Pages

Berminat?? Klik Laaa

|| Sahabat Ku ||

❀ Mama Nafira Luvely Family ❀

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, December 29, 2009

...Semalam adalah Cuti sakit...

salam..
apa khabar semua??.. rindu sgt kat u all sume.. rasa cam byk sgt dah yang tertinggal kat blog u all..
x sempat nak baca semua lagi pagi nih..

semalam aku adalah cuti sakit..
sebab???


tekanan darah aku naik...huhuhuhu.. 150/90.. aku sendiri pon x tahu kenapa tekanan darah aku boleh naik.. doktor kata tinggi untuk org umur cam aku..huhuhu

masa pregnent dulu mmg aku ade sejarah BP tinggi.. lepas bersalin dh okeh dh.. tapi entah macam mana boleh datang balik.. dan aku adalah tidak mengandung...
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

nak kata banyak pikir tu.. x de melampau sgt memikir..
tekanan keje.. adelah sket2..
adehhh haiii... aku pon x bape nak pasti kenapa..

okeh.. hari ni aku nak kongsi info pasal tekanan darah tinggi nih ngan korang sume..
biar kita sama-sama tahu dan amik tindakan sewajarnye untuk elak dari serangan penyakit ini..


Tekanan Darah Tinggi

Bagaimana tekanan darah diukur?

Tekanan darah ada dua ukuran dan biasanya diukur seperti berikut -120/80mmHg. Nombor atas (120) menunjukkan tekanan ke atas pembuluh arteri akibat denyutan jantung. Nombor bawah (80) menunjukkan tekanan semasa jantung berehat di antara pengepaman. Masa yang paling baik untuk mengukur tekanan darah adalah semasa anda rehat dan dalam keadaan duduk atau baring. Kadar tekanan darah yang sentiasa lebih tinggi dari kadar biasa untuk suatu jangka masa yang lama. Kadar tersebut adalah melebihi kadar tekanan darah optima iaitu 130/80 mmHg.

6_21bloodpressure

Jenis-jenis Darah Tinggi

Hipertensi Primer

Ini membentuk sebahagian besar dari hipertensi-hipertensi. Punca peningkatan tekanan adalah tidak diketahui. Akan tetapi, faktor-faktor risiko adalah:

  • Sejarah hipertensi dalam keluarga
  • Kegemukan
  • Pengambilan garam dan alkohol yang melampau
  • Merokok
  • Tekanan yang melampau.




Hipertensi Sekunder

Bentuk ini, seperti yang digambarkan oleh namanya. Adalah peningkatan tekanan darah disebabkan oleh punca-punca/ penyakit-penyakit yang lain seperti:

  • Penyakit-penyakit ginjal
  • Penyakit-penyakit endokrin
  • Disebabkan ubat
  • Kecacatan kelahiran
  • Punca-punca lain.

Komplikasi-komplikasi

Tekanan darah tinggi (kadang-kadang dirujuk sebagai “pembunuh senyap”) harus dipantau selalu dan dirawat oleh seorang doktor. Jika tidak dikesan atau jika tidak dirawat dengan betul, ia boleh membawa kepada komplikasi-komplikasi seperti:-

  • Strok- yang berlaku apabila salur darah ke otak disekat, bocor dan pecah
  • Jantung- salur darah yang membekalkan otot jantung disekat sepenuhnya
  • Kegagalan jantung- jantung tidak dapat mengepam darah dengan secukup- cukupnya
  • Kerosakan ginjal
  • Kerosakan mata

Gejala

Biasanya, pada hipertensi primer atau esensial, tiada gejala-gejala yang dikesan sehinggalah komplikasi berlaku. Terdapt hanya satu cara untuk mengesan hipertensi iaitu dengan selalu memeriksa tekanan darah. Anda harus berjumpa dengan doktor anda jika anda mengalami mana-mana atau semua yang berikut:-

  • Tekanan distolik melebihi 90 mmHg
  • Pembengkakkan pada pergelangan kaki atau jari
  • Tercungap-cungap
  • Pandangan yang Kabur
  • Pendarahan di hidung yang sering berulang
  • Sakit kepala yang berterusan
  • Pening

Rawatan

Rawatan serta-merta dan kerap dari seorang doktor adalah perlu dan terdapat pelbagai jenis ubat pada masa kini. Gaya hidup yang sihat perlulah diikuti untuk seseorang itu menjalani kehidupan yang normal.

