korang mesti bincang jugak pasal ni tau~ korang bagitau owner rumah yang korang akan Mark up harga rumah kat S&P. kalo dia tanya kenapa?.. cakap kita nak apply loan 100% harga rumah.. terangkan sampai dia paham k~ selalunye dia akan setuju, sebab x usik pon harga rumah yang dah dipersetujui tu.

ai bagi contoh k~
harga rumah rm140k..kalo dalam S&P korang tak mark up harga. maknanye loan korang apply adalah RM140k sahaja. dah bank x akan luluskan 100% loan. sebab mmg syarat beli rumah kita kena bayar/sediakan 10% deposit kan~ so, bagi yang x cukup duit untuk sediakan 10% deposit tuh, korang kena mark up harga rumah kat S&P..

bagi contoh rumah ai jugak.. ai mark up harga rumah kat S&P sampai RM160k (masih bawah harga pasaran) so, bila bank luluskan 90% loan ai.. maknanye.. nilai loan yang diluluskan adalah RM144k. so, nampak x kat situ.. korang dah boleh bayar semua harga rumah RM140k itu.. dannnnnnn balance lagi RM4k itu adalah bonus! untuk reno rumah korang nanti.. yeahhh...hahahahahahahaha. ok dah.

pasal harga kat S&P x sama dengan harga yang dipersetujui oleh owner tu korang jangan risau.. serah jer kat lawyer korang.. dorang tau ape nak buat dengan kes mark up harga cam nih.. dia akan sedia kan surat2 yang sepatutnye untuk ke 2 2 belah pihak. sangat telus prosesnye.. tak perlu risau k. 

haaaa.. harap2 membantu lah korang yang tengah berusaha beli rumah tuh.. kalo ade pape yang x paham..korang leh tulis kat komen k~

semoga impian korang jugak tercapai~ amin..

sekian.. kongsi tips mark up harga~

P/S: selamat berpuasa semua.

 Terima Kasih Pada Yang Sudi Klik.

22 comments:

ct cheery said...

OWH..LEH MARK UP HARGA TUK BYAR DOWLPAYMENT UPANYA..TAHANKS SIS..HEHE

Papa Mifz said...

tips berguna dan sangat membantu...;)

Zee Suhaini said...

nak tips lagi zura kalo ader..hihi..
senang skit nak beli rumah nanti..kalo nak harap 10% tu blom tentu bila boleh beli..huhu

lady scooter said...

tu kalau harga jualan lebih rendah dari harga pasaran. kalau harga jualan lebih tinggi, tak boleh gunakan cara tu...

Myra Jay said...

TQ sharing dear..

Kalau beli rumah dari pemaju, boleh mark up dak?
huhuu..
Maaf cheq tak reti :D

Atia Adina said...

info yang sangat berguna

lizz said...

tq share...nanti boleh la rujuk kat sini nanti bila ader rezeki nak tambah rumah...

Fifi Nadhrah said...

fifi memang nak mark upkak.. sebab nak reno rumah.. bab deposit takde hal kot sebab owner tak mintak depo.. ownernye abah saye je.. hahaha..

zarena heeney said...

wah mmg sgt berguna info nie
msh tercari2 lagi rumah idaman

εïзmummyHazaεïз said...

betul tu.. kena pandai mark up. Kadang2 dapat agen pon akan tlg mark up kan price rumah utk kite.. Info yg bagus nih :)

LYAfrina said...

tq for sharing zura...
sgt2 bguna ni.. tp cam lya beli direct dgn pemaju xleh wak camni kan??

rmh lya dh settle smua.. tp2 tup2 kluar kos tsembunyi... 7k kna tambah.. msa awal2 beli n sign agreement dia x de bgtau pon kos2 lain.. jd rsa geram sgt.. 7k tu bukan sikit.. ni pening kepala pikir.. klo gna duit simpanan.. sekelip mata je penat lelah kita kerja.. ermm.. buntu !

nea lopah said...

Tq share...tahniah yer!

inazamri said...

tips yg sgt bagus.rumah pertama akak guna loan gov dan beli pula rumah ke2 guna bank loan.Now terpikir mcm nak buat refinance utk bank loan pulak.camne ye cara nya

TeacherAzimah said...

bagus info ni zura. tq for sharing. nnt nak suh my hubby baca bg dia paham plak. nak terangkan sendiri kat dia takut i yg salah faham plak huhu

miazara ina said...

ble la mia nak miliki rumah sendiri mcm zura ni..huhu..well, good tips..tq

Aishah Jahirah said...

salam...selamat berpuasa...
saya berniat gak nak beli rumah tp xstabil lg...bagus tips ni..

Fifi Nadhrah said...

selamat petang dari fifi..

Pelbagai Homestay D Kota Kinabalu said...

Tips yang bagus!

SaMiezTo said...

Salam..nak tanya..mcm saya muckup harga rumah 151k..tapi buat pnjaman 180k..kiranya saya muckup 29k..so balance muckup tu pemaju akan bg kita berperingkat ker? And cara pembayaran dia mcmn yer?? Thanks..

SaMiezTo said...

Salam..sy nak tnya..rumah saya harga 151k..to saya bt loan 180k.. Kira saya muckup 29k tuk renovation..skunk rumah dah siap n nak bg kunci..sy nak tnya dwet muckup tu pemaju akan bg kat kita by peringkat ker? And dpat after kita dpat kunci?? Thanks..

SaMiezTo said...

Salam..nak tanya..mcm saya muckup harga rumah 151k..tapi buat pnjaman 180k..kiranya saya muckup 29k..so balance muckup tu pemaju akan bg kita berperingkat ker? And cara pembayaran dia mcmn yer?? Thanks..

Elya Roza said...

sis..tq for sharing this...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...