Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Wednesday, May 14, 2014

...Resipi Nasi Minyak | Acar Kobis | Sambal Belacan Malas | Untuk Rujukan Sendiri...

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua~ 
Salam Petang Rabu.

hehehehe.. terlebih rajin pulak petang ni. tempek resipi sket lah petang nih.
untuk rujukan diri sendirik jugak.. hehehe.
siapa nak cuba boleh ajer.. di persilakan~ :)

untuk makluman, inin adalah nasi minyak pertama yang i masak sendirik tau!
bangga habes bila menjadik nasi minyak nih.
resipi i mintak kat adik i Nens~ hahahahaha.. adik lagi pandai masak dari kakak nampaknye. Kalo ikutkan My Ma memang akan masak nasi minyak tiap2 kali raya.
juadah wajib kekdahnye. 

tapi kali nih memang x mampu nak tunggu raya dah.
dah teringin sangat dah. nak tak nak kena lah masak sendirik kan~
hehehehe. semalam try buat, menjadik pulak. Vangganyeeee!

OKeh2.. jom tengok resipi2 masakan i semalam.
v
v
v
v
v
v
v

Resipi Nasi Minyak Simple~
Bahan2:
Beras ikut suka bape banyak nak masak.
rempah 3 beradik - Kayu manis, bunga lawang & cengkih.
daun pandan.
Pewarna makanan.

Cara2:
-Basuh beras macam biasa. (cam nak masak nasi biasa) dan letak air sukatan biasa.
-Dalam kuali tumis 3 beradik tadi dengan minyak sampai wangi pastu tuang dlm periuk nasi kita tadi.
- Letak daun pandan Dan masak lah nasi seperti biasa (periuk letrik yer!)
- Hagak2 nasik dah masak dan periuk letrik kita dah bertukar ke Mode Warm,
titikkan pewarna makanan yang ade dlm simpanan anda. hahahaha.
-Gaul2 kan nasik anda biar warna dia bergaul cantek dengan warna2 yang anda titikkan tadi.
- pastu tutup periuk dan bagi nasi tadi betol2 masak.
Siap!!

Resipi Acar Kobis
Bahan2:
Kobis.
Bawang merah.
Cili.
Cuka.
gula, garam.
Tambahan sayur lain jika mahu: carrot, timun.

Cara2:
potong kobis nipis2.
mayang cili & Bawang merah.
dalam bekas, letak garam & gula. letak cuka.
kacau sampai gula n garam larut.
letak cili.. dan kacau2 lagi (untuk bagi air cuka tuh ade rasa pedas)
pastu taruk kobis + sayur tambahan(jika Ada) dan bawang.
gaul sampai 'mereka' mesra bersama.
Siapppp!

Resipi Sambal Belacan Malas.
Bahan2:
Cili.
belacan.
Gula, Garam & Ajinamoto
Cuka.

Cara:
Sediakan blender.
campak semua bahan2 masuk dalam blender pastu blend.
Siap!!
*cukup malas x??? hahahahahaha

Okeh.. itu jer resipi nak tempek haini.
errkkk.. resipi gulai ayam??? malas lah nak tulis. fanjang sangat resepinye.
pandai2 korang lah godek sendirik yer.
masak gulai ayam biasa jer. kahkahkahkah!

sekian.. n3 tempek resipi.


 Terima Kasih Pada Yang Sudi Klik.

15 comments:

Sura Mohd said...

bagus zura dah berjaya masak ns minyak pertama..kaksura semalam masak rendang ayam..dah terliur sangat nak makan..:)

GREENJADE said...

patut le terbau2 something bila enter kat page ni...rupa2 nye ade org nak jamu kite makan...best nyeee!! hihihi

cedap ni...nak pulak kena dgn smbal belacan mals tu..perghhH!!

Eliss Mie said...

mudah nau ni...lain benar ngan kak eliss punya cr mak mertua.. siap minyak sapi tok nenek apa lagi.

Eliss Mie said...

http://www.elissmie.com/2014/02/nasi-minyak-dan-gulai-ayam-terengganu.html tengok kita punya, nak nangis banyak bahan...huhuhu

Masya said...

pandainya zura masak nasi minyak .. kalau x letak cengkih x blh ker?? tak sukanya makan bau cengkih.. letak kayu manis, bunga lawang jer blh x??

Zee Suhaini said...

apsal cara zura senang sangat nih??
ingatkan renyah..
part nak kasi nasik kaler2 tu yang tak sure..biasa arr tak penah buat..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Rajin zura masak nasi minyak ye.. nasi minyak ni paberat anak bujang akak nabil.. kalau dekat boleh minta sepinggan.. sedap tengok tu eheh :)

Daddy Ziyyad said...

ni nasi minyak style orang Terengganu ya? yg mereka makan pagi2 / pada hari raya?

NzA said...

mengancamnya...terliur tiba2...

εïзmummyHazaεïз said...

Alamak mcm senang.. Kena try bust ni

Zasillah Ariffin said...

menyelerakan mama!! ibu ni tengah cari cari resipi nasi beriani konon nak try jugak...tup tup mama keluar resipi..terbaik!! tq mama! :)

Afasz said...

satu hari nnti nak try la.

salam singgah sini dr
http://afasz.blogspot.com

mamaarifakeem said...

Waaah itu sudah bagus, boleh la try masak utk menjamu org pulak nnti :-)

Fiza Rahman said...

Sedapnya. Dah lama tak makan nasi minyak.

ros_reeza said...

sedap aih nasi minya.. mudah je nampak cara masak tu kan kak.. boleh try nanti.. sambal belacan tu bukan malas kak.. tu jimat masa namanya. hihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...