Apa Yang Perlu Anda Lakukan?

  • Ingat untuk mengambil semua ubat-ubatan seperti yang telah dinasihatkan oleh doktor anda
  • Baca label-label makanan dan ubat-ubatan dan pilih pilihan yang rendah garam
  • Minta keluarga dan kawan-kawan anda untuk membantu anda mengekalkan gaya hidup yang sihat
  • Jika anda mempunyai hipertensi, runding dengan doktor atau pegawai farmasi anda sebelum mengambil rawatan perubatan untuk penyakit-penyakit yang lain memandangkan ia boleh saling bertindak dengan rawatan perubatan tekanan darah tinggi anda
  • Nikmati kehidupan yang normal dengan memantau dan mengawal tekanan darah tinggi dengan sempurna

Elakkan

  • Makanan yang tinggi lemak dan garamnya
  • Makanan dan ubat-ubatan yang tinggi dalam kandungan sodium
  • Bahan-bahan yang boleh meningkatkan tekanan darah anda
  • Merokok
  • Minuman beralkohol
  • Kekurangan senaman
  • Kerisauan
  • Khuatir untuk berbincang dengan doktor anda mengenai gejala-gejala penyakit atau masalah-masalah berkenaan ubat-ubatan
SUMBER

p/s: sesiapa yang ade petua atau tips untuk kurangkan tekanan darah tinggi.. silalah konsi ngan aku.. sbb nye esok aku kena pi cek lagi...huhuhuhu..takut!!!!!





14 comments:

Elyn said...

uiks bahaya tu!! jgn stress2 sgt. kdg2 kite tak perasan tgh stress huhuh

NooR AzNa AwAng said...

bace psal akak neh, teringat ngn jiran sy..die pun ade tekanan darah tinggi jgk..die amalkan minum air rebusan daun sireh ngn pucuk jambu batu..alhamdulillah, die ckp jd..dah turun dh skng ni..

selamat mencuba

|| NaFiRaa || said...

Elyn..
mmg pon.. kadang2 kita sendirik x perasan kita ngan stress.. tau2 jek sakit kepala.. risau gak nih!!

|| NaFiRaa || said...

azna...
ooohhh.. akak kena try buat jugak nih.. petang nih jugak nak carik daun sirih ngan daun jambu batu..

mekasih untuk petua tu..:)

Nizaa said...

minum ayaq oren sunquick tanpa gula pun ok jugak...katanya dek orang2 tua kat kampung ai..wahh moden kan org tua-tua kat SP..haha

http://kancilbiru.blogspot.com/

|| NaFiRaa || said...

niza..
oohhh.. nih pon senang jugak.. sedap pon sedap!! hehehehehe

mekasih utk petua ini..:)

Atia Adina said...

selalunya org tua yang kene darah tinggi....ish...bahaya ni...muda lagi dah kene...kalo x jaga kene makan ubat ari2...macam mak kak ad..

-Ad-

|| NaFiRaa || said...

kak ad..
tu lah... x tau nape bleh naik plak.. ni ngah mintak petua2 segala nih.. takut!!!

Sharinginfoz said...

so harap2 dah ok ya..... rehat tu penting

Jom Tudung Ariani

Jom Beli Alat Tulis

|| NaFiRaa || said...

sharinginfoz..
harap2 cam tu laa... esok kena gi cek BP lagi.. harap sgt BP turun..

mekasih..:)

M O N I C A said...

rehat sepenuhnya ok??:)

Liyana said...

oh, bahayanya... janagn stress,,,

dulu masa saya sek, ada soang cikgu, dalam 24 25 umur dia.. grg sgt, hari2 marah2.. last2 kena tahn wad seminggu sebab darah tingii.. ingatkan pas dia kuo hospital dh baik sikit, rupanya sama.. sampai student2 termasuk saya ckp "mintak2 lah dia masuk hospital lagi".. tak lama pastu, dia masuk hospital smula..oh, jahat nya rasa..

hope saya mengajar tidak segarang itu

|| NaFiRaa || said...

monica..
mekasih~ :)

|| NaFiRaa || said...

Liyana..
tu laaa... akak pon pelik cam ner BP leh naik..kadang2 kita pon x pasan yang kita ngah stress..

harap2 x berlarutan lah penyakit nih..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...